Ohlasy k zápasu
po 31.10.2016 | Lenka Jonešová

Stanislav Dietz o nominaci do národního týmu: V první chvíli jsem tomu ani nevěřil

V letošní sezóně má zatím vynikající formu, vždyť v devatenácti zápasech si v dresu Mountfieldu připsal už 11 bodů. A to je na obránce slušná bilance. Řeč je o Stanislavu Dietzovi, jenž v nedělním vítězném duelu s Vítkovicemi nejprve jeden gól připravil a druhý, ten rozhodující, poté sám zařídil. Jeho forma navíc neunikla trenérům české reprezentace, a tak si šestadvacetiletý bek na turnaji Karjala Cup připíše svůj první start za národní tým.

Po duelu s Vítkovicemi vám bylo oznámeno, že se připojíte k národnímu mužstvu, které v příštím týdnu čeká Karjala Cup. Jak jste na pozvánku reagoval?
Především jsem tomu v první chvíli ani nevěřil. Byl jsem unavený po zápase, dělal nějaké rozhovory, takže jsem si to pak nějak začal uvědomovat až doma. Těším se ale moc, na takovéhle akci jsem ještě nebyl, takže se těším hodně.

Co vám na nominaci říkali spoluhráči v kabině? Zjišťoval jste si nějaké informace, jak to na reprezentačních srazech chodí?
V kabině mi kluci gratulovali, proběhly i nějaké hecovačky. Jinak jsem si ale zatím nic nezjišťoval, jenom jsem prohodil pár slov s Ríšou Jarůškem. Nechám se asi spíš překvapit, jak to tam bude fungovat.

Máme vždycky výpadek, kdy ve hře hodně ztratíme

S Vítkovicemi jste získali důležité tři body, poprvé v sezóně se vám podařilo vyhrát dva zápasy v řadě za plný počet bodů. Čím to, že se vám to v předchozích duelech nedařilo?
Nedařilo se nám to, protože nehrajeme šedesát minut, neplníme, co si řekneme. Máme vždycky výpadek, kdy ve hře hodně ztratíme a pak už se výsledek těžko dohání. Bylo to vidět teď s Vítkovicemi. Druhou třetinu jsme trošku povolili, dostali gól, takže v tomhle se musíme srovnat. Je to možná i v hlavách, ještě to není úplně ono, ale musíme se zvednout.

Byl jste důležitou postavou nedělního klání. U prvního gólu jste si připsal asistenci, druhý jste po krásné akci sám vstřelil. Jak byste situaci popsal?
Přesně už nevím, jak to začalo. V našem pásmu ale vybojoval puk Ríša Jarůšek, přistrčil ho na Jirku Šimánka, který to přehazoval přes obránce. Já jsem si puk jenom zpracoval bruslí a snažil se trefit horní polovinu branky, protože jsem viděl, že je tam místo. A podařilo se mi to.

To bylo radosti! 😃 #MHKvVIT #Pavlas #Dietz #Jarůšek

Fotka zveřejněná uživatelem Mountfield HK (@mountfieldhk),

Nejde si nevšimnout, že se při zápasech rád vydáváte do útoku. Považujete se tedy spíše za ofenzivního beka?
Vždycky jsem býval spíš defenzivní bek. Asi jsem si ale před sezónou řekl, že chci něco změnit a snažím se podporovat hru do útoku. Když na to tak koukám, tak se mi to zatím daří. To, že jsem dal branku, je už jenom bonus. Hlavní ale je, že jsme vyhráli a udělali tři body, protože tenhle zápas pro nás byl hodně důležitý.

Už si ani nepamatuju, kdy jsem naposledy udělal tolik bodů

V letošním ročníku máte prozatím skvělou bilanci (4+7). Tolik bodů se vám v dospělém hokeji ještě získat nepodařilo…
Už si ani nepamatuju, kdy jsem naposledy udělal tolik bodů (směje se). Ale na body nějak extra nekoukám, důležité je, kolikátí jsme v tabulce. Jak už jsem řekl, tyhle moje body už jsou jen takový bonus, ale samozřejmě jsem za ně rád.

Zmínil jste postavení v tabulce. Po zápase s Vítkovicemi jste se posunuli na pátou příčku. Je něco, co vás při pohledu na extraligovou tabulku překvapilo?
Musím říct, že když jsem viděl naše výsledky, nechtěl jsem se na tu tabulku radši ani dívat. Teď už je to teda lepší, jsme pátí, tak se možná podívám (usmívá se).

Standa #Dietz (@standietz) v sestavě kola - zcela zaslouženě! 👏

Fotka zveřejněná uživatelem Mountfield HK (@mountfieldhk),

Venku se vám navíc v pátek podařilo poprvé bodovat za plný počet. Budete i díky této skutečnosti v reprezentační pauze o něco klidnější?
Určitě ano. Takhle jsme to přesně chtěli, vyhrát zápas venku ve Varech a navázat na něj doma s Vítkovicemi. Rozhodně se nám teď bude aspoň o trošičku klidněji trénovat během té pauzy. Nevím, čím to je, ale venku jsme neodehráli dobře snad žádný zápas. Už jsme si říkali, že to vypadá, jako by ven jela jenom půlka mužstva a druhá tam vůbec nebyla. V pátek ve Varech už to ale bylo lepší, takže doufám, že ven už budeme jezdit všichni a ne jen půlka.

V posledních dnech jste měli náročný program. Během 17 dnů jste sehráli 8 duelů. Jak jste se s takovou porcí vypořádali po fyzické stránce?
Samozřejmě je to náročné, ale člověk nesmí myslet na to, že se hraje tolik zápasů. Pořád jsme mladí kluci, máme nějakou kondičku. Takže je to trochu znát, ale my jsme mezi těmi zápasy lépe zregenerovali, dali si trochu lehčí tréninky a zvládli to.