Preview k zápasu
so 15.10.2016 | Radek Kozel

Piráti na obzoru! Vrátí se Hradec před zraky vlastních diváků na vítěznou vlnu?

Pod Bílou věž míří jedno z velkých překvapení probíhajícího ročníku. Jsou to právě Piráti, kteří ze třetí pozice vzhlíží k suverénní dvojici, a sice k Třinci a Kometě. Místo na bedně však Chomutov okupuje zcela po právu už kvůli tomu, že jeho zápasy nenudí. Vždyť v nich padá nejvíce branek v celé soutěži! Dočkají se diváci gólové přestřelky i v nedělní podvečer v ochozech FORTUNA arény?

Mountfield HK – Piráti Chomutov, neděle od 17:00: ON-LINE

Hradečtí hokejisté drží primát, o který nejspíš nikterak nestojí. Z celého extraligového pelotonu totiž po základní hrací době končí jejich zápasy nerozhodným skóre jednoznačně nejčastěji. Stalo se tomu tak již sedmkrát ve dvanácti duelech. „V posledním utkání ve Zlíně jsme měli ve třetí třetině šance, ale bohužel jsme je neproměnili a skončilo to 2:2. V předcházejících zápasech jsme ty šance ani neměli, takže jsme byli za prodloužení rádi,“ soudí zkušený útočník Jiří Šimánek.

Hradecký matador odehrál v tuzemské nejvyšší soutěži úctyhodných 851 zápasů. Jiří Šimánek je tudíž jedním z mála, kteří si mohou dovolit polemiku nad tím, zdali se extraliga vyrovnává a rozdíly mezi jednotlivými celky stírají, čemuž by nerozhodné výsledky mohly napovídat. „Málokdy se stane, aby byly celky na špičce vyrovnané. Obvykle se najde jeden nebo dva týmy, které těm zbylým odskočí, což se děje i letos. Mezi zbylými týmy pak již velké rozdíly nejsou,“ podává svůj názor na věc hradecká dvaadvacítka.

V nedělní podvečer se ve městě pod Bílou věží představí tým, v jehož zápasech padá nejvíce branek. Těžko tedy lze očekávat nějaké urputné bránění, prim by měl hrát živelný hokej. Jak se na takový zápas útočník Mountfieldu těší? „Je to určitě lepší, než když je soupeř celých šedesát minut zalezlý. Z hlediska útočení to není tolik úporné, kdy by se musela překonávat obrana. Na druhou stranu je ale potřeba říci, že Chomutov dává hodně gólů,“ zůstává i přes vědomí toho, že před Mountfieldem stojí silný protivník, ofenzivně naladěn oblíbenec fanoušků.

Lvi mají Pirátům co vracet aneb rok se s předloňskem sešel

Pakliže se hradecký fanoušek ohlédne za zápasy z uplynulých dvou sezón, bude mít rozporuplné pocity. Hřát u srdce jej snad může fakt, že pokud bude nastolený trend pokračovat, Východočeši Chomutov v tomto ročníku čtyřikrát porazí. Z čeho tato odvážná dedukce vychází?

Zatímco v předloňské sezóně proti Pirátům odcházela parta od soutoku Labe a Orlice z ledu pokaždé s úsměvem na tváři, rok na to tomu bylo přesně naopak. Ve vyrovnaných partiích tahal Mountfield pokaždé za kratší konec provazu a nakonec z toho byly čtyři porážky. Úkol pro nedělní podvečer tedy zní jasně, a sice odstartovat celosezónní odvetné tažení!

kolodatumdomácíhosté   
11. pá 16.10.2015 Chomutov Mountfield HK 2:1sn (1:0, 0:1, 0:0 - 0:0)   
24. ne 29.11.2015 Mountfield HK Chomutov 2:4 (0:1, 2:2, 0:1)   
37. út 2.2.2016 Chomutov Mountfield HK 2:0 (0:0, 0:0, 2:0)   
50. ne 28.2.2016 Mountfield HK Chomutov 2:3sn (0:1, 1:1, 1:0 - 0:0)   

Pokud výsledky a předváděná hra Východočechů budí od počátku sezóny rozpaky, pak v Chomutově panuje klid a pohoda. Piráti totiž plují v klidných vodách, k čemuž jim napomohlo šest vyhraných zápasů na úvod soutěže. Třebaže několik posledních klání se svěřencům Vladimíra Růžičky nevydařilo dle představ, naposledy si Severočeši vyšlápli na Kometu, kterou udolali 4:3 po prodloužení. Pokud ani toto není dostatečná pozvánka do FORTUNA arény, pak snad postačí číslo 82. Právě tolik gólů totiž padlo ve dvanácti kolech, do nichž Chomutov zasáhl. A to je suverénně nejvíc ze všech extraligových týmů!

Noví Piráti? Brankář ověnčený medailí z MS a raubíř z Kanady

Velký průvan se prohnal chomutovskou kabinou v průběhu letní přestávky. Zatímco na sever Čech zamířilo devět hráčů, nové angažmá si muselo hledat hned třináct hokejistů. A o známá jména nebyla nouze!

Nejvýraznějším oslabením byl pro Piráty odchod reprezentačního útočníka Romana Červenky. Vítěz kanadského bodování uplynulého ročníku se vydal do světa a aktuálně válí ve švýcarské lize. Česká republika byla malá i Sergeji Pereťaginovi, jenž zažívá exotickou štaci v KHL v čínském celku Kunlun Red Star. Na Slovensko se pak vydal útočník Peter Ölvecký. Tým dále opustili kupříkladu brankáři Miroslav Hanuljak a Robert Kristan, dres Vítkovic obléká David Květoň, Karlovy Vary pak posílil Tomáš Harant.

Trenér Vladimír Růžička ve svém celku naopak přivítal slovenského gólmana Jána Laca, stříbrného medailistu z Mistrovství světa 2012! V až nečekaného tahouna se proměnil po svém příchodu z Plzně Michal Poletín, který se se sedmi brankami drží na čele mezi střelci. Tvrdit muziku v zadních řadách pak má Kanaďan Brett Flemming, což se mu daří od samého počátku soutěže, neboť je nejtrestanějším chomutovským hráčem. Ze Skándinávie, a sice z finského Kärpät Oulu, se do rodné vlasti vrátil Ivan Humpl. Do Chomutova však dorazili také bývalí Hradečáci, konkrétně brankář Tomáš Král a útočník Dávid Skokan.

Vstupenky jsou v prodeji on-line i na pokladnách

Do nedělního poledne jsou vstupenky na utkání k dispozici skrze on-line webovou aplikaci. Samozřejmě jsou také k dostání na pokladnách FORTUNA arény, které budou otevřeny od 13:00 až do samotného duelu.

Sestavy z minulého utkání
Rybár – Newton, Pláněk, Gregorc, Štajnoch, Dietz, Pavlas – Šimánek, Džerinš, Jarůšek – Köhler, Potulny, Bednář – Nedvídek, Dragoun, Knotek – Kopta, Veselý, Čáp. Trenér: Václav Sýkora.
Laco – Kudělka, Rutta, Dlapa, Flemming, Skinner, Valach, Mrázek – Račuk, Huml, Vondrka – Kaše, Růžička, Tomica – Skokan, Kämpf, Poletín – Hřebejk, Šťovíček, Koblasa. Trenér: Vladimír Růžička.