Preview k zápasu
po 4.1.2016 | Lukáš Štěrovský

V prvním zápase nového roku na led Třince. Získá Hradec nad Oceláři třetí výhru?

Svátky jsou minulostí a je tak nejvyšší čas opět na plno roztočit kolotoč extraligových zápasů. Hradec začne kalendářní rok 2016 duelem v Třinci, se kterým má v sezóně 2015/16 kladnou bilanci dvou výher, byť tu poslední ukořistil až v prodloužení. Podaří se mu zdolat Oceláře potřetí?

HC Oceláři Třinec – Mountfield HK, úterý od 17:00: ON-LINE

Hradec před novým rokem musel zdolat velkou porci zápasů jen v několika málo dnech. Pomohl mu podle Michala Tvrdíka krátký odpočinek? „Jestli volno přišlo vhod, ukáže až úterní zápas. Uvidíme a doufáme, že ano. Lehké to dnes není vůbec nikde. Třinec je momentálně v laufu, takže se budeme snažit uspět i tam,“ slibuje jeden z asistentů trenéra.

To bude ale těžké, přestože Hradci se v letošní sezóně proti Ocelářům pokaždé zadařilo. „Třinec nehraje to, co hrál v posledních letech, to je největší rozdíl. Jinak si nemyslím, že bychom našli nějaký zásadní recept proti jejich hře. Podle mého v zápasech, ve kterých proti nám v letošní sezóně nastoupili, nehráli jako předchozí roky,“ přiznal ještě nedávno aktivní hráč.

Třinci navíc dodala impulz změna na postu trenéra. „Jiří Dopita tam určitě něco vnesl. Po klucích vyžaduje, a oni to beze zbytku splňují, lepší bránění. Poctivě makají celých šedesát minut. Takže se asi změnil celkový přístup k hokeji,“ odhaduje Michal Tvrdík.

Oceláři před Vánocemi chytili druhý dech

Zdá se, že Třinečtí pod novým koučem Jiřím Dopitou, který tvoří trenérský tandem s Reném Muchou, opravdu ožili. Od doby, kdy převzal olympijský vítěz mužstvo, totiž Oceláři ze čtyř zápasů hned tři vyhráli! Neuspěli jenom v posledním duelu se suverénním lídrem z Liberce.

Poslední zápasy Třince
K. Vary – Třinec 2:0
Třinec – Zlín 3:1
Pardubice – Třinec 1:3
Třinec – Vítkovice 3:0
Liberec – Třinec 3:1

I tak se ale moravskoslezský celek nachází poměrně hluboko v tabulce, a to až na desátém místě. Navíc ztráta na soupeře se bude těžko stahovat. Na šesté místo zajišťující play off chybí úřadujícím vicemistrům dvanáct bodů.

Hradečtí se podobně jako jejich úterní soupeř pod novým trenérem Kýhosem rozjeli k solidním výsledkům, do kolen je ale srazily porážky v Liberci a na Spartě. Konec roku však Východočeši zakončili výhrou, a to s Kometou Brno – navíc před vyprodanou FORTUNA arénou!

Letošní duely pro Hradec, Třinec uhrál zatím jen bod

kolodatumdomácíhosté
7. pá 2.10.2015 Mountfield HK Oceláři Třinec 5:3 (1:1, 3:1, 1:1)   
20. út 17.11.2015 Oceláři Třinec Mountfield HK 1:2p (0:0, 1:0, 0:1 - 0:1)   

Pokud pohlédneme na statistiky vzájemných zápasů, Mountfield na Třinec oproti posledním sezónám letos umí. V prvním vzájemném klání na domácím ledě si připsal výhru 5:3, dva body si po výhře v prodloužení 2:1 odvezl i z třinecké arény.

Statistikám těsně vévodí Jiří Polanský

Nejlepším hráčem z hlediska kanadského bodování je ve třinecké kabině Jiří Polanský, který nasbíral dvaadvacet bodů za devět gólů a třináct asistencí. Jen dva body za lídrem Polanským zaostává Zbyněk Irgl. Nejlepší střelec týmu Vladimír Dravecký je o další bod za Irglem.

V obranných řadách moravskoslezských hráčů vyčnívají hlavně dvě jména – desetibodový Tomáš Linhart a osmibodový David Nosek. Na pozici brankáře se vcelku pravidelně střídají Šimon Hrubec a Peter Hamerlík, kteří mají velice podobná čísla.

Statistické okénko – Třinec…

  • … pouští na své gólmany průměrně druhý nejmenší počet střel, a to 25,75. Východočeši jsou na hodnotě 27,44.
  • … sehrál druhý nejmenší počet oslabení – 134. Hradečtí byli v početní nevýhodě ve 140 případech.
  • … má druhé nejlepší oslabení, ubránil už 87,31 % her v početní nevýhodě. Nejlepší Olomouc je na 88,03 %.
  • vstřelil suverénně nejvíce gólů ve vlastním oslabení. Soupeři nasázel už 7 branek, druhá Mladá Boleslav 4.
  • … je nejlepší v úspěšnosti vyhraných buly, a to díky hodnotě 56,01 %. Hradec má 48,90 %.
Sestavy z minulého utkání
Hrubec – Linhart, Nosek, Galvas, Roth, Hrabal, Slovák, L. Doudera, Klesla – Dravecký, Žejdl, Svačina – Tybor, Polanský, Jašek – Adamský, Plíhal, Kopecký – Matuš, Růžička, Rufer. Trenéři: Jiří Dopita, René Mucha.
Svoboda – Pláněk, Vydarený, K. Pilař, Čáp, Dietz, Vašíček, Jank – Kudrna, Knotek, Šimánek – Bednář, Kukumberg, Dej – Honejsek, Ihnačák, Červený – Köhler, Švagrovský, Kopta. Trenér: Vladimír Kýhos.