Aktuální zprávy z klubu
ne 21.2.2016 | Redakce

Hradec je vidět i na mezinárodním poli. Jak se dařilo jeho hráčům v reprezentacích?

Kvalitní výkony hokejistů se znakem Hradce Králové na prsou, a to nejen v seniorské kategorii, neušly pozornosti trenérů národních mužstev. Během reprezentační pauzy se tak hned devět Východočechů namísto odpočinku rvalo o úspěchy v dresu České nebo Slovenské republiky. Jak se jim dařilo?

V kategorii U16 se předvedl Daniel Dvořák

V reprezentaci do šestnácti let měl Hradec sice jen jednoho hráče, avšak o to výraznější byla jeho pozice. V brankovišti se totiž během turnaje ve švédském Tranåsu představil gólman Mountfieldu Daniel Dvořák. „Akce byla super od tréninku až po zápas, který jsem chytal. Sice jsme prohráli, ale utkání bylo dobré, hodně jsem si zachytal. Nakonec se nám podařil celkem i úspěch,“ hodnotí brankář získané stříbro.

Dvořák nastoupil ve druhém zápase ze tří, a to proti Rusku, které Česku uštědřilo porážku 3:1. Naši hokejisté i tak díky výhrám nad Švédskem a Finskem brali druhé místo. „Určitě jsme byli hodně spokojeni. Mrzelo nás, že jsme neporazili Rusy, protože jsme na to měli,“ tvrdí hráč hradeckého mladšího dorostu.

Ten je za projevenou šanci v brance pochopitelně rád. „Je to hodně motivující, jen tak někomu se to nepodaří. Jsem za to hodně rád. Chtěl bych poděkovat klukům a trenérům, který mi věnuje hodně času. Mám velkou snahu pokračovat v tom, co teď dělám,“ dodal Daniel Dvořák.

Bohaté zastoupení v reprezentaci do sedmnácti let

Hned pětice starších dorostenců Mountfieldu HK reprezentovala od 9. do 13. února Českou Republiku na Turnaji pěti zemí v americkém městečku Plymouth, které leží nedaleko Detroitu. Z hradeckého klubu byli nominováni gólman Tomáš Vomáčka, obránci Michael Gaspar s Radimem Šaldou a útočníci Jaroslav Dvořák s Martinem Štohanzlem.

V úterý 9. února na český výběr čekal ostrý vstup do turnaje, ve kterém vyzval celek USA. Svého soupeře nakonec zdolal 4:3 po prodloužení. Z Hradeckých se do statistik zapsal gólman Tomáš Vomáčka se 49 úspěšnými zákroky a Michael Gaspar, jenž si připsal dvě asistence. Vítězství nad Američany si Vomáčka náležitě užil. „Výhru nad USA rozhodně stavím mezi mé TOP 3 úspěchy v životě. Bylo to něco neskutečného, co se nepovede každému. Porazit Američany na jejich vlastním hřišti je opravdu zážitek, na který se nezapomíná,“ popisuje gólman.

Další den čekal hráče zápas proti ruskému celku. Nadějně rozehrané utkání ztratili čeští hokejisté ve třetí třetině, kdy Rusové přidali dva góly, a porazili tak český tým 5:2. Brankář Vomáčka čelil hned třiceti střeleckým pokusům ruské sborné. Bylo pro něj tedy náročnější střetnutí s Rusy nebo Američany? „Z mého pohledu bylo určitě těžší utkání s Amerikou. Sice jsem musel pokrýt více střel, ale zase jsem byl ve větším zápřahu. Proto pro mě nakonec možná bylo lepší utkání právě s USA než s Rusy. Tam na mě nešlo tolik střel, a když už šlo, byla to gólová šance,“ hodnotí první dvě střetnutí na turnaji Vomáčka.

