Preview k zápasu
čt 7.1.2016 | Lukáš Foff

Bitva o třetí místo! Hradec vyzve v přímém souboji o bednu indiány z Plzně

Jeden bod. Přesně takový je rozdíl mezi soupeři z opačných pólů Čech. V dosavadních dvou vzájemných zápasech byli vždy šťastnější hosté. Tým zpod Bílé věže bude chtít tuto sérii přerušit již v pátek, kdy přivítá tým okolo Michala Straky. Povede se lví partě rozcupovat indiány a uzmout třetí příčku ve svůj prospěch?

Mountfield HK – HC Škoda Plzeň, pátek od 18:00: ON-LINE

Mountfield má za sebou bláznivý zápas v Třinci, který se pro hradecké hokejisty nevyvíjel špatně, jenže těsně před koncem ztratili vítězství. Poslední návrat ke zmiňovanému duelu provádí Martin Pláněk. „Zbytečně jsme si nechali několikrát dát vyrovnávací branku. Bohužel, i když už to vypadalo, že to udržíme, tak dvanáct vteřin před koncem jsme si gól stejně nechali dát. To se nám nesmí stávat, pokud chceme hrát o nejvyšší příčky,“ hodnotí hradecký obránce.

Východočeši v posledních zápasech dostávají poměrně hodně gólů, ale hradecký zadák věří, že se to do příštích zápasů zlepší. „Trenéři nám říkají, že dostáváme příliš mnoho gólů, ale je to způsobeno i změnou systému. Pomalu se do toho dostáváme a chce to zřejmě ještě trochu času, protože pořád máme v obraně okénka. Doufejme, že se to do příštích zápasů zlepší,“ vysvětluje bek Mountfieldu, který má i reprezentační zkušenosti.

V týmu ze západočeské metropole hraje momentálně nejlepší střelec extraligy – Dominik Kubalík. Speciální přípravu na toho mladíka však hradecká obrana nechystá. „Připravujeme se na všechna mužstva i na všechny hráče stejně. Víme o tom, že je tam šikovný kluk, ale speciálně se na něj zaměřovat nebudeme,“ odmítá hráč s číslem 19 na zádech.

Kometa pod širým nebem utnula plzeňskou vítěznou sérii

Plzeňský motor šlapal o vánočních svátcích jako hodinky. Na vlastní kůži to pocítily Olomouc, Litvínov i Vítkovice. Ani jeden z mančaftů neobral indiány o žádný bod. První zápas v novém roce však Západočechy zpražil. Před diváckým rekordem v české obdobě zámořské Winter Classic nestačili na domácí Kometu, které podlehli 2:5.

Poslední zápasy Plzně
Plzeň – Liberec 1:3
Olomouc – Plzeň 1:3
Plzeň – Litvínov 2:1
Vítkovice – Plzeň 2:4
Kometa – Plzeň 5:2

Škodovce se letos daří náramně. Prozatím jí patří třetí místo právě před dotírajícím Mountfieldem. Na svém kontě má devětapadesát bodů, což je pouze o jeden méně než druhá Sparta. Popředí tabulky je však velice vyrovnané a každý zápas může tým posunout o několik příček.

Hradec má za sebou neobvyklý zápas. Gólové hody, které se rozpoutaly ve druhé třetině na ledě moravskoslezských Ocelářů, nedopadly pro Mountfield příliš dobře. Oloupil sice Třinecké o bod, ale o plný zisk přišel pouze dvanáct vteřin před koncem. Východočechům tak patří čtvrtá příčka se ztrátou jediného bodu právě na třetí Plzeň.

Ve vzájemných zápasech vede Plzeň 4:2 na body

kolodatumdomácíhosté
8. ne 4.10.2015 Mountfield HK Plzeň 2:6 (0:0, 1:1, 1:5)   
21. pá 20.11.2015 Plzeň Mountfield HK 3:4sn (2:1, 1:1, 0:1 - 0:0)   

První duel těchto soupeřů vyzněl jednoznačně pro indiány. Ti rozstříleli královéhradecký tým na jeho ledě 6:2. Ten druhý byl podstatně vyrovnanější a na jeho konci byli šťastnější hokejisté z východních Čech. Mountfield zvítězil na nájezdy, když se jediným úspěšným střelcem stal Jaroslav Bednář.

Škodovku táhne nejlepší střelec soutěže – Dominik Kubalík

Velmi dobrou produktivitu má v týmu hned několik hráčů. Nad hranicí dvaceti kanadských bodů jsou momentálně hned čtyři jména. Nejvýše je však mladičký objev letošní sezóny Dominik Kubalík. Ten nasbíral ve svých dvaceti letech prozatím 29 bodů (19+10) a je zároveň nejlepším kanonýrem celé extraligy.

Dobré jméno plzeňským obráncům dělá ofenzivní bek Jakub Jeřábek. Ten je v týmové statistice na třetím místě i přes to, že vstřelil pouze tři branky. Díky jednadvaceti asistencím je za Červenkou a Bednářem nejlepším nahrávačem soutěže.

V bráně je stálicí Matěj Machovský. Ten odchytal třicet utkání a svého konkurenta Patrika Polívku nechal nahlédnout pouze do šesti extraligových klání.

Pořiďte si vstupenky na zápas i Královský ples!

Lístky na páteční utkání lze zakoupit tradičně přes on-line webovou aplikaci nebo na pokladnách FORTUNA arény od 13:00 až do začátku zápasu. Přijďte si užít první domácí zápas nového roku!

Pomalu ale jistě se také blíží druhý ročník Královského plesu. Více informací o tom, jak si pořídit vstupenky právě na tuto významnou společenskou událost, naleznete v tomto článku na našem webu.

Statistické okénko – Plzeň…

  • … odehrála největší počet přesilových her, a to 172. Mountfield měl k dispozici pouze 136 možností.
  • … vstřelila nejvíce branek v přesilovkách – 35. Nejhůř je na tom Olomouc s dvanácti góly v početních výhodách.
  • … pustila na svého brankáře třetí největší počet střel. Na bránu mířilo 1019 projektilů. Hradec nechal projít 912 střel na vlastní klec.
  • … odehrála třetí nejmenší počet oslabení, a to 138. Mountfield čelil 143 přesilovkám.
  • … společně s Boleslaví a Hradcem vstřelila nejvíce gólů v oslabení – 4. Statistice suverénně vládne Třinec, jenž dokázal v oslabení skórovat sedmkrát.
Sestavy z minulého utkání
Svoboda – Jank, Pláněk, Čáp, Pilař, Vašíček, Dietz, Hronek – Dej, Kukumberg, Bednář – Šimánek, Knotek, Kudrna – Honejsek, Ihnačák, Červený – Kopta, Nedvídek, Köhler. Trenér: Vladimír Kýhos.
Machovský – Jeřábek, Kadlec, Pulpán, Kudroč, Moravčík, Kubka – Kubalík, Kracík, Indrák – Lev, Bližňák, Kratěna – Suchý, Preisinger, Hrňa – Poletín, Beran.
Trenér: Michal Straka.