Rozhovory
st 10.8.2016 | Jan Vavřina

Ředitel Mountfield Cupu Robert Horyna: Týmy mají zájem, druhý ročník je v plánu

Téměř dvanáct tisíc diváků si našlo v těchto letních dnech cestu do FORTUNA arény na první ročník Mountfield Cupu. Na turnaj, kterého se zúčastnily špičkové týmy, a jenž organizátoři pod vedením ředitele turnaje Roberta Horyny připravovali dlouhé měsíce. Jak myšlenka přivést týmy z KHL do Hradce vznikla? Jak organizační ředitel klubu turnaj hodnotí a jakou bude mít budoucnost?

Hradec Králové má úspěšně za sebou mezinárodní přípravný turnaj. Kdy se vůbec zrodila myšlenka, akci tohoto typu zorganizovat?
V předchozích dvou letech jsme absolvovali dva turnaje ve slovenském Martinu. Když jsme tam s generálním manažerem Alešem Kmoníčkem a ředitelem marketingu Petrem Pickou jeli vloni, tak jsem cestou dostal nápad, že bychom v tomhle období nějaký turnaj mohli zorganizovat taky v Hradci. Shodli jsme se na tom, že pokud do toho půjdeme, tak jen za cenu, že přijedou atraktivní celky. Aby to pro fanouška mělo, po tom dlouhém čekání na hokej, velký předsezónní náboj.

To se nakonec povedlo na výbornou. Kdy jste začali Mountfield Cup 2016 plánovat?
První přípravy začaly už v listopadu loňského roku, postupem času dostávaly naše plány jasnější obrysy. V moment, kdy Omsk s Ufou potvrdily účast, což bylo nějaké dva měsíce před turnajem, bylo jasné, že máme zčásti vyhráno. Pak jsme přemýšleli nad čtvrtým týmem, měli jsme tři varianty, koho pozvat – Spartu Praha, Liberec, nebo Pardubice. Pro nás i fanoušky bylo to, že přijely Pardubice, ideální.

Oba ruské týmy byly v České republice na soustředění, Ufa navíc přímo v Hradci. Jak se seběhlo, že se tým KHL připravoval pod Bílou věží?
Než se zrodila konečná podoba turnaje, chtěli jsme tým KHL pozvat na soustředění. Abychom viděli tréninky, jejich přípravu, realizační tým… Aby vznikla tradice, že k nám vždy nějaký tým na soustředění přijede. Původně jsme měli v plánu sehrát s ním třeba jeden zápas a přizvat si další tým KHL na druhý přátelák. Když pak dopadla Ufa na soustředění a Omsk potvrdil, že taky přijede, bylo o pořádání turnaje jasno.

Oba ruské týmy mají předběžný zájem přijet zase

Je zřejmé, že se turnaj po všech stránkách vydařil. Máte už nyní nějaké ohlasy?
Hned v pondělí jsem dostal zprávu od zástupců obou týmů z KHL, že byli absolutně nadšení a že takový turnaj nečekali. Už při příletu do své vlasti oznámili, že mají předběžně zájem zúčastnit se dalšího ročníku.

Jaký jste měl ze spolupráce s top evropskými celky pocit? Jak vůbec probíhala?
Kluby KHL si standardně napíší podmínky, které požadují. Ať jsou to ledy, posilovna, pití a další věci. V průběhu se ale spousta věcí mění, některé požadavky přibývají. Omsk například chtěl, abychom mu po dobu turnaje zajistili čtyři jízdní kola. Všechno se ale dá vyřešit a kola měl Omsk připravená. Byl jsem dopředu upozorňován, že právě hlavně zástupci Omsku jsou navyklí na plný servis. Když přijeli, tak jsem až zíral, jak byli přátelští, v jaké pohodě byli. Za celou dobu turnaje jsem neslyšel jediný negativní ohlas na to, že v jedné chodbě se setkávala A-mužstva Hradce, Omsku, a k tomu jejich realizační týmy. Byla to akce, kterou brali všichni maximálně profesionálně.

