Zápasy mládeže
čt 7.1.2016 | Martin Voltr

Jako na kolotoči. Mladší dorost smazal ztrátu 0:3, napínavé derby ale ztratil

Hodně zajímavou přestřelku viděli východočeští příznivci ve čtvrtém derby mladších dorostenců. Hradec však stál na straně zklamaných. Domácí mladíci se přitom za stavu 0:3 nevzdali a během pěti minut dokonale vymazali pardubické vedení! Dynamo se ale zásluhou autora hattricku Matěje Blümela znovu odpoutalo a v samotném závěru emotivní bitvy potvrdilo vítězství 6:3.

Dynamo mělo bleskový start

Už úvod utkání napověděl, že nuda se pod Bílou věží konat nebude. Hradečtí mladíci úvod prospali a mnohem živější Pardubice po dvou minutách a sedmi sekundách vedly už o dvě branky. Nejdřív si domácí srazili do klece střelu Dominika Cháry, potom zpoza branky vyzval Zeman Matěje Blümela, který pálil z první – 0:2.

Domácí se pak přece jen oklepali, bleskově mohl odpovědět z nájezdu Poppel nebo poté Martinec. Jenže v 16. minutě šly Pardubice na dvouminutovou přesilovku pět na tři, kterou využil přesnou střelou z úhlu opět Matěj Blümel. Za stavu 0:3 toho měla lví parta plné zuby, ale ještě před odchodem do šaten odpověděla. V klasické početní výhodě si hodil puk za pardubického beka Tomáš Šlaicher, který potom nádherně trefil druhý růžek. Asistenci si připsal i brankář Daniel Dvořák – 1:3.

Povzbuzený Hradec ztrátu dorovnal, ale neslavil dlouho

Jak moc důležitý moment to byl pro hradecké sebevědomí, se ukázalo hned po přestávce. Za 23 sekund totiž dorazil Voňkovu střelu Tadeáš Jakubec a jeho tým byl definitivně zpátky v zápase. V čase 23:39 už Hradečtí dotáhli svůj comeback, neboť z otočky střílel přesně Daniel Vaňát a pardubické vedení se definitivně stalo minulostí – 3:3!

Jenže z divočiny, kterou nabídla první polovina utkání, to nebylo všechno. Jak moc je pro Dynamo důležitý Matěj Blümel, ukázal reprezentační útočník jen 58 sekund po vyrovnání, když šikovně poslal puk mezi Dvořákovými betony a slavil hattrick. Pak navíc hosté udeřili v ponechané výhodě. Do brankoviště poslal kotouč Jan Oliva a Radek Šír ho pod nohama brankáře poslal za čáru – 3:5.

Stejný stav vydržel až do přestávky. Obrovské šance Šedivého s Jakubcem vytáhl Jonáš Klas, dalších deset minut se Mountfield tlačil do soupeře, ale ten si ho hlídal. Naopak Dvořák musel v závěru druhé části podržet skóre proti nájezdu Dominika Cháry.

Třetí třetinu Pardubice kontrolovaly

Tabulkově hůře postavené Pardubice hlídaly své vedení velmi svědomitě. Po přestávce navíc měly blíž k dalším gólům, třeba aktivní Chára dál přidělával domácím práci. Hradečtí čekali na své možnosti dlouho, až v polovině třetiny si vypracovali dvojici přečíslení, ale jejich šanci vždy zmařila nepřesná přihrávka.

S blížícím se závěrem se na obou stranách přiostřilo. Svěřenci Karla Soudka se přece jenom vzepjali k náporu, tři minuty před koncem si vzali oddechový čas. Z power-play ovšem nedokázali vytěžit kontaktní gól, Štěpán Pokorný bekhendem trefil břevno. Z koncovky plné vyloučení naopak vystoupil Jiří Bucek, který z trestné ujel rovnou do sóla, dal gól a za hrubost se na lavici hanby okamžitě zase vrátil. To pochopitelně nemohlo zkazit radost Pardubic ze zasloužené výhry – 3:6.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Tomáš Duben 0 0 0 0 2
Denis Hladík 0 0 0 0 2
Tadeáš Jakubec 1 0 1 -1 0
Šimon Junek 0 0 0 -2 0
Jan Klodner 0 1 1 1 0
Jan Krištof 0 0 0 -1 0
Jakub Kynčl 0 0 0 -3 0
Denis Martinec 0 0 0 0 0
Tomáš Müller 0 0 0 0 0
Štěpán Pokorný 0 0 0 -1 2
Petr Poppel 0 1 1 0 4
Štěpán Růta 0 0 0 -2 2
František Řehák 0 0 0 1 0
Matěj Síla 0 0 0 -2 12
Vojtěch Síla 0 0 0 0 4
Martin Soukup 0 0 0 0 0
Dominik Šedivý 0 0 0 0 0
Tomáš Šlaicher 1 0 1 1 0
Daniel Vaňát 1 0 1 -1 0
David Voňka 0 1 1 0 2

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Daniel Dvořák 59 28 6 22 78,57 1 0

Ohlasy k utkání

Karel Soudek (Mountfield HK):
Zápas jsme začali stejně jako všechny domácí zápasy s Pardubicemi, nebyl to výkon, který bychom si jako trenéři představovali. Hned na začátku jsme dostali smolný vlastní gól, potom jsme prohrávali 0:3. Ale snížili jsme a o přestávce jsme s hráči trochu mluvili. Do druhé třetiny jsme nastoupili tak, jak bychom si představovali. Mělo to tempo, švih, rychle jsme srovnali. Další gól nás ale srazil do kolen a pak už to nestálo za nic.

Michal Mikeska (HC Dynamo Pardubice):
Bylo to kvalitní utkání, stejně jako všechna v téhle finálové skupině, navíc ještě derby. Myslím, že jsme ho zvládli dobře. Rychle jsme vedli, pak jsme využili dlouhou přesilovku pět na tři, ale už ne podruhé. Domácí jsme pustili do hry, což se nevyplácí, protože jsou kousaví a dobří. Za stavu 3:3 jsme se ale dostali zpátky na koně, za což chci hráče hodně pochválit. Našli morál a dostali se zase do vedení, které jsme už nepustili. Dobrý zápas.

Fotogalerie