Žáci
pá 19.2.2016 | Klára Petrásková

Na Memoriálu Filipa Čepa skončila 6. třída Hradce čtvrtá, vyhrála Sparta

O víkendu patřila hradecká FORTUNA aréna šestým třídám, pod Bílou věží se totiž konal již sedmnáctý ročník Memoriálu Filipa Čepa. Turnaje se zúčastnilo celkem pět týmů, jež patří ke špičce Ligy mladších žáků. Po napínavém průběhu nakonec pohár pro vítěze získala pražská Sparta, domácí tým skončil čtvrtý, avšak k medailovému umístění mu mnoho nechybělo.

Víkendový program začal v sobotu o půl dvanácté duelem Sparty s Hradcem a skončil s nedělní pátou hodinou odpolední, kdy přišel na řadu závěrečný ceremoniál. Mezitím stihli mladí hokejisté odehrát dohromady deset klání, každé mužstvo sehrálo po čtyřech zápasech. O putovní pohár se utkala mužstva patřící k tomu nejlepšímu, co Liga mladších žáků může nabídnout – HC Kometa Brno, HC Sparta Praha, HC Dynamo Pardubice, HC Oceláři Třinec a domácí Mountfield HK.

Hradečtí borci do turnaje nevstoupili nejlépe, úvodní utkání se Spartou totiž prohráli 2:7. Z dalšího duelu však již mohli odejít s úsměvem na rtech – poprvé v sezóně totiž porazili svého východočeského rivala z Pardubic, a to poměrem 2:1. V neděli pak na svěřence trenéra Pánka čekaly ještě dva zápasy. Nejprve Hradečtí podlehli brněnské Kometě 2:5, poté ale dokonale rozebrali Třinec. Slezskému celku nadělili rovnou dvanáct branek, přičemž inkasovali jen dvě, a postarali se tak o nejvyšší výhru celého memoriálu.

Ani to ale Hradci na medailové umístění nakonec nestačilo. Mountfield vybojoval dohromady 4 body, které stačily „pouze“ na čtvrté místo. Medailové pozice však Hradeckým unikly jen o vlásek, neboť druhý i třetí tým získal jen o bod více než domácí borci! Turnaj byl napínavý až do svého závěru, o vítězi totiž rozhodlo až poslední střetnutí mezi Spartou a Kometou. Pražané v něm porazili moravského soupeře poměrem 3:1 a díky tomu pozvedli nad hlavu pohár pro vítěze. Stříbrné medaile převzalo Brno, bronzové pak Pardubice.

Na závěrečném ceremoniálu si vzal slovo mezi jinými i strýc Filipa Čepa, Zdeněk Šimoníček, který všem zúčastněným poděkoval, popřál šťastnou cestu domů a vyslovil přání, aby se hokejová kariéra mladých hráčů ubírala tím správným směrem. Ceny, medaile a poháry předávali účastníkům turnaje Jitka Šimoníčková, Čepova sestřenice, a Luděk Pečenka, Filipův nejlepší kamarád. Celý turnaj hodnotili pozitivně i soupeři, kteří odjížděli ze soutoku Labe a Orlice nadmíru spokojeni – sedmnáctý ročník Memoriálu Filipa Čepa se vydařil na výbornou.

Jakub Jerman: Turnaj byl dobrý, bavil mě

Jedním z hradeckých „šesťáků“, jenž se memoriálu zúčastnil, je útočník Jakub Jerman. „Na turnaji bylo hodně týmů, bavil mě, byl dobrý,“ říká mladý hráč o akci, na níž se Hradec střetl i s týmy, které běžně ve skupině „C“ Ligy mladších žáků nepotkává. „Týmy mi přišly o něco slabší než v naší skupině, ale jinak jsem rozdíl neviděl,“ hodnotí jeden ze svěřenců trenéra Pánka herní projev turnajových soupeřů.

Východočeské derby vyhráli Hradečtí poprvé v sezóně, a radost z vítězství byla pochopitelně velká. „Je to super pocit, v kabině jsme to hodně slavili,“ popisuje náladu mužstva 6. třídy hokejista s číslem deset. Ten je zároveň rád i za diváckou kulisu. „Atmosféra byla dobrá, přišlo hodně fanoušků,“ chválí hradecké příznivce mladý forvard.

Co říkal na výkony svého týmu trenér Václav Pánek? „Jak na který zápas, spíš ale říkal, že nám to šlo. S celkovým umístěním ale moc spokojení nejsme.“ Jako téměř každý mladý hokejista, i Jakub Jerman sleduje extraligu, potažmo její hráče. „Mám rád Rendu Vydareného a Jardu Bednáře, líbí se mi jejich hra,“ sděluje závěrem jména svých nejoblíbenějších hráčů.

Výsledky Memoriálu Filipa Čepa

Sobota 13. 2. 2016
Mountfield HK vs. HC Sparta Praha – 2:7
HC Kometa Brno vs. HC Dynamo Pardubice – 5:5
HC Oceláři Třinec vs. HC Sparta Praha – 0:8
Mountfield HK vs. HC Dynamo Pardubice – 2:1
HC Oceláři Třinec vs. HC Kometa Brno – 3:9

Neděle 14. 2. 2016
HC Dynamo Pardubice vs. HC Oceláři Třinec – 5:0
Mountfield HK vs. HC Kometa Brno – 2:5
HC Sparta Praha vs. HC Dynamo Pardubice – 2:5
Mountfield HK vs. HC Oceláři Třinec – 12:2
HC Kometa Brno vs. HC Sparta Praha – 1:3

Celkové pořadí
1. HC Sparta Praha (6 bodů)
2. HC Kometa Brno (5 bodů)
3. HC Dynamo Pardubice (5 bodů)
4. Mountfield HK (4 body)
5. HC Oceláři Třinec (0 bodů)

Individuální ocenění
Nejlepší brankář: Adam Ševčík (HC Dynamo Pardubice)
Nejlepší obránce: Patrik Brůna (HC Sparta Praha)
Nejlepší útočník: Eduard Šalé (HC Kometa Brno)
Nejužitečnější hráč: Bronislav Daněček (HC Kometa Brno)
Sympaťák turnaje: Jakub Řehák (Mountfield HK)

Sestava Mountfieldu HK
Bárta, Kvaček – Kodym, Řehák, Kulhánek, Sýkora, D.Veselý, M.Veselý – Jerman, Novotný, Brožek – Pavlata, Kudrnáč, Jirásek – Páv, Žaba, Sláma – Dunda