Rozhovory
pá 1.1.2016 | Klára Petrásková

Doufám, že spolu potáhneme za jeden provaz, vzkazuje do roku 2016 Zdeněk Čáp

Téměř tři týdny se obránce Zdeněk Čáp nepodíval do extraligového zápasu a vyčkával na svou šanci v prvoligových Litoměřicích. Příležitosti se mu dostalo v utkáních s pražskou Spartou a brněnskou Kometou, v nichž si mladý bek připsal čtyři pokusy na bránu a tři hity. Vítězné klání s Brnem bylo navíc pro Hradec posledním v roce 2015 a „Čapíno“ doufá, že i zápasy v novém roce se povezou na vítězné vlně.

Po ne úplně úspěšném klání s pražskou Spartou jste si spravili chuť těsným vítězstvím nad Kometou. Jak poslední utkání roku 2015 hodnotíte?
Vyhrát zápas na konci roku je super a měli bychom v tom pokračovat. Na Spartě jsme nehráli dobře a utkání prohráli. Řekli jsme si, že chceme navázat na třetí třetinu, kterou jsme vyhráli, a to se nám podařilo. V první třetině jsme se dostali do vedení, v té druhé jsme sice měli nějaká okénka, ale výborně zachytal Áda Svoboda, který nás hodně podržel. V poslední třetině Brno srovnalo, ale pořád jsme věřili, že to zvládneme a zápas vyhrajeme.

V duelu s Brnem vás hnala za vítězstvím vyprodaná FORTUNA aréna. Jak jste diváckou podporu vnímali na ledě?
Fanoušci byli fantastičtí už na Spartě, náš výkon ale nebyl hodný toho, kolik jich přijelo. Lidi jsou neskutečný. Ať se to týká samotného fandění nebo těch, kteří tvoří chorea. Myslím, že v tom je teď Hradec nejlepší v lize.

Obrana v Hradci je nadupaná, každý musí bojovat

Poslední kanadské body jste si připsal na začátku listopadu. Ovlivňuje to nějakým způsobem váš výkon nebo si z této skutečnosti neděláte těžkou hlavu?
Měl jsem nějaké asistence a vstřelil gól v derby, ale já svoje body nějak neřeším. Hlavně ať vyhráváme za tři body. Od skórování tady máme i další hráče, je super, že se to rozprostřelo na víc lidí. Třeba se zase chytnu, ale hlavně teď bojuju o místo, abych nemusel cestovat do Litoměřic. Je pro mě důležité, že dostanu šanci v Hradci a snažím se zápas odehrát stoprocentně dozadu. Když se něco podaří i dopředu, jsem jedině rád.

Zmínil jste, že cestujete mezi Hradcem a Litoměřicemi. Jak pendlování mezi oběma kluby zvládáte?
Pro mě je důležité, abych hrál a nevypadl z tempa, takže jsem za možnost pořád někde hrát rád. Extraliga je ale někde jinde a každý se v ní chce prosadit. Obrana je hodně nadupaná, je nás tu devět beků, kteří můžou v extralize nastupovat, takže člověk musí bojovat. Trenér mi ukázal, že na to mám, ale uvidíme, co bude dál.

Trénujete častěji pod Bílou věží nebo s týmem Litoměřic?
Celý čas jsem v Hradci. Bydlím tu a všechny tréninky absolvuji tady. Když se trenéři před zápasem rozhodnou pro sestavu, oznámí mi, jestli jedu do Litoměřic nebo zůstávám. Jezdí nás víc, takže sedneme do auta s Trolim (Tomášem Troligou) a jedeme.

Mějte s námi občas pevné nervy

Ve Finsku právě probíhá mistrovství světa juniorů, v němž hájí hradecké barvy talentovaný bek Filip Hronek. Sledujete zápasy dvacítky?
Sleduju a jsem v kontaktu s Hroňasem (Filipem Hronkem), jelikož v Hradci spolu trávíme hodně času. Píšeme si různý poznatky, teď jsem mu gratuloval k druhé asistenci, což je pro něj super. Doufám, že ve výkonech bude pokračovat a něco tam ukáže.

Štědrý den je sice již minulostí, nicméně jak jste ho strávil? Co pěkného jste našel pod stromečkem?
Ani jsem nic nechtěl. Pro mě je radost, že se sejde celá rodina a posedíme u večeře. Mám mladšího bráchu, kterému se vždycky rozsvítí oči, a to je pro mě nejvíc. Potěšilo mě, že jsem dostal nějakou tu voňavku od mámy, ale nejdůležitější pro mě je rodina.

Co byste popřál hradeckým příznivcům do nového roku?
Hodně zdravíčka, mějte s námi občas pevné nervy a doufám, že i v roce 2016 spolu potáhneme za jeden provaz ke společnému cíli.