Preview k zápasu
čt 4.2.2016 | Petr Šatalík

Poslední šance na skolení lídra v základní části. Do Hradce zavítá suverénní Liberec

Dva poslední zápasy rovná se dvě prohraná utkání na kluzištích soupeřů. Nyní se však svěřenci Vladimíra Kýhose vrací domů – do FORTUNA arény, kde změří své síly s Bílými Tygry. Severočeši ale zjevně nebudou snadným soustem pro Lvy. Z posledních pěti střetnutí odešli vždy jako vítězové a body budou chtít uzmout také mužstvu z města pod Bílou věží.

Mountfield HK – Bílí Tygři Liberec, pátek od 18:00: ON-LINE

Mountfield nepůjde do souboje v nejlepším rozpoložení. V úterním duelu s Piráty se mu nepovedlo vstřelit ani jeden gól. Přesto klání přineslo i pozitiva, především co se týče defenzivy, čehož si všiml také Zdeněk Čáp. „Řekli jsme si, že musíme zlepšit hru do obrany, a to se nám povedlo. Chomutov neměl žádné vyložené šance při hře pět na pět, ani v přesilovce pět na čtyři. Bohužel jsme udělali technickou chybu a darovali soupeři dvojnásobnou početní výhodu, což rozhodlo zápas,“ hodnotil střízlivě obránce Východočechů.

Není však času prohlížet staré rány. Do Hradce v pátek přijede aktuální lídr tabulky a je jasné, že toto utkání bude další těžkou prověrkou. „Liberec je první. Už mají v podstatě takovou pohodu. Potřebujeme ale body a zápasy už musíme brát jako přípravu na play off, jelikož to se rychle blíží.

Do konce zbývá nějakých deset střetnutí, takže každé klání je tak trochu o přípravě na vyřazovací část. Už musíme hrát tím stylem, dohrávat souboje, hrát dobře do obrany a hlavně začít dávat góly,“ burcuje mužstvo bek s výbornou střelou.

Poslední vzájemný duel přinesl vyrovnanou bitvu. Pod Ještědem se po šedesáti minutách hry radovali domácí po výhře 5:4. Co dělat, aby nyní také Východočeši ubránili svou tvrz? „Především se musíme soustředit právě na defenzivu. V Litvínově jsme dostali čtyři góly v oslabení, teď to ale v Chomutově už vypadalo lépe. Celkem slušně jsme ubránili i Romana Červenku, který jinak vládne statistice kanadského bodování. Ale nebylo to zase tak, že bychom bránili jen jeho. Takže dobrá obrana a střílet branky,“ předestírá recept k úspěchu Zdeněk Čáp.

Liberec s přehledem nadále vládne extralize

Bílí Tygři se vyhřívají na prvním místě tabulky se ziskem pětadevadesáti bodů. Účast ve čtvrtfinále play off již svěřence Filipa Pešána nemine a málokdo je ochoten věřit tomu, že by ještě přišli o Pohár prezidenta Českého svazu ledního hokeje, který obdrží vítězný celek základní části. Na druhou Spartu mají Severočeši náskok dvanácti bodů (Pražané mají jeden zápas k dobru).

Poslední zápasy Liberce
Liberec – Vítkovice 2:0
K. Vary – Liberec 2:7
Liberec – Kometa 2:0
Litvínov – Liberec 2:3sn
Liberec – Plzeň 2:1p.

Čísla hovoří jasnou řečí a potvrzují úžasnou formu mužstva z města pod Ještědem. To prohrálo pouze dva z posledních dvaceti zápasů a stává se tak noční můrou všech svých soupeřů. Home Credit arena je takřka nedobytnou tvrzí a Tygři vládnou též tabulce zápasů na kluzištích protivníků, kde posbírali již čtyřicet bodů.

Lvi na tom zdaleka tak dobře nejsou. Střídají poměrně pravidelně vítězství s porážkami. Z posledních deseti duelů odešli vítězně pětkrát. Nacházejí se na čtvrtém místě tabulky s jednasedmdesáti body, ale na třetí příčku Plzně ztrácejí jen jediný. Pokud by se jim podařilo rozjeté Bílé Tygry přibrzdit a indiáni by zaváhali, mohli by Hradečtí znovu stanout na pomyslné bedně.

