Preview k zápasu
po 9.1.2017 | Lukáš Štěrovský

Zkompletuje Hradec sérii pěti výher v řadě? Čekají ho Vítkovice a vyrovnaná bilance

Dohrávka 30. kola čeká během úterního podvečera na královéhradecké hokejisty. Ti do utkání ve Vítkovicích půjdou se šňůrou čtyř výher v řadě, na druhou stranu s tamním celkem mají letos vyrovnanou bilanci. Zvrátí statistiku a získají jako první v této „sérii“ vítězství na hřišti soupeře?

HC Vítkovice Ridera – Mountfield HK, úterý od 17:00: ON-LINE

Mountfield má poslední dobou solidní fazónu. Na kontě čtyři výhry v řadě, v neděli zdolal lídra z Třince. Jak zápas hodnotí Richard Jarůšek? „Nepřeceňoval bych to. Vedli jsme, ke konci nám tam napadaly ještě nějaké branky a vyhráli jsme větším rozdílem. Tak jednoznačné utkání to ale nebylo. Třinec snížil na 1:2, tam to bylo už docela vyrovnané. Naštěstí se nám ale podařilo odskočit a na závěr, jak jsem řekl, nám tam napadaly nějaké branky, takže můžeme být spokojení,“ tvrdí hradecký forvard.

Marodka Olomouce znamenala pro Hradec zrušený zápas na půdě Mory, kam měl zavítat v pátek. Poslední tři klání tedy sehráli Východočeši na domácím ledě. Teď je ale čeká venkovní dvojboj. „Radši bych hrál doma, ale co nám zbývá. Jak Vítkovice, tak Zlín, oba to jsou těžcí soupeři. Musíme se na to připravit,“ popisuje hokejista se zkušenostmi z reprezentace.

Jaká by podle něj měla být ideální příprava na úterního soupeře, Vítkovice? Odpověď nepřekvapí, Hradec musí podle Jarůška k zápasu přistoupit tak jako vždy – poctivě se připravit a nehledět na to, kdo stojí na druhé straně. „Každý zápas je důležitý a těžký. Musíme se na něj připravit zvlášť, hrát naplno, bodovat za co nejvíce bodů,“ má jasno Richard Jarůšek.

Forma soupeře jako na houpačce

Vítkovický celek se zatím pohybuje v klidných vodách středu tabulky, když aktuálně drží osmé místo zajišťující účast v předkole play off. Na devátou Plzeň má moravskoslezský tým navíc už náskok šesti bodů, a to má odehráno o zápas méně.

Poslední zápasy Vítkovic
Vítkovice – K. Vary 3:1
Litvínov – Vítkovice 1:2
Vítkovice – Plzeň 2:4
Liberec – Vítkovice 2:1
Vítkovice – Pardubice 4:1

Forma Vítkovic je ale poslední dobou lehce kolísavá. Zatímco v závěru loňského roku získaly hned čtyři výhry v řadě, na prahu nového přišly zase dvě porážky. Naposledy si Ridera poradila s Pardubicemi 4:1.

Hradečtí jsou na tom lépe. Z posledních čtyř zápasů mají stoprocentní úspěšnost. V předcházejících dvou kolech navíc skolili dva tabulkově nejlepší týmy extraligy, Liberec a Třinec, navíc po fyzicky náročném Spengler Cupu.

Bilance s Vítkovicemi je nerozhodná

kolodatumdomácíhosté
4. pá 16.9.2016 Vítkovice Mountfield HK 3:2 (1:0, 2:2, 0:0)   
17. ne 30.10.2016 Mountfield HK Vítkovice 2:1 (1:0, 0:1, 1:0)   

Ze dvou letošních zápasů mezi celky, které se v úterý střetnou, lze vyčíst dva základní, avšak dosti podstatné statistické údaje – jednak skutečnost, že zatím v každém souboji uspěli domácí a oba zápasy skončily nejtěsnějším možným rozdílem jedné branky.

Bodově nejpilnější je Ondřej Roman

Jasným lídrem kabiny úterního soupeře Mountfieldu je co do získaných kanadských bodů útočník Ondřej Roman. Ten má na kontě 9 branek a 11 asistencí. Druhý Rostislav Olesz má ztrátu 4 bodů na Romana.

Nejlepším bekem je z hlediska kanadského bodování Karol Sloboda, který zatím nasbíral 13 asistencí. Sílu Vítkovic ale znázorňuje i extraligový lídr Radegast indexu Jan Výtisk, který má na kontě nejvíce plusových bodů z týmu, a to 8.

V brankovišti je pak jasnou jedničkou s 28 zápasy na kontě Patrik Bartošák. Ten se může pyšnit statistikou 2,13 v průměru obdržených branek na utkání a hlavně úspěšností zákroků 92,66 %. Ta z Bartošáka činí pátého nejlepšího extraligového brankáře v tomto odvětví.

Statistické okénko – Vítkovice…

  • … jsou třetím nejslabším týmem co do počtu vstřelených gólů. Daly jich jen 81. Hradec vsítil už 100 branek.
  • … propouští na svoji bránu v průměru třetí největší počet střel, a to 30,64. Hradec je na hodnotě 26,68.
  • … mají třetí nejmenší využití přesilových her – jen 15,15 %.
  • … vstřelily druhý největší počet gólů v oslabení. Celkem 5. Hradec se zatím v početní nevýhodě trefil 2×.
  • … rozdaly druhý největší počet hitů, a to 537. Hradec zaostává za Riderou o 103 hitů.
Sestavy z minulého utkání
Bartošák – Hrbas, Klok, Baranka, Urbanec, Výtisk, L. Kovář, D. Krenželok – D. Květoň, Roman, Tybor – Olesz, Stastny, Szturc – Kucsera, Kolouch, Vandas – Zdráhal, E. Němec, Tomi. Trenér: Jakub Petr.
Rybár – Čáp, Vydarený, Gregorc, Dietz, Štajnoch, Newton, Plášil – Červený, Džerinš, Šimánek – Köhler, Bednář, Dej – Jarůšek, Kukumberg, Picard – Beránek, Knotek, Dvořák. Trenér: Václav Sýkora.