Rozhovory
čt 28.1.2016 | Klára Petrásková

Obléct reprezentační dres je výborný pocit, říká s úsměvem gólman Daniel Dvořák

V úterý se v hradecké FORTUNA aréně konal další z kempů hokejové reprezentace do šestnácti let. Nechyběla na něm ani čtveřice Hradeckých, mezi ostatními se v českém dresu představil i brankář mladšího dorostu Daniel Dvořák. Ten v modelovém utkání reprezentace odchytal dvě třetiny, během nichž stihl například vychytat dvě trestná střílení. Jak si mladý gólman cení příležitosti obléknout národní dres a co všechno na kempu zažil?

Snad každý mladý hokejista sní o tom, že jednou bude válet v NHL nebo vyhraje mistrovství světa. Cesta až na vrchol je však obtížná a vede k ní mnoho drobných krůčků. Jedním takovým může být i reprezentační kemp, na němž mají hráči možnost okusit, jaké to je hrát se lvíčkem na hrudi. „Je to výborný pocit. Reprezentovat svoji zem, i když „jen“ na kempu, je zážitek,“ říká s radostí v hlase Daniel Dvořák.

„Vážím si toho hodně. Na začátku sezóny bych vůbec neřekl, že mám šanci se do reprezentace dostat. Velkou zásluhu na tom mají i spoluhráči z klubu, kteří mi pomáhají. I díky nim jsem se dostal tam, kde jsem, a snad se klukům nějak odvděčím,“ říká skromně mladý gólman, jenž se v extralize mladších dorostenců může pyšnit úspěšností zákroků přesahující 93 %.

Reprezentační zápasy mají určitě vyšší úroveň než ligové

Program celodenního kempu zahrnoval jak tréninkové jednotky, tak odpolední modelové klání. Průběh reprezentačního dne přibližuje východočeský brankář. „Ráno jsme měli trénink rozdělený na bílé a červené. Šlo spíš o to, aby se kluci sehráli, protože spolu dlouho nehráli, a aby po dlouhé cestě dostali do rukou zpátky ten hokejový grif. Odpoledne jsme pak hráli utkání. To se mi sice moc nepovedlo, ale akce byla podařená a užil jsem si jí,“ hodnotí úterní den Dvořák.

Mladý maskovaný muž odchytal v duelu po jedné třetině za tým „bílých“ i „červených“. Hrálo se mu v některém z celků lépe? „V obou týmech to bylo stejné, spíš bych řekl, že mně se moc nedařilo. Jedna z věcí, co se mi povedly, byly dva chycené nájezdy, ale řekl bych, že umím zachytat i líp,“ říká sebekriticky královéhradecký strážce svatyně, jenž nedávno oslavil šestnácté narozeniny.

Reprezentační klání je asi jiného formátu než klasické extraligové utkání. Souhlasí s tímto tvrzením i Daniel Dvořák? „Určitě má lepší úroveň než ligové zápasy. Je tu výběr z celé republiky a někteří kluci jsou i ze zahraničí, takže určitě jsou reprezentační zápasy na vyšší úrovni,“ přitakává gólman nosící na zádech číslo jedna.

I když se potká Pardubičák s Hradečákem, vycházíme spolu

V reprezentační šatně se sejde mnoho hráčů z různých klubů. Jak spolu všichni vycházejí? „Parta je dobrá, rivalitu mezi sebou na kempu moc neřešíme. Všichni držíme při sobě a snažíme se nehledět na to, kdo je z jakého klubu. I když se potká Pardubičák s Hradečákem, pořád se spolu snažíme vycházet, aby se harmonie v kabině udržela ve správném duchu,“ říká na konto dobré týmové nálady několikanásobný účastník reprezentačních srazů.

Na kempu nebyl v úterý Daniel Dvořák jediným zástupcem Hradce, účastnili se ho i tři jeho kolegové z mladšího dorostu – Denis Martinec, Štěpán Pokorný a Dominik Šedivý. „Kluci se na kemp těšili a myslím, že na něm podali dobrý výkon. Řekl bych, že se nemají za co stydět a podle mě mají velkou šanci dostat se i na turnaj čtyř do Švédska,“ vyslovuje slova chvály na účet svých spoluhráčů brankář chytající v červenomodré výstroji.

I přes hokejové vytížení je třeba myslet také na vzdělání. Místo pro školu se v nabitém programu sportovce sice hledá obtížně, najít se však musí. „Je to těžké, ale školu musím zvládat. Od letošní sezóny je tady Akademie (ČSLH), takže známky musíme mít dobré, protože jinak bychom nehráli. Když mám chvíli času, zahraju si na počítači nebo jdeme s klukama ven,“ sděluje závěrem své mimohokejové aktivity student SOŠ Hradební.