Rozhovory
čt 21.4.2016 | Zuzana Spurná, Jan Vavřina | Foto: Juniorský hokej

Suverénní Amerika? Kvalitní tým, přehnaný respekt ale nebude, hlásí Radovan Pavlík

Radovan Pavlík zažívá letos dlouhou a pestrou sezónu. Kromě hradeckého dresu oblékl také litoměřický, v mnoha zápasech pak ten nejcennější, národní. Barvy České republiky hájí také na probíhajícím mistrovství světa do 18 let v americkém Grand Forks, kde se svěřenci Roberta Reichela chystají na klíčový duel – v noci ze čtvrtka na pátek vyzvou ve čtvrtfinále domácí Spojené státy!

Češi vstoupili do turnaje těžkým dvojzápasem. V utkání proti Finům získali bod za prohru po nájezdech, s Kanadou předvedli sympatický výkon, který ale na posun tabulkou vzhůru nestačil. „S Finy to byla škoda, získali jsme bod, ale mohli jsme mít i ten druhý. Proti Kanadě jsme hráli výborně, ale neproměňovali jsme šance, a to nás podle mě stálo zápas. To samé se Slováky,“ říká hradecký mladík.

„Federálnímu derby“ předcházela jednoznačná záležitost v podobě pohodlné výhry nad Dánskem 9:2. Všechny body chtěl český výběr získat také právě proti Slovákům a vypadalo to nadějně. Národní tým vedl na začátku druhé třetiny 3:1, naši východní sousedé ale duel třemi trefami dokonale otočili. „I když to bylo derby, brali jsme to jako každý jiný zápas, ale bohužel jsme ho nezvládli. Pokud chceme uspět, tak takhle hrát nemůžeme,“ má jasno starší dorostenec, který ale letos v Hradci odehrál za tuto kategorii jediný zápas.

Radovan Pavlík nastupuje na křídle elitní formace, a to s Kristianem Reichelem a pardubickým Filipem Zadinou. Jak vnímá spolupráci právě s hráčem z týmu hradeckého rivala? „Hráli jsme spolu vůbec poprvé a musím říct, že je Filip šikovný kluk. Hraje dobře. Kluci si dělali srandu, že jsme ti Východočeši. Ale teď je to jedno. Hrajeme za nároďák a musíme to brát tak, jak to je,“ neřeší klubovou příslušnost na mezinárodní scéně levoruký hráč.

Ten se gólově prosadil hned v prvním duelu proti Finsku, od té doby na zásah do černého čeká. To ale hradecký mladík pochopitelně neřeší. „Myslím, že tu nikdo nekouká na své body. Chceme uspět jako tým, a to je hlavní. To bude rozhodovat v dalším zápase,“ má jasno.

Tím bude ohromně těžký čtvrtfinálový souboj s domácím výběrem, který je zatím naprosto suverénní! Porazil Rusko 8:2, Švédsko 6:1, Lotyšsko 12:1 a Švýcarsko 4:0. Tým Roberta Reichela tak čeká veletěžký soupeř. „Čekáme rychlou hru dopředu. Víme, že mají kvalitní tým, když se podíváme na jejich výsledky. Určitě umí dát během prvních pěti minut gól. Přehnaný respekt ale nebude, chceme je porazit a dostat se dál,“ přeje si útočník s číslem 25.

Jaké jsou celkové dojmy šikovného forvarda ze světového šampionátu? „Je to tu paráda. Jsem rád, že tu můžu být. Nevěděl jsem, jestli se do konečné nominace dostanu, protože jsem si na předchozí akci reprezentace zranil kotník. Doufal jsem ale, že se probojuju a stalo se tak,“ je rád hráč narozený v roce 1998.

Vrchol sezóny hostí padesátitisícové městečko Grand Forks v Severní Dakotě. „Jezdíme hlavně z hotelu na zimáku a ze zimáku na hotel, ale byli jsme se kousek projít. Celé město jsme ale neviděli. Američani se pořád ptají, jestli něco nepotřebujeme, přejí hodně štěstí a ptají se, jak se máme. Jsou hodně milí,“ vypráví na závěr Radovan Pavlík.