Žáci
út 27.12.2016 | Klára Petrásková, Matouš Soukup

Vánoční turnaj 7. tříd vyhrála Sparta, domácí Hradec obsadil čtvrtou příčku

Sotva rozbalili dárky, už jsou znovu v zápasovém vytížení. Hradecká 7. třída ve dnech 26. a 27. prosince hostila Vánoční turnaj seriálu Hockey Tour 2004, na nějž pod Bílou věž přijely týmy Vítkovic, Sparty, Karlových Varů, Kladna a Plzně. Domácím tým se i přes nepříliš povedený vstup postupně zlepšoval a ve velké konkurenci se rozhodně neztratil - v konečném zúčtování bere Mountfield 4. místo.

Systém turnaje byl nastaven tak, že každý sehrál s každým jedno utkání o délce 2x20 minut, přičemž každá dvacetiminutovka byla započítávána jako samostatný zápas. Za vítězství si tým připsal 2 body, remíza znamená 1 bod a prohra 0 bodů. To znamená, že proti každému ze soupeřů si mohlo mužstvo na své konto připsat až čtyři body.

Na úvod čekali Mountfield kladenští Rytíři, s nimiž si po výsledcích 2:1 a 0:5 zaznamenali Hradečtí první dva body do tabulky. V prvním miniduelu s Karlovými Vary Hradec mocně dotahoval, nakonec ale padl 2:3. Ve druhé dvacetiminutovce byli dlouho ve vedení, na poslední chvíli se ale Energii povedlo vyrovnat na 1:1 a vytěžit tak bod. Ze třetího klání proti Plzni pak po výsledcích 3:0 a 1:1 získali Lvi body tři.

Čtvrtý z celkových pěti dvojzápasů čekal na hradecké naděje v dopoledních hodinách 27. prosince, soupeřem jim byla pražská Sparta. Oba zápasy byly poměrně vyrovnané, čemuž odpovídal i výsledek. Nakonec si oba týmy rozdělily body spravedlivě, po dvou na každé straně, za výsledky 2:1 a 1:2.

V závěrečném měření sil se střetli Hradečtí s vítkovickou Riderou. Domácí se v prvním minizápase rychle ujali vedení, ale ani dvougólový náskok jim na výhru nestačil. Vítkovice totiž v samotném závěru dokázaly srovnat na 2:2 a body se tak dělily. V téměř identickém sledu dokázali i ve druhém zápase domácí odskočit o dva góly a o výsledek se rovněž strachovali. Těsné vítězství 2:1 ale dokázali udržet a s celkovým ziskem 11 bodů obsadili díky horšímu skóre 4. místo.

Jiří Janoušek: Je důležité, aby měli všichni z hokeje radost

Podle hlavního trenéra „sedmáků“ Jiřího Janouška mají turnajové duely patřičnou úroveň a každé klání je vyrovnaným soubojem. „Myslím, že se v Hradci sešla velká konkurence. Už úvodní zápasy napověděly, že turnaj by měl být hodně vyrovnaný a dobrý pro všechny zúčastněné kluky. Doufám, že úroveň zápasů bude pokračovat v nastoleném tempu,“ přeje si východočeský lodivod ročníku 2004.

„Turnaj se započítává do celkového hodnocení seriálu Hockey Tour, takže jsme samozřejmě chtěli uhrát co nejlepší výsledky. V první řadě však šlo o to, aby kluci předváděli dobrý hokej a v zápasech se snažili ukazovat věci, které se naučili. Také bylo důležité, aby měli všichni z hokeje radost,“ nastiňuje hlavní účely vánočního turnaje kouč Jiří Janoušek.

V samotném závěru měl hradecký trenér na adresu všech týmů jen slova chvály. „Turnaje se zúčastnilo šest vynikajících mužstev, čemuž odpovídaly i průběhy všech zápasů. Až na pár výjimek byly všechny zápasy hodně vyrovnané, kluci všech týmů ze sebe vydali maximum. Z mého pohledu to rozhodně mělo smysl,“ zhodnotil průběh turnaje.

Spokojený byl i s výkonem svých svěřenců, kteří v konečném zúčtování obsadili čtvrté místo.„Výsledkově jsme možná mohli zvládnout některé zápasy lépe. Co se ale týče hry, za mě panuje plná spokojenost, protože kluci to odehráli opravdu dobře a za to jim patří dík,“ zakončil vděčnými slovy Jiří Janoušek.

Sestava, výsledky zápasů, konečná tabulka

Sestava Mountfieldu HK: Michael Bárta (Jan Kasal) – Tadeáš Kulhánek, Jakub Řehák, David Veselý, Jan Pavelka, Daniel Sýkora, Jiří Klíma – Tomáš Kudrnáč, Dominik Pavlata, Jakub Jerman, Jakub Kodym, Jakub Jirásek, Michal Petr, David Brožek, Matěj Novotný, Patrik Páv.

Výsledky zápasů 26. prosince:
Mountfield HK – Rytíři Kladno 2:1, 0:5
Branky a nahrávky HK: Brožek (Klíma), Pavlata (Jerman).
HC Sparta Praha – HC Škoda Plzeň 2:1, 1:1
HC Vítkovice Ridera – HC Energie Karlovy Vary 2:1, 6:3
Rytíři Kladno – HC Škoda Plzeň 1:1, 3:1
Mountfield HK – HC Energie Karlovy Vary 2:3, 1:1
Branky a nahrávky HK: Pavlata, Kudrnáč (Jerman); Pavlata (Jerman, Jirásek).
HC Vítkovice Ridera – HC Sparta Praha 3:0, 3:2
Mountfield HK – HC Škoda Plzeň 3:0, 1:1
Branky a nahrávky HK: Pavlata (Klíma), Páv (Kulhánek), Pavlata (Jirásek); Jerman (Jirásek).
HC Vítkovice Ridera – Rytíři Kladno 0:5, 1:3
HC Sparta Praha – HC Energie Karlovy Vary

Výsledky zápasů 27. prosince:
HC Energie Karlovy Vary – Rytíři Kladno 1:0, 1:4
HC Škoda Plzeň – HC Vítkovice Ridera 0:0, 1:2
Mountfield HK – HC Sparta Praha 2:1, 1:2
Branky a nahrávky HK: Novotný (Jerman), Páv (Pavlata), Pavlata (Veselý).
HC Energie Karlovy Vary – HC Škoda Plzeň 1:5, 4:5
HC Sparta Praha – Rytíři Kladno 2:1, 3:0
Mountfield HK – HC Vítkovice Ridera 2:2, 2:1
Branky a nahrávky HK: Řehák (Sýkora, Pavlata), Brožek (Petr), Pavlata, Novotný (Jirásek, Jerman).

Konečná tabulka turnaje:
1. HC Sparta Praha (13 bodů)
2. HC Vítkovice Ridera (12 bodů)
3. Rytíři Kladno (11 bodů)
4. Mountfield HK (11 bodů)
5. HC Škoda Plzeň (8 body)
6. HC Energie Karlovy Vary (5 body)