Zápasy
po 20.9.2004 | Daniel Višňák

V Hradci byla k vidění nádherná hokejová bitva z níž vyšli nakonec vítězně Energetici

Zápasové menu

V pátém kole přivítali na svém ledě hradečtí hokejisté velmi silného soupeře a to před pondělním utkáním čtvrtý Chomutov. V dresu severočechů se představil všem hradeckým fanouškům dobře známý útočník Jaroslav Buchal, ale i obránce David Hájek, oba v minulých sezónách nastupovali právě v Hradci Králové.

Zápas se pro Energetiky nevyvíjel dobře, protože červené světlo za brankářem Hylákem, který nejprve zlikvidoval velikou šanci Stanislavu Mikšovici rozsvítil z následné dorážky David Hájek. Na rychlý nástup soupeře do utkání dokázal Hradec ještě rychleji odpovědět a to když se před Lubošem Horčičkou dostal nejrychleji k vyraženému puku Tomáš Martinec a poslal ho za záda chomutovského brankáře. Úplně stejný moment mohli vidět diváci i v deváté minutě, akorát s tím, že nezakončoval zkušený Martinec, ale po střele Petra Suchého od modré Lubomír Pištek. K vyrovnání měli blízko Severočeši dvě vteřiny před koncem první třetiny, ale Petr Suchý odpálil puk z brankové čáry až do středního pásma a tak si domácí mohli zhluboka oddychnout a jít do šaten s jednobrankovým vedením.

Ve druhé dvacetiminutovce to mohli být pro změnu oni, kdo mohl vstřelit branku jako první, ale po přesné přihrávce Tomáše Martince nasměroval Honza Šulc puk ve vyložené šanci pouze do Horčičkovy tyče. Vše napravil Patrik Fořt, který se už nemýlil a ve 24. minutě Energetici vedli o dvě branky. Tento náskok udrželi domácí až do konce třetiny.

V závěrečných dvaceti minutách viděli diváci velmi napínavý a doslova nervy drásající hokej. Vše odstartovala chyba v rozehrávce Pavla Táborského, kterou chladnokrevně potrestal Kamil Koláček a Chomutov byl rázem zpátky v utkání. Hra se začala přelévat ze stany na stanu, ale šťastnější mohli být nakonec domácí, kteří se radovali v zápase počtvrté, když přesně od modré zamířil Tomáš Kolafa - 4:2. Nevídané drama pokračovalo, Stanislav Mikšovic deset minut před koncem řádné hrací doby snížil znovu na rozdíl jediného gólu, hubený náskok ale domácí ubránili a po veliké bitvě si tak připisují do tabulky velmi cenné tři body. S Energetiky dýchali viditelně i diváci, kteří to dali najevo necelou půl minutu před navršením šedesáté minuty, při mohutné snaze soupeře o vyrovnání v power-play povstali a ve stoje aplaudovali domácím hráčům, protože nechali na ledě opravu vše a to se vždy cení.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Anton Alexejev 0 0 0 0 0
Patrik Beck 0 0 0 0 0
Jiří Cetkovský 0 1 1 0 0
Petr Domin 0 0 0 0 0
Lukáš Fejgl 0 0 0 0 0
Patrik Fořt 1 0 1 0 0
Jiří Hendrich 0 1 1 0 0
Tomáš Kolafa 1 0 1 0 0
Lubomír Korhoň 0 0 0 0 0
Jan Kubišta 0 0 0 0 0
Tomáš Martinec 1 0 1 0 0
Stanislav Mečiar 0 0 0 0 0
Lubomír Pištěk 1 1 2 0 0
Tomaž Razingar 0 0 0 0 0
Pavel Suchý 0 0 0 0 0
Petr Suchý 0 2 2 0 0
Michal Šeda 0 0 0 0 0
Jan Šulc 0 0 0 0 0
Pavel Táborský 0 0 0 0 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Alexandr Hylák 60 37 3 34 91,89 0 0

Ohlasy k utkání

Ladislav Kolda (hlavní trenér HC VČE Hradec Králové): „Utkání pro nás mělo podobný průběh jako s Budějovicemi, protože i dnes jsme neodehráli začátek první třetiny dobře. Tam jsme měli štěstí, že jsme neinkasovali a soupeř nešel do výraznějšího vedení. Bylo dobře, že jsme dali rychlý vyrovnávací gól a pak přidali branku na 2:1. Ve druhé třetině jsme trošku zlepšili hru v obraně a drželi jsme svůj náskok. Chomutov, ale stále ukazoval, že je to tým, který hraje už několikátý rok pravidelně špici první ligy, dokáže se dostat do tlaku, následně pak využít každé soupeřovi chyby a z tohoto podhledu to pro nás dneska nebylo vůbec jednoduché. My jsme tam ty chyby zase udělali, i fatální, které soupeř okamžitě potrestal. Jsme rádi, že jsme ale takovéto utkání dotáhli do vítězného konce, ale máme stále na čem pracovat, protože to stále není ještě to, co bychom si představovali. Musím opět pochválit brankáře Hyláka, který nám byl velikou oporou. Chyby se stanou, ale nemůžou se stávat fatální chyby, které pramení z nějaké nedůslednosti nebo podcenění a v tom nám tam ta jednoduchost stále chybí. Chtěli jsme rozložit síly na co nejvíce hráčů, ale tím častým vylučováním jsme ztráceli tempo a tak jsme nakonec dohrávali zápas na čtyrky obránce a na tři útoky. Lukáš Fejgl zkusil dneska začátek zápasu, ale má naražené zápěstí ze zápasu v Kadani a tak jsme ho ze hry stáhli a začali první třetinu s šesti obránci."

Vladimír Petrovka (asistent trenéra KLH Chomutov): „Hodně o utkání napověděla první třetina, kdy jsme měli mnohem více ze hry a i více šancí. Poté, co jsme se dostali do vedení 1:0 jsme obdrželi dva laciné góly, kdy hráči nechali dohrávat soupeře před bránou. Třetina skončila 2:1, takže hlavně tato část podle mého názoru rozhodla o osudu utkání. Pak pro nás bylo velmi těžké tlačit do neprostupné obrany Hradce a měli jsme s tím veliké problémy. Ale myslím si, že jsme byli celý zápas aktivnější, soupeře jsme přestříleli, ale bohužel nám zatím ta naše střelecká impotence prohrává zápasy."