Ohlasy k zápasu
ne 4.12.2016 | Klára Petrásková

Vždycky když můžu pomoct k výhře, je to příjemný pocit, hlásí Jake Newton

V devatenácti zápasech Jake Newton vstřelil jedinou branku, nyní stihl během jednoho duelu svůj gólový účet více než zdvojnásobit. Jedním šťastným a druhým přesným zásahem se totiž podílel na nedělní výhře nad Mladou Boleslaví, kterou Mountfield porazil poměrem 3:1. „Hodně do nás šli po odpískání, bylo tam také velké množství hitů. Asi nás chtěli vyprovokovat, důležité ale je, že jsme se celou hru ovládali a nebyli vylučovaní,“ komentuje dění na ledě východočeský bek.

V zápase proti Mladé Boleslavi jste neodehráli ani vteřinu v oslabení. Byl podle vás i to rozhodující faktor vašeho nedělního vítězství?
Vážně? To jsem ani nevěděl. Myslím, že v každém z předchozích zápasů jsme měli tři nebo čtyři oslabení, takže určitě je dobře, že tentokrát jsme nebyli v početní nevýhodě. Hodně utkání se rozhoduje v přesilových hrách, i my jsme dali rozhodující branku v přesilovce. Když jeden tým promění přesilovku a druhý ne, může to být v dnešní době rozhodujícím faktorem zápasu.

V utkání nechyběly ani emoce, k vidění byl dokonce pěstní souboj. Čekali jste, že Bruslaři budou chodit tolik do těla?
Nevím, jestli to byla jejich taktika, ale hodně do nás šli po odpískání, bylo tam také velké množství hitů. Asi nás chtěli vyprovokovat, důležité ale je, že jsme se celou hru ovládali a nebyli vylučovaní.

Týmová výhra je o hodně důležitější než mé góly

Za vaše dosavadní působení pod Bílou věží jste si připsal pouze jeden přesný zásah, nyní jste během jediného večera skóroval hned dvakrát. Byla pro vás výhra o to sladší?
Vždycky je příjemné vstřelit nějaké góly a pomoci útoku, ale důležitější je vítězství za tři body. Boleslav je soupeř, který je v tabulce za námi, takže je o to důležitější, že jsme vyhráli za plný počet bodů. Týmová výhra je o hodně důležitější než mé góly, i když i ty mě samozřejmě potěší. Fanoušci byli úžasní, za mého působení v Evropě jsem ještě takové publikum nezažil. Je to pro mě nová zkušenost, kterou si moc užívám.

První branku jste vstřelil i za přispění trochy štěstí, do sítě se puk odrazil od soupeřovy hokejky...
Přihrávka šla možná trochu za mě. Ještě předtím, než mi přišla na hůl, jsem věděl, že u brány bude Šimi (Jiří Šimánek). Chtěl jsem mu puk poslat, ale do nahrávky dal hůl protihráč a i se štěstím to padlo do brány. Ale jak se říká, bez štěstí nemůže být člověk střelcem.

Druhý gól už byl ale plně ve vaší režii, pálil jste bez přípravy z pravého kruhu. Cvičili jste takovouhle akci v tréninku?
Celou předchozí sezónu jsem pracoval na mé střele. Vždycky je pro mě trochu těžší správně načasovat střelu z první, ale tentokrát se mně to povedlo. Nebyl jsem v přesilovkách moc produktivní, v neděli se mi ale povedlo jednu proměnit. Jak jsem už řekl – vždycky když můžu pomoct k výhře, je to příjemný pocit.

Podle mě je jedním z nejdůležitějších faktorů si věřit

Můžou vás právě tyto branky nakopnout ke skórování v dalších zápasech?
Určitě. Pokaždé, když dá hráč gól, zvedne se mu sebevědomí. Podle mě je jedním z nejdůležitějších faktorů si věřit. Poslední dobou jsem pracoval na své střele a jsem strašně rád, že se mi povedlo dát branku.

Nedávno se k hradeckému týmu připojil nový hráč, Kanaďan Alexandre Picard. Stihl jste se s ním už seznámit a trochu ho poznat?
Alex vypadá jako fajn kluk, který tvrdě maká. Než přišel do Hradce, neznal jsem ho. Pro mě je příjemné mít v týmu někoho ze severní Ameriky, s kým můžu mluvit anglicky. Myslím, že měl v zápase několik šancí a je jen otázkou času, kdy mu i díky jeho tvrdé práci začnou padat góly.