Preview k zápasu
po 26.9.2016 | Matouš Soukup

Série atraktivních soupeřů pokračuje. Po Dynamu přijede Sparta Praha

Nejdřív Pardubice, teď Sparta. Fanoušci Mountfieldu si naposledy doma užili parádní zápas proti rivalovi, v úterý přijede další atraktivní soupeř – pražská Sparta. Ta zatím zůstává, podobně jako Hradec Králové, mírně za očekáváním, na východě Čech bude chtít přerušit sérii tří zápasů bez výhry. Jenže týmu Václava Sýkory se před vlastním publikem daří a i tentokrát bude chtít odčinit ztrátu bodů z venkovního duelu. Podaří se mu to? To se uvidí v úterý od 18:00.

Mountfield HK – HC Sparta Praha, úterý od 18:00: ON-LINE

Zápasy se Spartou slibují vždy něco speciálního. Ne že by se snad tato utkání dala přirovnat k východočeskému derby, ale své kouzlo zmíněný duel má. Ať už se jedná o fanoušky nebo hráče. „Když někam přijede Sparta, je vnímána jinak než ostatní týmy. My se ale budeme snažit vyhrát a urvat tři body, což je momentálně to nejdůležitější,“ potvrzuje atraktivitu duelu Martin Pláněk.

Domácí hráči měli od pátečního zápasu v Litvínově dost času na regeneraci a na úterní duel jsou tak náležitě připraveni. Vyjedou na led proti Pražanům se speciální taktikou? „My se nesnažíme měnit naši hru podle soupeřů. Rádi bychom dostávali soupeře pod tlak a hráli útočný hokej. Záleží ale na tom, jak to bude proti Spartě vycházet,“ popisuje přípravy před úterním kláním pětadvacetiletý obránce.

Ten měl v úvodu sezóny zdravotní potíže a dlouho nebylo jasné, kdy bude připraven nastoupit do ostrého zápasu. „Ze začátku mě dost mrzelo, že se to takhle vyvinulo zrovna na úvod soutěže. Naštěstí už jsem v pořádku a můžu zase konečně naplno trénovat. Teď mám radost, že jsem zpět s týmem a můžu zase hrát,“ hlásí před důležitým a atraktivním zápasem Martin Pláněk.

Mountfield usiluje o zmírnění nelichotivé bilance

kolodatumdomácíhosté   
5. pá 25.9.2015 Sparta Praha Mountfield HK 4:3sn (0:1, 2:2, 1:0 - 0:0)   
18. pá 13.11.2015 Mountfield HK Sparta Praha 2:5 (0:2, 2:2, 0:1)   
31. po 28.12.2015 Sparta Praha Mountfield HK 5:2 (1:0, 4:0, 0:2)   
44. ne 7.2.2016 Mountfield HK Sparta Praha 4:2 (1:0, 2:1, 1:1)   

Bilance vzájemných zápasů hovoří jednoznačně ve prospěch pražské Sparty. Z posledních osmi duelů dokázal hradecký tým zvítězit pouze jednou, když v posledním měření sil vyhrál na domácím ledě 4:2, předtím zaznamenal sedm porážek v řadě! Jedno mají ale všechny zmíněné zápasy společné, tím jsou brankové hody. Ani v jednom ze sedmi posledních případů nepadlo méně než šest gólů, což slibuje divácky atraktivní utkání a každý, kdo si na něj najde cestu, určitě nebude litovat.

Stejně jako Mountfieldu se ani Spartě vstup do sezóny příliš nevydařil. Po úvodní prohře ve Vítkovicích po nájezdech dokázali Pražané dvakrát zvítězit, ale v posledních třech zápasech získali jen dva body za porážky v prodloužení. Momentálně jim tak patří 7. příčka, o bod před 8. Lvy. Nejproduktivnějšími hráči soupeře jsou zatím šestibodoví Petr Vrána (4+2) a Lukáš Pech (1+5).

Do sezóny s novým trenérem i zámořskými posilami

Ani celek Sparty neminuly letní příchody a odchody hráčů. Po loňské sezóně se s pražským celkem rozloučily opory jako útočníci Jan Buchtele a Robert Sabolič nebo obránce Adam Polášek. Všichni zmínění zamířili do týmů Kontinentální hokejové ligy. Citelným oslabením byl také odchod Daniela Přibyla do zámoří.

Sparta ovšem pouze neprodávala, ale také nakupovala. Největší hvězdou letních přestupů má být střelec Petr Vrána, který donedávna nastupoval v nejvyšší švédské soutěži. O poznání známější tváří je pro fanoušky Mountfieldu Brian Ihnačák, ten do pražské Sparty přestoupil právě z Hradce Králové, kam se teď v roli soupeře vrátí. Dalšími posilami jsou Martin Gernát, Dominik Uher a Richard Nedomlel, kteří přišli z nižších zámořských soutěží.

Obměna se ale nevyhnula ani trenérskému týmu. Po odchodu Josefa Jandače na post hlavního trenéra seniorské reprezentace se na jeho místo postavil neméně zkušený a úspěšný kouč Jiří Kalous. Ten se může mimo jiné pyšnit titulem z nejvyšší rakouské soutěže a dvěma tituly v tuzemské extralize. Asistenty mu dělají Zdeněk Moták a Jiří Veber.

Vstupenky jsou v prodeji on-line i na pokladnách

Do úterního poledne jsou vstupenky na utkání k dispozici skrze on-line webovou aplikaci. Samozřejmě jsou také k dostání na pokladnách FORTUNA arény, které budou otevřeny od 13:00 až do samotného duelu.

Upozorňujeme, že parkoviště před FORTUNA arénou je stále v rekonstrukci, a proto není možné na něm ponechat vůz.

Sestavy z minulého utkání
Pavelka – Gregorc, Štajnoch, Dietz, Čáp, Vydarený, Pláněk – Dej, Džerinš, Bednář – Šimánek, Potulny, Jarůšek – Červený, Kukumberg, Köhler – Pavlík, T. Knotek, Bulík. Trenér: Václav Sýkora.
Pöpperle – Barinka, Čajkovský, Piskáček, Eminger, Švrček, Kalina, Mikuš – Uher, P. Vrána, Ihnačák – Ružička, Klimek, Netík – Kumstát, Pech, Forman – Černoch, Cingel, Kudrna. Trenéři: Zdeněk Moták a Jiří Veber.