Zápasy
st 19.1.2005 | Daniel Višňák

V Českých Budějovicích padlo nevídaných 16 branek, Hradec prohrál vysoko 11:5

Zápasové menu

Zápas o jakém se hradeckým Energetikům asi ani v tom nejhorším snu nezdálo mají za sebou po středečním utkání v Českých Budějovicích, které prohráli vysoko 5:11. V první třetině inkasovali hradečtí během necelých pěti minut čtyřikrát a Alexandr Hylák přenechal své místo v brance Jiřímu Navrátilovi, pro kterého to byla na ledě Budvar Arény více než těžká prvoligová premiéra. Do konce třetiny sice už Navrátil neinkasoval, ale s přibývajícím časem gólový účet na straně hostů rostl i nadále. V závěrečné třetině přeci jen Energetici manko snížili a to zejména při pětiminutovém vyloučení Radka Martínka, ve kterém vstřelili dva góly.

První třetina dopadla pro hosty velmi děsivě, když po čtyřech rychlých gólech prohrávali už 0:4. Hradec sice ustál hned v první minutě zápasu dvouminutové oslabení, Budějovice se však prosadily hned záhy. Poté, co se nečekaně odrazil puk zpoza mantinelu před brankáře Hyláka, ho pohotově doklepl do jeho branky Jiří Šimánek. Uběhla sotva půldruhá minuta a Energetici prohrávali 0:2. Krásný slalom hradeckým pásmem zakončil Václav Prospal přesnou přihrávkou na zcela volného Radka Dvořáka, který se mohl radovat již ze své osmnácté branky v první lize. Na ukazateli svítil čas 8:58 a hosté už věděli, že si asi tři body z jihu Čech neodvezou. Václav Prospal znovu našel ukázkovou přihrávkou Radka Dvořáka, jenž si našlápl do sóla a střelou k tyči zvýšil na 3:0. Aby toho nebylo dost, za dalších 23 vteřin lovil bezmocný Hylák puk ze své branky počtvrté. Tentokrát vyraženou střelu Jiřího Šimánka dorazil za záda hradeckého brankáře Petr Sailer. Čtyři branky během necelých pěti minut byly silným soustem i pro hradeckého gólmana, a tak přenechal místo ve východočeské svatyni Jiřímu Navrátilovi, pro něhož to byla více než hodně tvrdá prvoligová premiéra. Hradecký mladík se do konce první třetiny statečně postavil dvakrát tváří v tvář Radku Dvořákovi, jednou musel zasahovat i proti gólovce Václava Pletky.

Hned na začátku druhé třetiny už ale Navrátil nezabránil druhému gólu Václava Pletky v českobudějovickém dresu, ten překonal hradeckého novice v brance přesnou střelou po ledě. V Budějovické brance nastoupil od druhé třetiny Jan Chábera, který se zapotil pořádně ve 26. minutě, ale jak se střelou Lubomíra Korhoně, tak s následnou dorážkou Romana Červenky si poradil. Přesně v polovině zápasu zachránil Jiří Navrátil Hradec od šesté branky, když vychytal v gólové dorážce Mojmíra Musila. Šestá branka na sebe ale nenechala dlouho čekat. Českobudějovičtí příznivci se kochali krásnými akcemi jejich celku i nadále. Přesnou přihrávku Radka Dvořáka proměnil v šestý gól u pravé tyče číhající Radek Martínek. Černý den pro Energetiky však zdaleka nekončil. Za 22 vteřin zvýšil na 7:0 Václav Prospal a domácí publikum mohutně skandovalo „deset, deset“. Petr Vampola navázal ve 38. minutě na své předchůdce a neméně krásnou brankou zvýšil už na 8:0, to prošel přes dva hradecké beky a Navrátila překonal střelou mezi betony. Čestný úspěch hostů vstřelil necelé dvě minuty před koncem druhé třetiny Tomáš Kolafa. Na jeho branku ale hned vzápětí zareagoval Václav Pletka a bylo to 9:1. Aby toho nebylo dost, za dalších 20 vteřin lovil Chábera po střele Pavla Táborského puk ze své branky podruhé a tak přestřelka pokračovala i nadále. Druhá třetina tedy skončila podobně jako ta předešlá a to vysokou výhrou 5:2 pro České Budějovice.

V závěrečné třetině pokračovali domácí hráči v přesvědčivém výkonu a po přihrávce Václava Prospala a přesné trefě Stanislava Neckáře už vedli 10:2. V 51. minutě se již po několikáté v zápase blýskl hradecký brankář Jiří Navrátil, který vyrazil do rohu hřiště střelu osamoceného Petra Sailera. Energetici se prosadili potřetí v signalizované výhodě, kdy Petr Domin propálil Jana Cháberu střelou nad jeho vyrážečku. Vedoucí celek první ligy na třetí gól soupeře odpověděl prakticky okamžitě a to v pořadí již jedenáctou brankou, tu měl na svědomí přesnou střelou Mojmír Musil. V samém závěru zápasu byl k vidění ještě faul Radka Martínka na Ondřeje Porůčka, za který si zadák New York Islanders vykoledoval trest 5 minut plus do konce utkání. Přesilovou hru využil Hradec hned dvakrát. Po vyhraném buly v pásmu Českých Budějovic propálil Tomáš Martinec Cháberu znovu střelou na vyrážečku, aby dal výsledku konečnou podobu necelou minutu před koncem Lubomír Korhoň. Na jihu Čech tak viděli diváci ve středu rekordních 16 branek!

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Patrik Beck 0 0 0 0 0
Roman Červenka 0 0 0 0 0
Petr Domin 1 1 2 0 0
Jakub Evan 0 0 0 0 0
Lukáš Fejgl 0 0 0 0 0
Jiří Hendrich 0 0 0 0 0
Marián Kacíř 0 0 0 0 0
Tomáš Kolafa 1 1 2 0 0
Lubomír Korhoň 1 1 2 0 0
Jan Kubišta 0 0 0 0 0
Jakub Luštinec 0 1 1 0 0
Tomáš Martinec 1 1 2 0 0
Stanislav Mečiar 0 0 0 0 0
Aleš Pazdera 0 0 0 0 0
Ondřej Potůček 0 0 0 0 0
Jaroslav Roubík 0 0 0 0 0
Petr Suchý 0 0 0 0 0
Pavel Táborský 1 0 1 0 0
Roman Vondráček 0 0 0 0 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Alexandr Hylák 10 14 4 10 71,43 0 0
Jiří Navrátil 50 40 7 33 82,50 0 0

Ohlasy k utkání

Josef Jandač (trenér Č. Budějovice): "Zápas jsme prakticky rozhodli do desáté minuty a poté se utkání již jen dohrávalo. Někteří hráči hráli s chutí a dokázali udržet koncentraci po celých šedesát minut, jiní to v závěru nedokázali. Hlavně Chábera mě zklamal, protože jsme dostali úplně zbytečné góly."

Ladislav Kolda (trenér HC VČE Hradec Králové): "Utkání jsme velice špatně rozehráli. Měli jsme z domácích velký respekt, v úvodu jsme udělali dvě chyby, za které jsme byli rychle potrestaní. Začátek zápasu udal směr a nakonec jsme tady dostali pořádný výplach. Musíme na to co nejrychleji zapomenout a soustředit se na další zápasy."