Zápasy mládeže
po 28.11.2016 | Klára Petrásková | Foto: Karel Málek/Juniorský hokej

Starší dorostenci zvítězili v přátelském klání s reprezentační šestnáctkou 2:0

Zápasové menu

V pondělí se na soutoku Labe a Orlice konal jednodenní kemp české reprezentační šestnáctky. Jeho součástí bylo i odpolední utkání právě českého výběru s hradeckým mužstvem starších dorostenců. V začátku klání byli o něco aktivnější reprezentanti, pak ale Hradečtí srovnali krok, začali postupně určovat ráz zápasu a dostali se do vedení 2:0. Ve třetí třetině pak sice Češi kousali, na dobře chytajícího Vacka si ale nepřišli a v přátelském klání tak zvítězili Lvi.

Vedení se v první třetině ujali Hradečtí

Reprezentanti na svého soupeře vlétli a jako první se dokázali dostat do větších šancí. Rychlovský však po pohledné stahovačce minul vzdálenější tyč, Dospělův pokus z pravého kruhu zase Vacek vyrazil lapačkou. Hráči v českých barvách si vyzkoušeli i přesilovku, delší dobu však svého soupeře pod tlakem udržet nedokázali. Postupem času pak iniciativu převzal především hradecký tým, po jehož střelách se musel Malík ohánět.

Na co ale reprezentační brankář nestačil, to byla akce ze 13. minuty. Sklenář zavezl puk až téměř za protivníkovu branku a nahrál do mezikruží volnému Patriku Mašínovi, který poslal kotouč do sítě – 0:1. Ten samý hráč mohl o chvíli později skóre ještě navýšit, na křižný pas Haška ale Mašín nedosáhl. V samotném závěru třetiny se sám před Vackem ocitl Kylnar, jeho rána se ale mezi tři tyče nevešla.

Mountfield navýšil svůj náskok na 2:0

Neuplynulo ani devadesát vteřin z prostředního dějství a Východočeši šli do dvoubrankového vedení. Krátce po buly obdržel kotouč mezi kruhy Václav Maršík a propálil Malíka mezi betony – 0:2. Na druhé straně si na střelu z mezikruží počíhal Morong, K zaplutí černé pryže do rohu ale chybělo pár centimetrů. Blízko měl k prostřelení Vacka i Pinkas, jeho přiťuknutí do takřka odkryté klece ale hradecký gólman zastavil skokem.

Pohlednou akci předvedl v útočném pásmu hradecký Hašek, který si prohodil puk pod protihráčovou hokejkou. Jak jeho ránu, tak Vaňátovu dorážku ale Malík dokázal zneškodnit. Ze samostatného úniku mohl zahrozit Vojtovič, Vacek však jeho bekhendovou kličku přečetl a puk skončil jen v rohu. Současně se sirénou rozvlnil českou síť Šedivý, rozhodčí však branku neuznali, neboť padla až o vypršení času, a do třetí periody tak Hradečtí šli s vedením 2:0.

Reprezentanti tlačili, na vstřelení gólu ale nedosáhli

Poslední dvacetiminutovku začali aktivněji hráči reprezentační šestnáctky, kteří si na Hradeckých vynutili i přesilovku. V ní sice žádná vážnější šance nepřišla, když však z úhlu mířil do odkryté brány Pinkas, měli Východočeši i trochu štěstí. Puk totiž jen prolétl brankovištěm. Bez využití zůstalo i české přečíslení dvou proti jednomu, v důsledku nepřesné nahrávky totiž touš skončil jen v rohu.

Na reprezentantech bylo vidět, že chtějí vstřelit branku. Nejblíže k ní měl Rychlovský, který po ráně z mezikruží už pomalu zvedal ruce nad hlavu. Vacek však fantasticky vykopl levý beton a sebral tak Rychlovskému tutovku. V závěru zápasu ještě trenéři reprezentace odvolali Malíka z brány a zkoušeli hru v šesti. Ani ta však úspěch v podobě gólu nepřinesla, a z přátelského klání si tak výhru 2:0 odnesl hradecký starší dorost.

Ohlasy k utkání

Jaroslav Nedvěd (Reprezentace České republiky U16):
Byl to výborný zápas nahoru – dolů, hodně bruslení a přečíslení. Myslím, že jsme trochu selhali v zakončení. Také hradecký gólman podal parádní výkon. Nemůžu říct, že bychom jen špatně stříleli, on měl svůj den. Utkání mohlo být i vyrovnanější, ale dnes byl Hradec o dva góly lepší.

Libor Pivko (Mountfield HK):
První třetinu jsme začali dobře a hráli aktivně, od druhé třetiny přebral otěže soupeř. Reprezentace nás pak už k ničemu moc nepustila. Můžeme poděkovat Denisu Vackovi za skvělý výkon, který předvedl. Dnes nám vychytal zápas.

Fotogalerie