Aktuální zprávy z klubu
út 2.8.2016 | Lukáš Štěrovský

Mountfield Cup 2016 je za rohem. Hradec narazí na ruskou kvalitu i odvěkého rivala

Úvodní zápas sezóny 2016/17 odehraje Hradec Králové už nadcházející pátek. Další klání přidá v sobotu a v neděli, to vše v rámci turnaje Mountfield Cup 2016. Ten se předchozí roky konal na Slovensku, pro letošek se však stěhuje do východočeské metropole. Diváci se mohou těšit na kvalitní celky z KHL, Ufu a Omsk. Závěr turnaje pak ozdobí derby proti Pardubicím.

První zápas na turnaji Hradec sehraje s ruským celkem Salavat Julajev Ufa. Ten se může pyšnit solidními výsledky z Kontinentální hokejové ligy. Vloni dokráčel až do finále východní konference, kde podlehl pozdějšímu vítězi, celku Metallurg Magnitogorsk.

Ještě větší úspěchy ale Ufa pamatuje z let předcházejících. V sezóně 2011 dokonce vyhrála celou KHL, dva ročníky předtím zase opanovala základní část. Zapomenout nelze ani druhé místo na Spenglerově poháru 2014.

Týmem v minulosti prošlo velké množství českých hráčů, a to například Michal Mikeska, Jakub Klepiš, Tomáš Rolinek, Jakub Nakládal, Petr Vampola či Milan Hnilička. Aktuálně už v celku žádnou českou stopu nelze nalézt, Ufa se spoléhá na borce, jako je bek Sami Lepistö, který odehrál skoro 200 zápasů v NHL, nebo ex-brankář Boston Bruins Niklas Svedberg.

V sobotním duelu nastoupí Královéhradečtí proti neméně zvučnému jménu. Druhým soupeřem jim totiž bude Avangard Omsk – loňský vítěz základní části východní konference KHL, který soutěž nakonec opustil v semifinále konference. Stejně jako Ufa i Omsk se může pyšnit solidními úspěchy z nedávné doby. V roce 2012 skončil druhý v KHL, rok předtím Kontinentální hokejovou ligu dokonce vyhrál.

Omsk je českému fanouškovi dobře známý. Vždyť v jeho řadách působil kouč Ivan Hlinka a takoví hráči jako Pavel Patera, Martin Procházka, Tomáš Vlasák či Jaroslav Bednář, který s týmem v roce 2004 slavil titul tehdy ještě ruské ligy. Tři sezóny trvající kapitolu legendárního Jaromíra Jágra snad netřeba ani připomínat.

České jméno setrvává na soupisce ruského celku i nadále, a to dokonce na pozici brankáře, kterým je šestadvacetiletý Dominik Furch. Dalšími oporami jsou veterán NHL Derek Roy, hráč Filadelfie z loňska Jevgenij Medveděv či jeho kolega z obrany Erik Gustafsson, jenž rovněž nastupoval za Letce.

Neděle pak nabídne velké „finále“ a ideální předkrm před začátkem extraligy. Hradec Králové totiž vyzve východočeského rivala z Pardubic. Ten za sebou nemá povedenou sezónu. Vloni obsadil dvanácté místo ze čtrnácti po základní části a měl co dělat, aby nesestoupil až do barážových bojů.

V podobném duchu se nesly i vzájemné zápasy mezi Hradcem Králové a Pardubicemi, které vyzněly poměrem 3:1 pro město pod Bílou věží. Možná i proto Dynamo sáhlo k výrazné obměně kádru. Mužstvo zatím opustila více než desítka hráčů, prakticky stejný počet do klubu nově přišel.

Pikantní pak bude nedělní duel hlavně pro královéhradecké beky Blaže Gregorce a Martina Štajnocha, kteří do Mountfieldu přišli před začátkem letošního ročníku právě ze sousedních Pardubic. Na lavičce Dynama pak fanoušci znovu uvidí exhradeckého kouče Petera Draisaitla.