Je to takové zadostiučinění? Přece jen takový turnaj se nepořádá všude každý den...
Ze strany organizátorů jsem měl z turnaje hrozně dobrý pocit. Jakožto jeho ředitel jsem měl absolutní podporu od všech členů organizačního výboru i našeho klubu. Vzájemná spolupráce byla strašně fajn, všichni v klubu jsme se navzájem doplňovali, cítil to i tým a hráči. Po turnaji tam od více hráčů proběhlo, že to je poprvé, co něco podobného vyhráli. Je vidět, že turnaj byl od začátku do konce brán hodně vážně. Ve vedení klubu se nespokojujeme s nějakým průměrem, ale chceme se posouvat pořád dál. Po přesunu extraligy bylo všechno hrozně hektické, ale zvládlo se to super. Poslední dobou jsme byli nabytí tím, že bude přístavba haly a posuneme se zase o něco dál. Mrzí mě, že nakonec nedopadla, protože bychom rádi pořádali ještě rozsáhlejší akci. Momentálně ale můžeme pozvat maximálně tři týmy, a už tak je to se zázemím na hraně.

Můžete zpětně říct, že klaplo všechno podle plánu?
Vydařilo se snad všechno. O organizaci už jsem hovořil, dále je super, že dorazila spousta diváků, a ti si přišli na své. Třetím pozitivem je ekonomická stránka. Turnaj byl ziskový, jsme v nemalém plusu. Čtvrtá věc se týká vítězství domácího celku. To byla na závěr úplná nádhera.

Už během víkendu byly náznaky, že by se v Hradci měl příští rok konat druhý ročník. Můžete toto potvrdit?
Ano, pochopitelně máme v plánu zorganizovat druhý ročník. Už teď jsou částečně myšlenky, jak to udělat, aby to bylo zase atraktivní a jaké týmy oslovit. Na turnaji se bylo podívat vedení Slovanu Bratislava, konkrétně sportovní ředitel Oldřich Štefl s hlavním trenérem Milošem Říhou st. Od nich mám informaci, že by se také rádi zúčastnili. Samozřejmě v tuhle dobu není nic schváleného, bude se to řešit, až budou připravovat plány na příští sezónu KHL. Byl tady navíc Jiří Fischer z Detroitu Red Wings, tak jsem s ním řešil, jak by to bylo s týmy z Kanady nebo Ameriky. Tam je teoretická šance na nějaký tým z AHL, přemýšlíme také nad Švédskem nebo Finskem. Jedeme na Spengler Cup do Davosu, tam se o našem letním turnaji taky určitě zmíníme.

Z atmosféry jsem měl husí kůži, návštěvy byly fantastické

Jak jste spokojen s celkovou návštěvností?
Průměrná návštěva na jedno utkání, i mimo hradecké zápasy, je dva tisíce diváků. Na přípravné období je to fantastické! Nedělní odpolední souboj mezi ruskými týmy celkovou návštěvnost trošku snížilo, ale na zápasy domácích přišlo v průměru skoro tři a půl tisíce fanoušků. To je, myslím, dost kvalitní návštěva.

Počet diváků je jedna věc, druhou je atmosféra. V přípravě je obvyklé, že se příliš nefandí, občas se zatleská. Poslední dny ale ukázaly, že i v přípravném období mohou mít zápasy velké grády a atmosféra může být na úrovni jako někde v extralize.
Já jsem z toho všeho měl husí kůži. Všichni si to užívali, byla tady fantastická podpora, fanoušci skvělí. Rozhodně to bylo srovnatelné s extraligovými zápasy. A to se v přípravě jen tak nevidí… Chtěl bych fanouškům ještě jednou poděkovat za to, že přišli, a doufám, že si turnaj užili podobně jako my.

Jaký dopad do budoucna bude mít podle vás zorganizování téhle akce?
Tahle práce je hrozně motivační do dalšího období. To, že jsme takovou akci zvládli, je pro nás hnacím motorem pracovat dál. Zase se na nás, jakožto na hradecký hokej, bude veřejnost, ČSLH, Město Hradec Králové a další organizace dívat s větším respektem. Může to být do budoucna třeba krok k tomu, že tady budeme moci uspořádat utkání národního týmu. Tohle je pro mě, a vůbec všechny mé kolegy, nejvíce nabíjející.