Akademie ČH
út 5.1.2016 | Klára Petrásková

Další zlato! Mladší dorost opanoval silně obsazený povánoční turnaj v Praze

Mladší dorostenci dělali hradeckým fanouškům radost i o vánoční pauze – pár dní před koncem roku 2015 se totiž svěřenci trenéra Karla Soudka představili na turnaji „O pohár Jana Gusty Havla“ pořádaném pražskou Spartou. Ze všech čtyř klání, která během turnaje východočeští mladíci sehráli, vyšli Lvi vítězně, a po zásluze tak přebrali pohár a zlaté medaile za první místo!

Turnaj konající se od 28. do 30. prosince byl pozoruhodný z několika důvodů – kromě toho, že šlo o již čtyřicátý ročník této akce, byl zajímavý i národnostním složením – v Praze se vedle českých týmů představily celky ze Slovenska, Lotyšska a Běloruska.

Cesta turnajem začala pro hokejisty ze soutoku Labe a Orlice v úterý, kdy mužstvo kolem kapitána Denise Martince odehrálo oba zápasy základní skupiny (proti Minsku výhra 7:1, proti Slavii 3:1). Následující den pak čekalo na východočeské dorostence semifinále s Minskem, v němž rovněž uspěli 5:1 a postoupili do finále. V něm se Hradečtí nezalekli pražské Sparty a po výsledku 3:1 zaslouženě přebrali od pořadatelů zlaté medaile za výhru celého turnaje!

Kromě týmového úspěchu si dva Hradečáci odvezli domů i individuální ocenění. Gólman Daniel Dvořák byl vyhlášen nejlepším brankářem turnaje a cenu pro nejužitečnějšího hráče svého týmu převzal Matěj Morong (5 bodů za 2+3).

Naše hra byla dobrá i kombinačně, říká Karel Soudek

Na turnaji nechyběl ani hlavní trenér mladšího dorostu Karel Soudek. Jak hodnotí výkony a úroveň turnaje? „Musím říct, že od zahraničních soupeřů jsem čekal víc, že budou hrát spíš klasický ruský hokej. Jejich kvalita nebyla taková, jakou jsem očekával. Myslel jsem, že nás přejedou, ale nepřejeli,“ říká hradecký kouč.

„Dobrým utkáním bylo finále proti Spartě, které mělo kvalitu. Moc dobře jsme nehráli se Slavií, vypadali jsme trochu zvadle, ale nakonec se nám podařilo vyhrát. Jinak jsme hráli slušně, i kombinačně byla naše hra dobrá,“ je s výkony svých svěřenců spokojen východočeský trenér.

A jak se královéhradecký tým na turnaj chystal? „Brali jsme ho jako přípravné zápasy. Před ním jsme měli dlouhé volno a dva pondělní tréninky, na kterých jsme kluky nešetřili. Příprava na turnaj byla sice intenzivní, ale zároveň kraťoučká, takže únava nemohla být znát. Měli jsme třiadvacet hráčů a hráli na čtyři útoky, takže se do hry dostali všichni, což je dobře,“ je dorostenecký kouč rád za to, že nikdo z hokejistů nezůstal pouze sedět na střídačce.

Sestava, zápasy, individuální ocenění, tabulka

Sestava: Daniel Dvořák, Jiří Novotný – Denis Martinec, David Voňka, Jan Klodner, František Řehák, Jakub Kynčl, Jan Krištof, Šimon Junek, Tomáš Duben – Tadeáš Jakubec, Tomáš Šlaicher, Štěpán Pokorný, Vojtěch Síla, Matěj Morong, Petr Poppel, Štěpán Růta, Dominik Šedivý, Matěj Síla, Daniel Vaňát, Denis Hladík, Tomáš Müller, Martin Soukup.

Zápasy Hradce Králové:
Základní skupina:
Mountfield HK – Junosť Minsk 7:1 (2:1, 3:0, 2:0)
Branky a nahrávky: 9. Morong (Řehák), 17. Kynčl (Vaňát), 25. Poppel, 26. Šlaicher (Růta, Klodner), 38. V. Síla (Poppel, Morong), 47. M. Síla (Pokorný), 56. Poppel (Klodner, Morong).
Slavia Praha – Mountfield HK 1:3 (1:2, 0:0, 0:1)
Branky a nahrávky: 9. Martinec, 17. Šedivý (Voňka, Pokorný), 42. Pokorný (Šedivý).

Semifinále:
Junosť Minsk – Mountfield HK 1:5 (0:1, 1:2, 0:2)
Branky a nahrávky: 9. Růta (Krištof, Kynčl), 31. Morong (V. Síla, Poppel), 39. Růta (Krištof, Šlaicher), 58. Jakubec (Šedivý), 60. Klodner (V. Síla, Morong).

Finále:
Sparta Praha – Mountfield HK 1:3 (1:2, 0:1, 0:0)
Branky a nahrávky: 12. V. Síla (Poppel), 15. Klodner (Řehák), 28. Šedivý

Individuální ocenění:
Daniel Dvořák – nejlepší brankář turnaje
Matěj Morong – nejužitečnější hráč týmu

Konečná tabulka turnaje:
1. Mountfield HK
2. HC Sparta Praha
3. HC Slavia Praha
4. Junosť Minsk
5. Dinamo Riga
6. 3b Slovakia Lions

Fotografie z turnaje.