Preview k zápasu
čt 19.1.2017 | Klára Petrásková

S výhrou v zádech na Boleslav. Vyrovná Hradec bilanci letošních vzájemných duelů?

Úterní zápas s Chomutovem, to byla jízda v podání Hradeckých. Po vysoké výhře 9:3 je však třeba přepnout a začít se naplno soustředit na další mač. Ten čeká Východočechy již v pátek, kdy změří síly s Mladou Boleslaví, a vstoupí tak do poslední čtvrtiny základní části. V probíhající sezóně si ve vzájemných soubojích dvakrát připsali vítězství Středočeši, jednou se pak radoval Mountfield. Podaří se Hradeckým vyrovnat poměr výher a porážek? Odpověď na tuto otázku se začne psát v pátek od 17:30.

BK Mladá Boleslav – Mountfield HK, pátek od 17:30: ON-LINE

V předešlých sezónách byl Hradec znám pro svůj „Mountfield hokej“, v němž dominovala především obranná činnost, a zápasy často končily těsnými jednobrankovými rozdíly. Nyní však Lvi ukázali, že jim to šlape i dopředu a jenom za leden již soupeřům nastříleli 24 gólů. „Je pravda, že teď daleko víc útočíme. Hodně hráčů se za ty roky vyměnilo a vyvíjí se i různé systémy. Teď nám ten náš vyhovuje a doufám, že v něm budeme pokračovat,“ přeje si východočeský forvard Rudolf Červený.

Ten se na úterní výhře nad Piráty podílel hned čtyřmi asistencemi. Co podle mladého hráče bylo rozhodujícím faktem utkání? „Do zápasu jsme vstoupili hodně aktivně. Hned z prvních střel nám padly góly a od toho se pak odvíjel celý zápas. Takhle vysoký výsledek je jednou za čas, jestli však podáme kvalitní výkon jako proti Chomutovu, měli bychom nějaké body odvézt i z Boleslavi,“ přemítá hradecká pětašedesátka.

Duel to však rozhodně nebude jednoduchý, Bruslaři totiž praktikují nepříjemný styl hry. Boleslav je opravdu silný soupeř. Založení útoku mají jednoduché, hrajou to hned o mantinel a rychle jsou u nás ve třetině. Těžko se proti nim brání, bude to takový hokej nahoru, dolů. Musíme se zaměřit hlavně na obranu,“ má před pátečním kláním jasno Rudolf Červený.

Bruslaři balancují na hraně předkola play off

50 bodů a 10. místo, tak vypadá aktuální situace středočeského mužstva. Boleslavští se momentálně nacházejí na příčce, jež jako poslední zajišťuje předkolo play off. Stále však do konce základní části zbývá mnoho zápasů a tabulka je velmi vyrovnaná. Každý bod tak může být v konečném zúčtování rozhodující a Bruslaři rozhodně nedají Hradeckým nic zadarmo.

Poslední zápasy Ml. Boleslavi
Ml. Boleslav – Pardubice 5:1
Sparta – Ml. Boleslav 4:0
Ml. Boleslav – Chomutov 2:3
Třinec – Ml. Boleslav 0:3
Ml. Boleslav – Liberec 1:3

Zajímavé jsou poslední dva duely Mladé Boleslavi. Ta se totiž nejprve střetla s druhým týmem extraligy Třincem, jemuž nepovolila ani branku a na jeho půdě zvítězila poměrem 3:0. Hned v dalším klání pak Středočeši narazili na Liberec, jenž celou tabulku dokonce vede. S Bílými Tygry si však podobným způsobem poradit nedokázali a podlehli jim 1:3.

Hradec je aktuálně na vítězné vlně. Z posledních sedmi duelů ztratil jediný a na domácím ledě dokonce neprohrál již osmkrát v řadě, když v úterý zdolal Chomutov vysoko 9:3. Nyní však Východočechy čeká Bruslařský klub, který není jejich oblíbeným soupeřem. V dlouhodobé extraligové bilanci mají o tři výhry navrch Boleslavští, v letošní sezóně pak vyhráli dva souboje ze tří.

