Rozhovory
čt 8.12.2016 | Jan Vavřina

Mládí není zásluha. Hráči na sobě musí tvrdě pracovat, říká Tomáš Martinec

Tomáš Martinec dlouhodobě úspěšně šéfuje mládeži Mountfieldu HK, k tomu je jedním z asistentů u A-týmu. V prosinci 2016 ho čeká další nová a hodně zajímavá zkušenost. Stal se asistentem Davida Bruka u národního týmu do 19 let, který se zúčastní turnaje v Kanadě. Hradecký rodák prozrazuje, jak se k této roli dostal a jak je zatím spokojen s letošní sezónou z pohledu hradecké mládeže.

Oba dorosty mají za sebou úvodní část sezóny. Jaká panuje spokojenost s jejich umístěním po první fázi soutěže?
Oba dorosty postoupily do nadstavbové části, čímž si zaručily jistou účast v play off, což byl náš cíl. S výkony hráčů jsme však spokojeni jen částečně, určitě jsme od některých čekali lepší výkony. Nyní se zaměříme ještě více na intenzitu, ale zároveň kvalitu v tréninku, abychom hráče neustále posouvali dál. Některé hráče posuneme do vyšší kategorie, aby hráli se staršími kluky, to jim hodně dá. V únoru už bychom chtěli mít oba dorosty v nejsilnějším složení, aby se mohly co nejlépe připravit na vyřazovací boje a vrchol sezóny.

Junioři předvádí zatím rozpačité výkony. Zůstává postup do play off jasným sezónním cílem?
Junioři mají zatím velmi nevyrovnané výsledky. Myslím si však, že mají dostatečně kvalitní tým na to, aby se mezi prvních osm týmů vešli a zahráli si play off. Prioritou však pro nás zůstává připravit si co nejvíce hráčů do A-týmu Mountfieldu HK. Proto někteří hráči místo za juniorku, nastupují již za seniory, a to v partnerských Litoměřicích.

Zaměřujeme se hlavně na rozvoj herních dovedností

Co ostatní mládežnické kategorie? Jaká je spokojenost s jejich výkony a výsledky?
Na výsledky koukáme snad jen u 8. třídy, která je zatím na prvním místě žákovské ligy. Pokud by se klukům podařilo skupinu vyhrát, znamenalo by to jistou účast na Mistrovství České republiky, které bychom rádi pořádali u nás v Hradci Králové. V ostatních mládežnických kategoriích si vedou kluci také velmi dobře, ale výsledky nejsou až tak důležité. Zaměřujeme se především na rozvoj herních dovedností. Prioritou je pro nás, aby to kluky bavilo a chodili na hokej rádi. Potom dělají největší pokroky.

Se začátkem sezóny se rozjela základna. Pokračuje ve stejném modelu jako v předchozích letech? Je v Hradci o hokej mezi malými stále velký zájem?
Základna jede ve stejném modelu jako v loňském roce, opět máme přihlášených zhruba 160 dětí. Moc nás těší, že je o hokej v Hradci Králové tak veliký zájem. Je to samozřejmě dáno i skvělými výsledky našeho A-týmu.

Mountfield HK přivítal znovu po roce reprezentační kemp U16. Co to pro hradecký hokejový klub znamená?
Kempy reprezentačních týmů jsou pro nás určitým vyznamenáním a my si toho moc vážíme. Jsme moc rádi, že můžeme reprezentačním výběrům v Hradci nabídnout kvalitní podmínky a zázemí. Tím spíše, že máme v různých reprezentačních výběrech okolo dvanácti hráčů.

V A-týmu Hradce či Litoměřic máme 10-12 hráčů do 23 let

Nedávno byly zveřejněny nominace na některé akce reprezentace, na jedné z nich figuruje coby asistent trenéra Tomáš Martinec. Jak k tomu došlo?
Poté, co se Jiří Dopita přesunul k výběru U20, jsem dostal nabídku dělat asistenta Davidu Brukovi u U19. Je to pro mě veliká čest a jsem za to moc rád. Bude to pro mě nová a velmi zajímavá zkušenost. Chtěl bych za to poděkovat především vedení klubu, který mě ČSLH doporučil.

Na turnaj do Kanady s kategorií U19 jede také Radovan Pavlík, v A-týmu se objevil kromě něho také Jaroslav Dvořák, Štěpán Havránek. Jak se vám přínos mladých hráčů zamlouval?
Filozofií klubu je dávat příležitost mladým hráčům a postupně zapracovávat do A-týmu co nejvíce našich odchovanců. V A-týmu Mountfieldu či partnerských Litoměřicích pravidelně nastupuje deset až dvanáct hráčů do 23 let. Jsem moc rád, že hráči v naší mládežnické akademii mohou vidět, že pokud na sobě budou tvrdě pracovat, mají možnost do A-týmu nakouknout. Stejně jako Radek Pavlík, Jarda Dvořák a další. Všichni si ale musí uvědomit, že mládí není zásluha.