Akademie ČH
po 27.2.2017 | Lukáš Štěrovský, Jan Vavřina

Mládežnické hvězdy měsíce ledna: Matěj Bartozel, Daniel Dvořák, Martin Janda

I za měsíc leden rozdali trenéři tří nejstarších mládežnických kategorií ocenění „hvězda měsíce“. To si tentokrát vysloužili dva brankáři – Matěj Bartozel z týmu juniorů a starší dorostenec Daniel Dvořák. Jediný hráč z pole byl vybrán v družstvu mladšího dorostu, a to útočník Martin Janda.

Matěj Bartozel: Snad budu v příští sezóně chytat taky

Nejstarší mládežnická kategorie neprožívá lehký rok. Výsledky jako na houpačce se stabilizovaly až v lednu, kdy junioři z osmi zápasů prohráli jen dva. K tomu svým dílem přispěl i brankář Matěj Bartozel. „Výkony v lednu byly v pohodě. Odehrál jsem všech osm zápasů, z toho bylo šest vítězných, takže si myslím, že je to dobré,“ popisuje mladý gólman.

V čem on sám vidí příčinu lepších výkonů juniorů v prvním měsíci nového kalendářního roku? „Určitě to mohlo být i tím, že jsem tam byl já,“ směje se Bartozel. „Nechci se vychvalovat, ale statistiky něco ukazovaly. Snad budu do příští sezóny taky chytat,“ dodává už vážně hradecký brankář.

Toho nominace trenérů na hvězdu měsíce překvapila. Při pohledu na jeho statistiky se ale není čemu divit. Strážce východočeské svatyně v lednu jen ve třech případech obdržel více než dva góly v zápase, navíc si připsal i jedno čisté konto. „Samozřejmě jsem z nominace překvapený a radost mám taky. Moc jsem to nečekal,“ popisuje Matěj Bartozel.

Ten podle svých slov do posledních chvil věřil v postup juniorů do play off, na které po vítězném zápase s Olomoucí ztráceli sedm bodů. Prohra 4:5 po urputném boji se Zlínem ale znamená, že svěřenci trenéra Krátošky letos zůstanou před branami vyřazovací části.

Měsíc Kategorie M S IG Z P Ú
leden 2017 junioři 459 236 18 218 2,25 92,51

Daniel Dvořák: Hlavní je postup do dalšího kola play off

Stejně jako v kategorii juniorů, i za starší dorostence byl hvězdou měsíce vyhlášen brankář – Daniel Dvořák. „Překvapilo mě to moc, protože tuhle sezónu se mi úplně nedařilo, ale poslední dobou se to zvedlo. Hodně mě to potěšilo,“ říká hráč pravidelně nastupující s číslem 1.

S ohledem na dobré výsledky brankářů Mountfieldu, jaký spolu mají vztah napříč kategoriemi? „S Matesem se vídám, když jdu s juniorkou nebo když on párkrát byl se starším dorostem. Nejvíc se z jiného ročníku vídám s Denisem Vackem, který s námi chodí na tréninky,“ popisuje Daniel Dvořák.

Starší dorostenci jako první zkompletovali základní (a posléze i nadstavbovou) část sezóny, nyní už vyhlížejí play off. Ročník 2016/17 byl podle brankáře výsledkově relativně dobrý, alespoň s ohledem na průběh sezóny. „Kdybychom si před sezónou stanovili nějaký cíl, nebyli bychom úplně spokojeni. Alespoň z mojí strany. S tím, jak se vyvíjela celá sezóna, jsme ale určitě rádi za to, kde jsme,“ má jasno nadaný gólman.

Ten už se spolu s týmem chystá na Spartu, proti které v prvním kole play off nastoupí. Očekávání jsou samozřejmě veliká. „Těším se na ni dost. Trenér ještě neurčil, kdo bude chytat, takže se snažím připravit na to, že budu jednička i dvojka. Hlavní je, abychom udělali úspěch a postoupili do dalšího kola,“ uvědomuje si Daniel Dvořák.

Měsíc Kategorie M S IG Z P Ú
leden 2017 starší dorost 153 236 11 132 2,20 91,92

Martin Janda: Za slabšími výkony byla nestálá soupiska

Jediný hráč mezi lednovými hvězdami měsíce, který není brankářem. Přesně takový status přísluší Martinu Jandovi z mladšího dorostu. „Potěšilo mě to moc. Snažím se co nejvíc makat, abych se za to trenérům odvděčil. Doufám, že snad ještě někdy budu zvolen hvězdou měsíce,“ říká mladý útočník k ocenění.

Ten se k výkonům celého týmu i individuálním statistikám staví spíše opatrně. „S týmem je to nahoru dolů, občas se daří, občas ne. Teď jsme sice porazili první Spartu, ale předtím prohráli s posledním týmem skupiny. A moje výkony? Určitě by to mohlo být ještě lepší,“ tvrdí forvard.

Důkazem jeho slov budiž časté prohry mladšího dorostu, které zasáhly hlavně do prosince a částečně i měsíce ledna. Co bylo jejich příčinou? „Ze začátku sezóny jsme byli kompletní. Potom začaly nemoci a zranění. Někteří kluci se posunuli do staršího dorostu, soupiska nebyla stálá. Tomu bych to přisuzoval. Teď se to vrátilo, rozházely se lajny. Musíme si na sebe zvyknout a do play off to nějak dát,“ popisuje hráč s číslem 21.

Když už je řeč o blížící se vyřazovací části, s jakým cílem do ní Hradečtí vlastně vstoupí? „Chtěli bychom začít doma. Jasný cíl je zkusit se dostat na závěrečný turnaj. První co musíme, je uhrát úvodní kolo v play off,“ uvažuje Martin Janda.

Hradecký forvard si v lednu vyzkoušel i Mládežnické mistrovství České republiky krajů, kde v šesti zápasech nasbíral devět bodů za tři góly a šest asistencí. Jak se mu v dresu Královéhradeckého kraje hrálo? „Užil jsem si to hodně, ale hrát tolik zápasů ve třech dnech bylo dost náročné. Ostatní týmy měly hodně kluků z extraligy, my hráli jen na dvě lajny, takže to bylo dost namáhavé,“ dodává talentovaný útočník.

Měsíc Kategorie Z G A B +/- TM
leden 2017 mladší dorost 6 1 1 2 -1 0