Aktuální zprávy z klubu
čt 9.2.2017 | Jan Vavřina

Mountfield Cup 2017 v ještě lepším formátu. Přijede i Sparta Praha!

Jeden z vrcholů sezóny 2016/17 přišel hned na jejím startu. První srpnový víkend se v Hradci Králové konal první ročník Mountfield Cupu, který přivítal celkem čtyři mančafty – hostitelský Mountfield HK, Dynamo Pardubice a dva týmy z KHL. Hradecký hokejový klub připravuje také druhý ročník povedené akce, turnaje by se mohla zúčastnit i pětice družstev. Stávající čtyřku by měl rozšířit finalista Champions Hockey League – HC Sparta Praha!

Stejně jako vloni, i letos se bude chodit krátce po polovině prázdnin do hradecké FORTUNA arény v kraťasech a tričku na špičkový hokej! Mountfield Cup totiž nabídne svůj druhý ročník, kterého se zúčastní čtyři, nebo pět týmů. Akce se bude konat od 4. do 6. srpna 2017, podle počtu účastníků je ve hře její prodloužení.

Svou účast již potvrdily nebo přislíbily čtyři celky. Kromě organizátora turnaje Mountfieldu HK také HC Dynamo Pardubice, HC Sparta Praha a Avangard Omsk. Na pátý tým z KHL se aktuálně čeká, jednání probíhají opět se Salavatem Julajev Ufa, ve hře je také jiný celek z nejkvalitnější evropské soutěže.

Mountfield, Sparta, Dynamo, Avangard a Salavat?

Průběh jednání se zástupci jednotlivých klubů představuje ředitel turnaje a organizační ředitel Mountfieldu HK Robert Horyna. „Spartu Praha jsem oslovil už vloni, ale měla již naplánovaný program. Nicméně je naše nabídka zaujala s tím, že o tom bude pro rok 2017 uvažovat. Letos jsem se spojil s vedením Sparty a během týdne mi potvrdili účast. Už to, že má Sparta jakožto finalista Champions Hockey League o náš turnaj zájem, je pro nás obrovská čest,“ říká šéf celé akce.

Fanoušci z východních Čech se dočkají pravděpodobně dalšího derby, svou účast přislíbilo i Dynamo! „Řešil jsem to s Dušanem Salfickým, řekl mi, že o turnaj mají velký zájem. Oficiálně to ale potvrzeno ještě nebylo,“ prozrazuje Robert Horyna.

Ruské celky by měly mít obdobný program jako v minulém roce. „Omsk by měl jet na soustředění zase do Chomutova, stejně jako vloni se v jeho závěru přesune do Hradce Králové na Mountfield Cup.“

Jediný větší otazník se vznáší nad Salavatem Julajev. „Co se týče Ufy, její vedení neplánuje dlouhodobé soustředění, spíše dvou až třídenní kemp před turnajem. Ten by Salavat mohl prožít v Hradci Králové, následně by se zúčastnil turnaje,“ přibližuje Horyna situaci okolo obou týmů z Ruska.

Mountfield Cup se možná rozšíří do dalších měst

Nejen pro fanoušky Sparty a Pardubic je jistě zajímavé, že by se některé zápasy v rámci Mountfield Cupu mohly odehrát na jejich kluzišti. „Tento formát by nebyl vůbec na škodu, výrazně nad ním uvažujeme. Samozřejmě chceme, aby se nejatraktivnější zápasy hrály v Hradci Králové, včetně všech utkání Mountfieldu HK i derby. Sparta i Pardubice by mohly odehrát jeden dva zápasy proti ruským celkům na domácí půdě,“ představuje další plány.

Tento formát by pomohl mimo jiné hostiteli turnaje, a to z důvodu nedostatečného zázemí. „Bohužel naše zázemí není na takové úrovni, abychom hostili pět špičkových týmů naráz. Už vloni při čtyřech účastnících to bylo hraniční, tři mančafty měly společnou chodbu. Jsme sice stotisícové město, ale zázemí tomu v žádném případě neodpovídá,“ pokračuje.

„Bude pro nás náročné dát celou akci dokupy, po loňských zkušenostech ale věříme, že se nám to opět podaří ke spokojenosti všech účastníků i fanoušků,“ dodává jedním dechem Robert Horyna – ředitel Mountfield Cupu.