Rozhovory
so 2.1.2016 | Jan Vavřina, Sanny Muharem | Foto: Juniorský hokej

Filip Hronek k mistrovství světa juniorů: Z turnaje si odnesu spoustu zkušeností

Juniorský národní výběr sehrál v sobotu večer na mistrovství světa v Helsinkách utkání, které mělo rozhodnout o úspěchu či neúspěchu celého turnaje. Tým Jakuba Petra vyzval ve čtvrtfinále ambiciózní Spojené státy americké, které přivezly do Finska nadupaný tým plný budoucích hvězd NHL. Těm se postavil také hradecký obránce Filip Hronek, ale ani on drtivé porážce 0:7 nezabránil.

Češi byli od první do poslední minuty slabším týmem, nedařilo se jim ani v ofenzivě, ani v defenzivě, navíc soupeř všechny své šance nemilosrdně trestal. „Hlavně jsme se nedrželi herního plánu, z pár šancí nám tam taky nic nespadlo. Od stavu 0:4 už hrála Amerika v pohodě. I když jsme se snažili se zápasem něco udělat, bohužel to nevyšlo…“ říká k utkání Filip Hronek.

Národní tým skončil v základní skupině třetí a narazil tak na velmi nepříjemného soupeře, kterému se navíc proti České republice v poslední době velmi daří. „Z TOP světových týmů si ale nevyberete… Jestli jdete na Ameriku, Kanadu nebo Švédsko, pokaždé je to velmi těžké. Chtěli jsme se s tím porvat, ale nepovedlo se nám to,“ pokračuje hradecký obránce.

I přes vysokou porážku a celkový neúspěch se ale najdou také pozitiva, která posunou české hráče v kariéře dál – Filip Hronek není výjimkou. „Zápasy proti Finsku a Bělorusku jsme odehráli slušně, s Ruskem to samé. Z turnaje si odnesu spoustu zkušeností – byli tady starší hráči, navíc nejvyšších kvalit. Vyzkoušel jsem si hrát proti budoucím hvězdám NHL, to se nepoštěstí každému,“ sype ze sebe.

Na turnaji startovali hráči ročníků 1996 a 1997, nadějný bek patří do skupiny mladších hráčů, na juniorském šampionátu se tak může představit zase za rok. „Je krátce po nevydařeném utkání a našem vyřazení, takže se nad tím přemýšlí špatně. Určitě se o své další šance porvu, ale to je ještě daleko,“ dodává závěrem hradecký odchovanec Filip Hronek, jenž si na turnaji připsal dvě asistence.