Ve vzájemných zápasech jsou zatím lepší Středočeši

kolodatumdomácíhosté
1. pá 9.9.2016 Mountfield HK Ml. Boleslav 4:5p (3:1, 1:2, 0:1 – 0:1)   
14. pá 21.10.2016 Ml. Boleslav Mountfield HK 3:1 (1:0, 1:1, 1:0)   
27. ne 4.12.2016 Mountfield HK Ml. Boleslav 3:1 (1:0, 1:1, 1:0)   

Když se na jednom ledě střetně Hradec a Mladá Boleslav, jedná se ve většině případů o vyrovnaná utkání. To potvrzují i výsledky tří vzájemných střetnutí letošní sezóny. V 1. kole dospělo klání až do prodloužení, v němž pro sebe uzmuli bod navíc Bruslaři. Zbylé dva zápasy skončily pokaždé výsledkem 3:1 a pokaždé byl duel zakončen střelou do prázdné brány, jednou se však ze tří bodů radovali Středočeši a jednou Východočeši.

Nová brankářská jednička? Do Boleslavi přišel Maxwell

Co se kanadského bování týká, má Bruslařský klub ve své sestavě jednoho hráče, jenž nasbíral již tři desítky bodů. Je jím Tomáš Hyka, který zároveň i díky 19 asistencím figuruje na osmé pozici mezi všemi extraligovými nahrávači. V závěsu za ním je s 25 body Radan Lenc, jenž je s 13 přesnými zásahy nejúspěšnějším týmovým střelcem.

Mladá Boleslav má ve svém kádru i bojovníka Jana Hanzlíka. Ten se s 138 body nachází na osmé příčce hodnocení Radegast indexu a za 39 zápasů zblokoval vlastním tělem již 60 střel – v tomto ohledu mu patří čtvrté místo v extralize.

Zajímavá je situace na gólmanském postu. Většinu klání odchytal s úspěšností 91,42 % a průměrem 2,77 obdržené branky na zápas Jan Lukáš, nedávno však vedení přivedlo expardubického Brandona Maxwella, který stál v boleslavské bráně v posledních třech duelech. Úspěšnost v aktuální sezóně má tento brankář 92,31 %, průměrně pak každý zápas inkasuje 2,50 gólu.

Statistické okénko – Mladá Boleslav…

  • … musela čelit vůbec největšímu počtu oslabení, a to 186. Naproti tomu Hradečtí sehráli nejméně početních nevýhod – pouze 142.
  • … je nejčastěji střílejícím týmem, na soupeřovy gólmany vyšle v průměru 31,69 střel.
  • …zároveň ale také pustí na své brankáře největší množství střel. Průměrně musí boleslavští maskovaní muži čelit každý zápas více než 32,5 střelám.
  • … má nejhorší úspěšnost vyhraných vhazování – 46,73 %. Východočeši jsou na tom však lépe jen o půl procenta.
  • … je čtvrtým nejhorším mužstvem na oslabení, ubrání 79,57 % početních nevýhod. V tomto ohledu nejlepší Třinec se může pyšnit úspěšností přes 90 %.
Sestavy z minulého utkání
Maxwell – Holub, Trončinský, T. Voráček, Hanzlík, Kučný, Bernad, Pastor – Lenc, Musil, Hyka – Vampola, Klepiš, Pabiška – Látal, Žejdl, Jonák – Jiránek, Urban, Ďurač. Trenér: František Výborný.
Rybár – Čáp, Vydarený, Gregorc, Dietz, Štajnoch, Newton, Š. Havránek – Červený, Džerinš, Šimánek – Bednář, Kukumberg, Dej – Jarůšek, Dragoun, Picard – Köhler, T. Knotek, J. Dvořák. Trenér: Václav Sýkora.