Zápasy
út 23.8.2016 | Lenka Jonešová

Mountfield v závěru utkání dokonal obrat! Brněnskou Kometu porazil 3:1

Zápasové menu

V úterní podvečer se po ledě FORTUNA arény proháněla hvězdná jména. Mountfield se totiž v dalším přátelském utkání postavil Kometě Brno, která dorazila i se všemi letními posilami. Hosté sice již v 5. minutě zásluhou Martina Erata vstřelili úvodní branku utkání, hradecký celek však dvěma brankami Rudolfa Červeného dokázal ve třetí třetině odpovědět a zvrátit zápas ve svůj prospěch. Těsné vedení ještě v závěru potvrdil gólem do prázdné brány Jaroslav Bednář, jenž stvrdil vítězství Mountfieldu 3:1.

Úterní podvečer nabídl v hradecké FORTUNA aréně další z atraktivních přípravných duelů. Do města pod Bílou věží totiž zavítal houževnatý celek Komety Brno. Na jeho soupisce nechyběly ani hvězdné letní posily – Erat, Vincour, Zaťovič, Němec či Kvapil.

Kometa přetavila tlak v úvodní branku

Už vstup do utkání naznačil, že se nebude hrát v rukavičkách. Hned v úvodu to poznal Bednář, kterého nepříjemně srazil Malec. Brzy už se ale halou málem mohla rozléhat gólová siréna. Brněnský Král totiž krásně zpracoval Vondráčkovu přihrávku, v rozhodující moment mu ale ujel kotouč, se kterým už si Rybár bez potíží poradil.

Nebezpečnou šanci si ale vypracovali i domácí. Knotek precizně předložil puk Jarůškovi, jehož ale Čiliak vynuloval skvělým zákrokem. Nedáš – dostaneš, proslulé pravidlo platilo i tentokrát. Ihned po zmařené šanci hradecké formace totiž na druhou stranu ujel Martin Erat, jenž potvrdil pověst střelce a propálil Rybára mezi betony – 0:1.

Atraktivní hokej pokračoval i v následujících minutách, kdy se brankáři svých celků předháněli s počtem zákroků. Jednu z největších šancí měl hradeckým fanouškům dobře známý Jan Hruška, jehož střelu ale dokázal hradecký gólman v poslední chvíli vyrazit. K nebezpečné dorážce se ještě dostal v závěru třetiny Hynek Zohorna, ani ten však na Patrika Rybára nevyzrál.

Čiliak ani po čtyřiceti minutách nepřekonán

I na začátku druhé periody měli vyloženou šanci hráči Komety. Káňovu střelu ještě hradecký muž v masce vyrazil před sebe, následnou dorážku už však nikoli. Kotouč už se kutálel do prázdné brány, tam ho však povedeným obranným zákrokem odpálil do bezpečí Dietz. Aktivita brněnských hráčů nabírala na obrátkách.

Nebezpečně si před Rybára vybruslil nadějný útočník soupeře Nečas, jeho střela však nakonec našla místo jen v Rybárově rukavici. Na ledě přibývalo osobních soubojů a atmosféra znatelně houstla. Hradečtí se hnali za vyrovnáním, avšak Čiliak v brněnské bráně byl nezdolný a hradeckému celku vystavoval jednu stopku za druhou.

Mountfield se navíc ke konci druhé třetiny musel bránit dlouhé brněnské přesilovce pět na tři. Na Rybára nepříjemně dotíral Hruška, s přispěním domácích obránců však skončil kotouč jen pod betony hradeckého strážce svatyně. Těsně po vypršení přesilovky se sám hnal na Čiliaka Bulík, ani ten však recept na bezchybně chytajícího gólmana hostí nenašel.

Červený dokonal dvěma góly obrat utkání

Třetí dvacetiminutovka víceméně kopírovala průběh celého utkání. Domácí mužstvo se houževnatě hnalo za vyrovnávací brankou, avšak ke skórování jim vždy chyběl poslední krůček. O velký zmatek před Čiliakovou svatyní se postarali Šimánek s Knotkem, druhý jmenovaný však ani nadvakrát nedokázal procedit černou pryž mezi betony hostujícího brankáře.

Hra se poté na chvíli uklidnila, ne však na dlouho. V obrovské šanci se ocitl Knotek, jehož střelu do pravého růžku semaforem zastavil Čiliak. V tu chvíli se ale Hradečtí nadechli k velkému obratu. V přesilové hře se kotouče zmocnil Rudolf Červený, jenž obloučkem dopravil kotouč do brněnské sítě a bylo srovnáno – 1:1.

A o devět minut později přidal Rudolf Červený v přesilové hře svou druhou branku utkání, kterou dokončil obrat – 2:1. Hosté ještě v posledních minutách zkusili hru bez gólmana, tu však využil Jaroslav Bednář, jenž definitivně uhasil naděje Komety na vítězství – 3:1. Po skončení utkání dospěly oba celky k dohodě, že si vyzkouší nový systém prodloužení tři na tři. V tom však branka nepadla, a tak následovaly nájezdy, které zásluhou Kukumberga a Jarůška taktéž ovládli hráči domácích.

Ohlasy k utkání

Pavel Hynek (Mountfield HK):
Samozřejmě je lepší vyhrávat než prohrávat, ale pořád je to jenom příprava a výsledky nemůžeme přeceňovat. Náš dnešní výkon v první třetině byl hodně špatný, tam kdyby nám Brno víc odskočilo, těžko bychom to honili. Dá se říct, že jsme se zvedli až v polovině zápasu a ve třetí třetině jsme zápas díky přesilovkám překlopili na naši stranu. Zatím chytají všichni tři gólmani výborně, dneska nás Patrik v první půlce výrazně podržel. Výhry budeme muset hlavně potvrdit v lize. Ve hře a systému máme ještě hodně okének a do začátku soutěže máme co vylaďovat.

Martin Pešout (HC Kometa Brno):
Zápas bych rozdělil na dvě půlky. V první jsme byli jasně lepší a bohužel jsme vedli jenom 1:0. Měli jsme i dost přesilovek, abychom přidali další gól. Ale od půlky jsme měli šest vyloučených, a tím jsme domácí dostali do hry. Poslední dvě přesilovky jsme bohužel neubránili, a proto jsme prohráli. Je to pro nás ponaučení, protože nesmíme soupeři umožnit, aby nás takhle vyvedl z tempa. Máme silné čtyři pětky a hráči se pak nedostanou do hry tak, jak jsme zvyklí. Měli jsme problémy s kázní i s přesilovkami, ze kterých jsme nedokázali dát gól. Je to malinko smůla, dali jsme i dvě tyčky, ale to k hokeji patří a výsledek je takový, že jsme prohráli. Nemá cenu se na nic vymlouvat.

Fotogalerie