Vzájemné duely znají jen jednoho vítěze – Tygry

kolodatumdomácíhosté
4. ne 20.9.2015 Liberec Mountfield HK 4:2 (0:2, 3:0, 1:0)   
17. út 8.12.2015 Mountfield HK Liberec 3:4p (1:1, 1:1, 1:1 - 0:1)   
30. so 26.12.2015 Liberec Mountfield HK 5:4 (0:1, 3:1, 2:2)   

Ani Mountfield, stejně jako většina soupeřů, letos nepředstavuje pro svěřence Filipa Pešána žádný problém. Všechny letošní vzájemné zápasy s Tygry sice byly těsné, ale vždy se nakonec radovali Severočeši. Hradečtí tak v pátek budou mít poslední šanci na alespoň dílčí úspěch v této sérii, co se základní části týče.

Nejlepším střelcem Bílých Tygrů je Jakub Valský

Pokud se ptáte, kdo je lídrem kanadského bodování v kabině Liberce, pak vězte, že mužstvo táhne pět borců, kteří mají mezi jednatřiceti a třiatřiceti kanadskými body. Jsou jimi Lukáš Krenželok, Petr Vampola, Branko Radivojevič, Michal Birner a Petr Jelínek. Ani jeden z nich však nenastřílel více než patnáct branek a tudíž nestačí na šestnáctibrankového Jakuba Valského, který je tak nejčastěji skórujícím hráčem souboru Filipa Pešána.

Pohlédnete-li do obranných řad mužstva z města pod Ještědem, nemůžete přehlédnout jméno kapitána týmu Jana Výtiska. Ten se svým Radegast indexem, jehož hodnota vystoupala již na číslo 251, vládne celé lize a kdykoliv hráči naskakují na led proti němu, musí si být vědomi toho, že nejspíš utrží nějaký ten hit. Tento tvrdý obránce jich v sezóně rozdal již rovných 106.

Brankoviště Bílých Tygrů patří letos Jánu Lašákovi. Ten stlačil svůj průměr obdržených branek na zápas na hodnotu 1,86 a po Liboru Kašíkovi je tak nejlepším gólmanem v lize. Průměrná úspěšnost jeho zákroků je také více než obdivuhodná – 92,00 %.

Vstupenky k dostání na internetu i pokladnách

Lístky na páteční utkání lze zakoupit tradičně přes on-line webovou aplikaci nebo na pokladnách FORTUNA arény od 13:00. Přijďte se na vlastní oči podívat, jak si Hradec bude stát proti statisticky nejlepšímu celku soutěže!

Statistické okénko – Liberec…

  • inkasoval nejmenší počet branek – jen 85. Mountfield obdržel již 111 gólů.
  • má druhý nejvyšší průměr střel za zápas – 33,95. Východočeši vyšlou průměrně 28,48 ran směr soupeřova klec.
  • … má nejvyšší využití přesilovek – 23,65 %. Hradec skóruje v 16,28 % svých početních výhod.
  • obdržel nejvyšší počet trestných minut – již 663. Svěřenci Vladimíra Kýhose jich zatím inkasovali 458 a po Olomouci jsou tak nejméně trestaným týmem.
  • vstřelil druhý nejvyšší počet branek, a to 142. Lvi dali zatím 116 gólů
Sestavy z minulého utkání
Kacetl – Pláněk, Plášil, Hronek, Frühauf, Dietz, Vašíček, Čáp – Bednář, Knotek, Dej – Červený, Ihnačák, Courchaine – Kudrna, Mertl, Šimánek – Köhler, Bulík, Honejsek. Trenér: Vladimír Kýhos.
Lašák – Šimek, Ševc, Mojžíš, Derner, Vitásek, Výtisk – Řepík, Vampola, Birner – Bakoš, Bulíř, Radivojevič – Valský, Jelínek, Krenželok – Stránský, Jonák, Vlach – Ordoš. Trenér: Filip Pešán.