Rozhovory
pá 20.5.2016 | Jan Vavřina

Šéftrenér mládeže Tomáš Martinec: Chceme si vychovat co nejvíce hráčů pro A-tým

Dva tituly mladšího dorostu, stříbro staršího, juniorka v extralize, Akademie ČSLH, stovky mládežnických hráčů, spousta reprezentantů... Hradecká hokejová mládež se v posledních letech výrazně rozvíjí, o tom není pochyb. To pochopitelně velmi těší šéftrenéra mládeže Mountfieldu HK Tomáše Martince, který představuje novinky, jež se nejen u akademických celků udály mezi loňskou a letošní sezónou.

Jak jste, jakožto šéftrenér mládeže klubu, spokojen s výsledky a výkony, které předváděly v uplynulé sezóně akademické celky?
S výsledky práce v mládeži musíme být spokojeni. Pořád je samozřejmě spousta věcí, které chceme zlepšit, ale myslím, že jdeme postupnými krůčky pořád dopředu. Junioři hráli celou sezónu v první polovině tabulky, v play off dokázali vyřadit velmi silný tým Liberce a vypadli až s pozdějšími vítězi DHL Extraligy juniorů, s celkem Třince. Do A-týmu Hradce Králové nebo do Litoměřic se v průběhu sezóny zapojilo až osm hráčů juniorského věku.

Oba dorosty navazovaly na velké úspěchy – první a druhé místo – tentokrát ale na takové mety nedosáhly.
Starší dorost střídal lepší výsledky s horšími. Sešli se nám opět dva velmi silné ročníky a všichni jsme věřili, že se kluci poperou o nějakou medaili, což se bohužel nestalo. V play off jsme vypadli s Libercem. Pro kluky to bylo veliké zklamání, ale já věřím, že je to ještě víc zocelí a do další sezóny půjdou znovu s pokorou a odhodláním být nejlepší ve své kategorii. Mladší dorost měl skvělou sezónu. Hrál po celou dobu na špici tabulky, kluci se snažili o celoplošný agresivní hokej. V play off jsme měli trošku smůlu, protože neúspěšnou sérii s Vítkovicemi velmi ovlivnila chřipka většiny hráčů. Vynikajícího úspěchu navíc dosáhli hráči ročníku 2001 na Olympiádě dětí a mládeže 2016 v Chomutově, kde obsadili skvělé 2. místo.

Zaznamenaly úspěch také další mládežnické kategorie? Na co se u nich soustředíte?
Starší žáci hráli dvě soutěže, v žákovské lize skončili třetí a v krajském přeboru na 1. místě. Cílem této kategorie bylo připravit co nejvíc hráčů ročníku 2002 na přechod do mladšího dorostu. V ročníku 2003 je zase několik velmi talentovaných hráčů, kteří by příští rok mohli bojovat o medaili na Mistrovství České republiky 8. tříd. Mladší žáci hráli stejné soutěže a umístili se shodně na 2. místě. V těchto kategoriích se zaměřujeme především na rozvoj hokejových dovedností jednotlivých hráčů. Žáci 1. až 4. třídy kombinují minihokej s hokejem na celé hřiště, v těchto kategoriích jsou však zatím výsledky podružné. Prioritou je pro nás, aby všechny děti chodily na stadion rády, aby se těšily na každý trénink.

V akademiích chceme zvýšit konkurenci

K některým změnám došlo v trenérských týmech akademických celků, ne však u juniorů. Ty povede i nadále Aleš Krátoška s Miroslavem Řehákem.
Celý realizační tým bude pokračovat dál ve stejném složení, za což jsem moc rád.

Starší dorost má naopak zbrusu novou trenérskou dvojici Miroslav Krupka – Libor Pivko. Z jakého důvodu skončil trenér Jiří Slabý?
Jirka Slabý nemá bohužel trenérskou licenci A, proto bude působit v klubu dál jako trenér brankařů. Novým hlavním trenérem je Miroslav Krupka, který naposledy trénoval v IHC Písek, druhým trenérem je bývalý vynikající hokejista Libor Pivko.

U mladšího dorostu skončil Karel Soudek, proč?
Karel Soudek se musel z vážných rodinných důvodů vrátit domů do jižních Čech. Za odvedenou práci mu patří velký dík. Novým hlavním trenérem je Petr Luštinec, asistenty mu budou Martin Štohanzl a Michal Tvrdík.

Budete mládežnické celky nějak výrazněji posilovat?
Už během sezóny jsme si vytipovali do každé kategorie dva tři hráče, které bychom rádi přivedli. Zejména v akademii chceme ještě více zvýšit konkurenci mezi hráči, ty nejlepší pak posouvat výš, co nejvíce hráčů si vychovat pro A-tým. Někteří už se zapojili do přípravy, někteří se připojí až o prázdninách.

V sezóně 2015/16 celkem 18 hráčů Hradce v reprezentacích

Kondiční trenér klubu Marián Voda hovořil v rozhovoru o tom, že by mohl přijít další trenér zaměřený na kondici u mládeže. Podařilo se toto zrealizovat? Proč jste se tak rozhodli?
Marián Voda se bude stejně jako v loňské sezóně věnovat tréninku mimo led převážně u týmů akademie. Dalším trenérem – specialistou bude Jaroslav Svoboda, který bude navíc asistovat trenérům u žáků. Hlavním důvodem je to, že chceme ještě víc zkvalitnit přípravu mimo led, kompenzovat jednostranné zatížení a tím eliminovat zranění hráčů.

Hradec má v posledních letech mnohá reprezentační zastoupení. Zahřeje u srdíčka vidět kluky, kteří v klubu vyrostli, v národních barvách?
V sezóně 2015/16 sezóně dostalo pozvánku do reprezentace různých věkových kategorií 18 hráčů z Hradce Králové. Je to až neuvěřitelné, ale zároveň velmi zavazující, abychom nepolevili v nastavené koncepci klubu, v práci s talentovanými hráči. Jsme moc rádi, že si reprezentační trenéři hráče z Hradce vybírají, je to i ocenění práce všech mládežnických trenérů v klubu. Těší nás také, že se již pravidelně v Hradci Králové konají kempy reprezentací U16 a U17.

Klub pořádá pravidelné speciální kempy. Je s nimi spokojenost?
Nad rámec klubových tréninků probíhá každý týden v pondělí v Hradci speciální kemp zaměřený na rozvoj určitých hokejových dovedností. Kemp bruslení a střelby, obránců, útočníků a brankařů. Kempy jsou určené nejen pro hráče z Hradce Králové a je o ně obrovský zájem. Někteří hráči se ho účastní pravidelně.

Zanedlouho bude probíhat nábor do kurzů bruslení. Jaká od něj máte očekávání?
Nábor do kurzů bruslení probíhá po celý rok. Těší nás, že zájem dětí o hokej je v posledních letech zase veliký. Nejbližší akce, na které budeme dělat nábor na hokej, se koná v sobotu 21. května od 14:00 na Stříbrném rybníku.

Výchova mladých hráčů je mravenčí práce všech trenérů klubu, jak jste s jejich dílem a přístupem spokojen?
Všem trenérům i vedoucím v klubu bych touto cestou rád poděkoval. Myslím, že se nám v Hradci podařilo vytvořit skvělou partu lidí, kde si všichni navzájem pomáhají a kde si všichni přejí úspěch. Bez rozdílu trenérů u malých dětí nebo u akademie. Velký dík patří také řediteli sportovní školy ZŠ Štefánikova Romanu Poldovi, který nám vychází maximálně vstříc.

Mládež Mountfield HK je finančně podporována Královéhradeckým krajem.