Preview k zápasu
čt 12.1.2017 | Klára Petrásková

Hradec míří do neoblíbeného Zlína. Podaří se mu prolomit tamní sérii porážek?

S pěti výhrami v zádech a zdravě pozvednutým sebevědomím pojede v pátek do Zlína hradecký tým. Tamní led však Východočeši příliš rádi nemají, neboť již šestkrát v řadě z něj odjeli jako poražení. Kdy jindy však utnout nepříznivou bilanci než právě nyní, kdy ve vzduchu visí zkompletování šestizápasové vítězné šňůry?

PSG Zlín – Mountfield HK, pátek od 17:30: ON-LINE

Jeden z milníků své hokejové kariéry překročí v pátek Bedřich Köhler, který odehraje jubilejní sedmistý extraligový duel. Co na tuto cifru hradecký útočník říká? „Je to dost. Když jsem hrál svůj první extraligový zápas, nenapadlo mě, že jich jednou budu mít odehráno sedm set,“ vrací se k začátkům své kariéry východočeský hráč.

Ten strávil podstatnou část svého hokejového života právě ve Zlíně, kde zaznamenal celkem sedm sezón. Bude tedy pro něj páteční klání o to speciálnější? „Určitě se na něj těším. Navíc jsem zaregistroval, že ve Zlíně budou vyřazovat číslo a věšet dres Martina Hamrlíka, takže i na to se těším. Hrál jsem s ním nepřetržitě pět sezón,“ vzpomíná forvard s devítkou na zádech.

Moravské město však není příliš oblíbenou destinací Lvů. „Co jsem v Hradci, ještě jsme ve Zlíně nevyhráli. Z našeho týmu je teď ale cítit pohoda a síla. Výher si vážíme a uvědomujeme si, že taková série není samozřejmost, chceme ji ale co nejvíc natáhnout. Když jsme s nimi hráli minule, ještě nebyly tolik vidět změny herního systému, se kterými přišli noví trenéři. Co ale vím, herní styl změnili a čekám, že budou hrát jiný hokej než na začátku sezóny,“ zamýšlí se Bedřich Köhler.

Ševci dotírají na pozici zajišťující předkolo

Nepovedená listopadová série osmi porážek v řadě je již ve městě Tomáše Bati zapomenuta, přesto se však Zlín stále pohybuje spíše ve spodních patrech extraligové tabulky. Se 47 body mu nyní patří 11. místo, to ovšem pouze o skóre s o příčku výš postavenou Boleslaví. Každý bod ve hře o předkolo play off tak bude pro Ševce více než důležitý.

Poslední zápasy Zlína
Zlín – Liberec 2:3
Sparta – Zlín 0:3
Zlín – Třinec 4:2
Chomutov – Zlín 3:1
Zlín – Olomouc 3:1

Stejně jako Mountfield, i Zlín má na kontě cenný skalp třineckého lídra extraligy. Především první dvě třetiny rozhodly 3. ledna o tom, že Berani porazili Oceláře poměrem 4:2. Pak sice přišla porážka od Chomutova (1:3), tu si však Zlínští vynahradili hned v následujícím klání, v němž porazili Olomouc 3:1.

Skvělé období nyní zažívají Hradečtí. Ti totiž od návratu ze Spengler Cupu ještě neztratili ani bod a v součtu s předvánočními duely mají na kontě již pět výher v řadě. Tu zatím poslední zaznamenali Lvi v úterní dohrávce s Vítkovicemi, kde v polovině zápasu vedli už o šest branek. Ridera pak sice třemi góly snížila, drama už ale Východočeši nedovolili a zvítězili poměrem 6:3.

Vzájemné duely? Zatím vždy zvítězil domácí celek

kolodatumdomácíhosté
12. pá 14.10.2016 Zlín Mountfield HK 3:2p (0:1, 1:0, 1:1 – 1:0)   
25. ne 27.11.2016 Mountfield HK Zlín 4:1 (3:0, 1:0, 0:1)   

Hradeckým se na půdě Zlína příliš nedaří, což potvrdili i v rámci 12. kola. Utkání, jež dospělo až do prodloužení, totiž nakonec vyhráli Ševci a Mountfield tak ve městě Tomáše Bati padl již pošesté v řadě. Koncem listopadu to pak byl na soutoku Labe a Orlice tým domácích, kdo vytěžil tři body. O hradecké výhře tehdy rozhodla především první třetina, kterou Lvi ovládli 3:0 a celkově získali výhru 4:1.

Ze zlínských hráčů je nejvíce vidět Roberts Bukarts

Desítka hráčů moravského kádru má na kontě přes deset bodů, polovina z nich se dostala i přes patnáctibodovou hranici. Nejproduktivnějším hokejistou Ševců je však Lotyš Roberts Bukarts, kterému s 26 body patří 14. místo mezi všemi extraligovými hráči a 14 vstřelených gólů ho pak řadí na 9. příčku mezi střelci.

Nejvíce bodů mezi obránci posbíral Oldrich Kotvan, jemuž však vizitku kazí 44 trestných minut – nejvíce z celého týmu. Za zmínku také stojí jméno Tomáše Žižky, jehož obětavá hra mu vynesla již 111 bodů do hodnocení Radegast indexu.

Mezi třemi tyčemi dostává prostor Libor Kašík, který doposud odchytal 34 utkání. Procentuální úspěšnost tohoto gólmana se pohybuje těsně pod hranicí 91 % a průměrně Kašík obdrží 2,75 branky za zápas.

Statistické okénko – Zlín…

  • … je druhým nejhorším týmem na oslabení, ubránil pouze 78,71 % početních nevýhod. Hradec je třetí nejlepší s 84,56 %.
  • … posbíral třetí nejmenší počet trestných minut, a to 402. Východočeští hráči si dokonce odpykali ještě o tři minuty méně.
  • … má nejhorší bilanci na buly – vyhrál jen 46,25 % vhazování. Lvi jsou však na tom jen o procento lépe.
  • … získal druhý nejmenší počet bodů v hodnocení Radegast indexu, a to 974. Vedoucí Vítkovice jsou již na 1476 bodech.
  • … rozdal třetí nejmenší počet hitů – 377. Hradečtí mají na kontě o 68 bodyčeků více.
Sestavy z minulého utkání
Kašík – Marušák, Kotvan, Řezníček, Žižka, Blaťák, O. Horák, Gazda – Šťastný, P. Holík, Říčka – Bukarts, Popelka, Kubiš – Okál, R. Vlach, O. Veselý – J. Ondráček, Sedláček, Gago – Karafiát. Trenér: Robert Svoboda.
Rybár – Čáp, Vydarený, Gregorc, Dietz, Štajnoch, Newton, Plášil – Červený, Džerinš, Šimánek – Bednář, Kukumberg, Dej – Jarůšek, Dragoun, Picard – Köhler, T. Knotek, J. Dvořák. Trenér: Václav Sýkora.