Zápasy mládeže
pá 13.1.2017 | Lenka Jonešová, Klára Petrásková

Starší dorostenci získali ztracené vedení zpět a porazili Zlín 5:3

Zápasové menu

Dva zápasy nadstavbové části sehrané na domácím ledě mají na programu v pátek a v sobotu starší dorostenci. Nejprve se hradečtí mládežníci střetli se Zlínem, proti kterému nastoupili vůbec poprvé v sezóně. Mountfield se sice hned v úvodu klání dostal do vedení, Zlínští však dvěma brankami dokázali utkání otočit. Poté už ale úřadovali hlavně Hradečtí, kteří postupně rozvlnili síť soupeře ještě čtyřikrát a vedli už 5:2. Zlín do konce utkání dokázal reagovat pouze jednou brankou, kterou uzavřel výsledek na konečných 5:3.

Vyrovnaná třetina s šancemi na obou stranách

Páteční duel na hradeckém ledě odstartoval pořádně zostra. Hned v úvodních dvou minutách si totiž oba celky vytvořily vyložené gólové šance. Přečíslení dvou uhánějících zlínských hráčů dobře přečetl gólman Kouba, proti Mašínově střele zase zazvonila tyč Kubíkovy svatyně. Ve třetí minutě se už ale rozsvítilo červené světlo za brankou hostů, když Kuklovu střelu od modré dorazil za záda hostujícího muže v masce Vojtěch Síla – 1:0. Oba celky působily aktivním dojmem, a tak na sebe další vstřelená branka nenechala dlouho čekat.

Hradečtí sice po Prchalově nepovoleném zákroku hráli v početí výhodě, jenže to byli hosté, komu se podařilo dostat puk mezi tři tyče. Zlínští dokázali vyzrát na přesilovkovou formaci Mountfieldu a hostující kapitán Vojtěch Dobiáš smazal náskok domácího týmu – 1:1. Skóre na kostce mohl do konce třetiny navýšit ještě Kristek, jenž však nadvakrát nedokázal z blízkosti překonat Koubu. Úspěšný nebyl ani na druhé straně Sklenář, jemuž ve skórování zabránila Kubíkova hokejka.

Hradečtí odskočili Zlínu o dva góly

V nastaveném tempu z první dvacetiminutovky pokračovala i ta druhá. Tutovku měl několik sekund po buly na hokejce Jirásek, jenž dostal přesnou nahrávku od Moronga. Jenže proti střele hradeckého útočníka skvělým zákrokem lapačkou zasáhl Kubík a skóre se neměnilo. V zápětí už ale ano, avšak na opačné straně. Z mezikruží překonal hradeckého strážce svatyně Matěj Chalupa – 1:2. Obě mužstva si vytvořila několik šancí, proti kterým však stáli připravení maskovaní muži mezi třemi tyčemi.

Když ale Vaňát šikovně našel Davida Voňku, bylo znovu vyrovnáno – 2:2. Po dvou minutách se ale červené světlo rozsvítilo znovu. Mountfield hrál další přesilovku, kterou však tentokrát už dokázal využít ve svůj prospěch. Mikuláš Pohl na nic nečekal a prudkou ranou prostřelil vše, co mu stálo v cestě – 3:2. Utkání plné obratů tak pokračovalo i nadále. Na rozdíl dvou branek navíc v závěru třetiny odskočili Hradečtí, když na 4:2 zvyšoval od modré čáry Jakub Muška.

Moutfield si nabyté vedení vzít nenechal

Počátek třetí periody se nesl v o poznání klidnějším tempu. Po několika minutách se však hráči Zlína mohli znovu přiblížit Hradci na dostřel, když hráli dvojnásobnou přesilovku. Jejímu využití byl blízko Sedláček, proti jehož střele ale byla tyč Koubovy svatyně. A tak zaveleli do útoku Hradečtí. Sklenář našel přesnou přihrávkou Patrika Mašína, jenž dopravil kotouč za záda zlínského gólmana – 5:2. Pro Mountfield to navíc byla třetí využitá početní výhoda utkání.

V jedenapadesáté minutě byl ještě vyloučen Jonáš a hosté dostali další možnost přesilovky pět na tři, kterou dokázali proměnit. Povedenou kombinaci zakončil mezírkou mezi tyčkou a Koubovou výstrojí Matěj Sebera – 5:3. I přes několik málo dalších střeleckých pokusů z holí hráčů obou mužstev to ale byl nakonec poslední přesný zásah mezi tři tyče. Mountfield tak zvítězil nad Zlínem 5:3.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Jakub Hašek 0 0 0 0 0
Miroslav Havelec 0 1 1 2 2
Tadeáš Jakubec 0 0 0 0 2
Filip Jirásek 0 1 1 -1 0
Adam Jonáš 0 0 0 -1 2
Miroslav Kukla 0 1 1 0 0
Jakub Kynčl 0 0 0 0 0
Jakub Lelek 0 0 0 0 0
Václav Maršík 0 0 0 -1 0
Patrik Mašín 1 0 1 -1 0
Mikuláš Matouš 0 0 0 -1 0
Matěj Morong 0 1 1 -1 0
Jakub Muška 1 0 1 1 2
Mikuláš Pohl 1 0 1 -1 2
Vojtěch Síla 1 0 1 2 2
Dominik Sklenář 0 1 1 -1 2
Dominik Šedivý 0 1 1 0 0
Daniel Vaňát 0 1 1 2 0
David Voňka 1 0 1 1 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Štěpán Kouba 60 29 3 26 89,66 0 0

Ohlasy k utkání

Libor Pivko (Mountfield HK):
Myslím, že první třetinu měl malinko víc ze hry soupeř, hodně nás podržel brankář Kouba. Zápas se zlomil ve druhé třetině, kdy jsme dali tři góly. Trochu nás mrzí konec třetí třetiny, kdy jsme si prakticky rozhodnutý zápas zkomplikovali zbytečnými vyloučeními. Včera jsme si zkoušeli přesilovky, trénovali důraz a jsme rádi, že nám tam v nich něco spadlo.

Zdeněk Sedlák (PSG Zlín):
I když jsme prohráli, hodnotím zápas pozitivně. Měli jsme v sestavě pět hráčů z mladšího dorostu, kteří se ukázali v dobrém světle. Myslím, že až na druhou třetinu, kdy nás soupeř přehrál, jsme drželi krok a místy byli i lepší. Škoda, že jsme byli nedisciplinovaní a dostali góly v přesilovkách, což nás stálo zápas.