Preview k zápasu
so 18.2.2017 | Lukáš Štěrovský

Souboj šelem i prvního s třetím. Hradec chce zlomit prokletí libereckého ledu

Po úspěšném tažení proti Plzni čeká družinu Václava Sýkory soupeř z opačného patra tabulky. V neděli se totiž Hradečtí představí na ledě lídra extraligy – Liberce. Ze severu Čech si Mountfield už šestkrát v řadě odvezl prohru, na druhou stranu letos Liberec dvakrát udolal. Která statistika bude hrát prim nyní?

Bílí Tygři Liberec – Mountfield HK, neděle od 16:00: ON-LINE

K duelu s Plzní se vrací Radovan Pavlík. „Samozřejmě jsme rádi, že jsme vyhráli, ale druhá třetina od nás nebyla moc povedená. Naštěstí to Patrik Rybár podržel a výsledek byl 2:2. Ve třetí části jsme měli lepší pohyb, byli rychlejší a urvali jsme to,“ popisuje hlavní příčiny úspěchu hradecký forvard.

Ten nastupuje ve čtvrté formaci, které se poslední dobou daří. „Podle mého to začalo už při derby v Pardubicích, kde jsme jejich čtvrtou lajnu přehrávali a hrálo se nám dobře. S Méďou (Lukášem Nedvídkem, pozn. red.) jsme spolu hráli v juniorce, když se postoupilo do extraligy, takže jsme na sebe zvyklí. A Béďa Köhler, to je bojovník, ten nás tam drží. Je to super hráč,“ říká útočník.

V neděli Hradečtí nastoupí v Liberci, který už má na dosah jistotu prvního místa v základní části. Mohl by z toho Mountfield těžit? „Nemyslím si. Každý tým chce mít co nejvíce bodů, i když Liberec vypadá, že už to má upevněné. Jedeme tam pro tři body,“ velí Radovan Pavlík.

Královéhradeckému celku se v Liberci dlouhodobě nedaří, na druhou stranu na domácím ledě letos Tygry dvakrát porazil. Co tedy od nedělního měření sil očekává Pavlík? „S Plzní se nám taky nedařilo, a poslední zápas jsme konečně vyhráli. Tak třeba se teď taky zadaří a zvítězíme,“ doufá hráč, který v sobotu oslavil své devatenácté narozeniny.

Hradec na Liberec letos umí, na jeho ledě se mu ale nedaří

Liberec se pět zápasů před koncem základní části těší výsostnému postavení. V tabulce vede s náskokem osmi bodů na druhý Třinec. S ohledem na to, že ve hře už je „pouze“ patnáct bodů, je skoro jisté, že Tygři stejně jako v loňském roce půjdou do play off z prvního místa.

Poslední zápasy Liberce
Sparta – Liberec 4:3sn
Liberec – Pardubice 3:6
Liberec – Chomutov 4:5
Třinec – Liberec 3:4
Liberec – Olomouc 3:1

Východočeši nejsou Liberci daleko, co se týče pozice v tabulce, jenže ze třetího místa ztrácejí na extraligového lídra už dvanáct bodů. Ohlížet se tak musí spíše za sebe – čtvrtá Sparta ztrácí na Mountfield tři body, jenže má utkání k dobru, Litvínov je pozadu o body čtyři. Stejná mezera je mezi třetím Hradcem a druhým Třincem.

Vyrovnané postavení obou celků v tabulce dokreslují i letošní vzájemné zápasy. Všechny totiž skončily rozdílem jediného gólu, přičemž úvodní střetnutí musely rozhodnout až samostatné nájezdy. Královéhradečtí vyhráli oba domácí zápasy, Liberec zase uspěl na vlastním ledě – tam Hradec prohrál už šestkrát v řadě, vítězství si ze severu Čech odvezl naposledy 13. října 2013 po památné přestřelce.

kolodatumdomácíhosté
9. ne 2.10.2016 Mountfield HK Liberec 3:2sn (1:1, 1:1, 0:0 – 0:0)   
22. pá 18.11.2016 Liberec Mountfield HK 2:1 (2:0, 0:1, 0:0)   
35. út 3.1.2017 Mountfield HK Liberec 3:2 (0:0, 2:2, 1:0)   

V elitní pětce kanadského bodování nemá lídr zastoupení

Zajímavostí je, že žádný hráčů Liberce nefiguruje v kanadském bodování Tipsport extraligy v elitní pětce. Nejvíce bodů na kontě má Petr Jelínek, a to konkrétně 36 (16+20). Jelínek je současně i nejlepším střelcem mužstva.

Co do počtu přihrávek v celku Tygrů vyniká hlavně Branko Radivojevič s 23 gólovými asistencemi. Za zmínku pak určitě ještě stojí 177 bodů Lukáše Dernera v hodnocení Radegast indexu, což jej řadí na páté místo mezi všemi extraligovými hráči.

V brankovišti je pomyslnou jedničkou Roman Will s 28 starty, druhý Ján Lašák odehrál o 8 duelů méně. Will je ale jasným extraligovým lídrem, co se týče dalších brankářských statistik. Průměrně obdrží 1,71 branek za zápas (Ján Lašák je druhý s hodnotou 1,91 gólů) a procentuální úspěšnost jeho zákroků činí 93,43 %.

Statistické okénko – Liberec…

  • … je nejtrestanějším týmem ze všech, a to se 759 trestnými minutami, které obdržel. Druhá Mladá Boleslav v tomto ohledu „ztrácí“ už 72 trestných minut.
  • … inkasoval nejmenší počet gólů – 92. Hradec je zatím na hodnotě 112 obdržených branek.
  • … na svého brankáře propustí v průměru nejmenší počet střel, a to jen 25,57. Gólmani Mountfieldu se musí průměrně postarat o 27,26 střeleckých pokusů soupeře.
  • … je nejúspěšnějším týmem na buly. Vyhrál totiž 55,01 % všech vhazování. Východočeši okupují v této disciplíně opačnou část tabulky s 46,93 %.
  • … zblokoval třetí nejmenší počet střel soupeře, a to 390. Naproti tomu Hradec už v této statistice nasbíral 466 „zásahů“.
Sestavy z minulého utkání
Lašák – Vitásek, Ševc, Mojžíš, Jánošík, Pyrochta, Derner – L. Krenželok, P. Jelínek, Lakatoš – Radivojevič, Bulíř, Valský – Bartovič, Vantuch, Svačina – Ordoš, Bližňák, J. Stránský. Trenér: Filip Pešán.
Rybár – Pláněk, Vydarený, Gregorc, Dietz, Štajnoch, Newton, Čáp – Červený, Dragoun, Šimánek – Bednář, Kukumberg, Dej – Jarůšek, Knotek, Picard – Köhler, Nedvídek, Pavlík. Trenér: Václav Sýkora.