V pátek český výběr narazil na mužstvo Finska, tedy soupeře s odlišným stylem hokeje než v prvních dvou soubojích. Severskému celku Češi podlehli těsně 2:3 po nájezdech. „Všeobecně bych řekl, že mezinárodní zápasy jsou více svázané taktikou a taky podstatně rychlejší a důraznější. Finsko a Amerika hrají více kombinační hokej, za to Švédsko a Rusko spíš přímočařejší,“ porovnává hru soupeřů Martin Štohanzl, jenž oblékal dres s číslem osmnáct.

Během soboty, posledního hracího dne, změřila reprezentace ČR síly s celkem Švédska. Čechům se výborně vydařil vstup do utkání, když už ve třetí minutě vedli 2:0. V průběhu hry se hráčům Tre Kronor podařilo vyrovnat, Češi znovu odskočili, ale přesně minutu před koncem třetí třetiny vyrovnal celek Švédska na 3:3, a došlo tak na prodloužení a následné nájezdy. V těch byl úspěšnější český tým a na závěr turnaje si tak připsal cenné vítězství 4:3 po nájezdech.

Čeští hokejisté na turnaji po sympatickém výkonu obsadili celkové čtvrté místo. Jak ho hodnotí Jaroslav Dvořák? „Myslím si, že naše předvedená hra nebyla zas tak špatná. Bohužel u nás nejvíce rozhodovaly závěry utkání, které jsme proti Finům a Švédům nezvládli. Necelou minutu do konce v obou zápasech soupeř dorovnal skóre a tím jsme samozřejmě přišli o cenné body. Výhra nad USA nás velice těší, ale jak říkám, mohli jsme dopadnout lépe,“ kalkuluje reprezentační útočník.

Radovan Pavlík držel prapor Hradce v U18

Kategorie do osmnácti let nabídla divákům jedno jméno spojené s Mountfieldem. V týmu trenéra Reichela totiž Turnaj pěti zemí ve Finsku absolvoval Radovan Pavlík. Hráč, jenž letos nastoupil i v královéhradeckém A-týmu, zasáhl do prvních dvou duelů, zbývající mu kvůli zranění byly odepřeny.

V úvodním zápase turnaje Češi podlehli Švédům 0:2. Porážku inkasovali i od Finů, a to poměrem 3:4. Právě v tomto zápase si připsal alespoň jednu gólovou trefu Radovan Pavlík, bohužel na více se už nezmohl. Hokejisté našich barev prohráli i s Rusy a Američany, a obsadili tak poslední příčku.

Filip Hronek jakožto člen reprezentace do devatenácti let

I v turnaji reprezentace do devatenácti let se Lvi mohli pochlubit hráčem, který se v reprezentačním dresu během uplynulé akce gólově prosadil. Byl jím Filip Hronek, na kterého, stejně jako na další hráče pod vedením trenéra Davida Bruka, čekal Turnaj pěti zemí v Německu.

Mladý bek zasáhl do všech zápasů, hned v úvodním klání proti Švédům si dokonce připsal gól. Na výhru to však nestačilo, Česká republika podlehla severskému soupeři 3:5. Navíc nevyzrála následující den ani na Finy (0:3). Výhry nad Švýcarskem (4:0) a Německem (1:0 po samostatných nájezdech) stačily jen na celkové čtvrté místo.

Hradecký A-tým měl zastoupení na Slovensku a v Itálii

Parádními výkony si pozvánku do národních týmu vybojovali hned dva hráči Hradce: Brian Ihnačák a Rastislav Dej. Bohužel prvně jmenovaný nakonec italský národní dres kvůli menšímu zranění neoblékl, přestože do dějiště zápasů odcestoval.

Rastislav Dej ale naskočil za Slovensko do Slovakia Cupu v Žilině a byla to pro něj akce více než vydařená. Slováci totiž získali celkové prvenství nad týmy Běloruska a Švýcarska. Navíc slovenský forvard po více jak dvaceti zápasech za národní tým vstřelil branku, když se prosadil proti Švýcarům a tři minuty před koncem tak definitivně zpečetil výhru svých barev.

Foto Rastislav Dej: sport.sk