Rozhovory
pá 3.3.2017 | Martin Voltr

Semkli jsme se, máme super tým, říká Patrik Mašín po postupu staršího dorostu

Série sedmého s desátým slibovala velké drama. Starší dorostenci si ale v prvním kole play off poradili bravurně: Spartu vyřadili 3:0 na zápasy! Postup si zajistili na ledě soupeře v nervydrásající koncovce. Rozhodla až dvanáctá série nájezdů, hlavním hrdinou Mountfieldu se stal Patrik Mašín (na fotce vpravo). Teď už s celým týmem pomalu vyhlíží čtvrtfinále a čeká, jakého soupeře Hradec dostane.

Zatímco osmifinále se hrálo na tři vítězná utkání, ostatní série už se hrají pouze na dvě. Východočeši mohou do čtvrtfinále dostat buď Kometu, nebo Jihlavu – tedy druhý, či třetí tým po základní části.

Už teď je jasné, že začnou v úterý 7. března na ledě soupeře, ve čtvrtek se představí doma a k případnému třetímu duelu by vyrazili v sobotu opět ven. „Když chceme vyhrát všechno, tak je jedno, na koho půjdeme,“ uvědomuje si letošní nejproduktivnější hráč staršího dorostu Patrik Mašín.

Čekali jste, že byste mohli přes Spartu postoupit až takhle rychle?
Doufali jsme, že postoupíme a že to zvládneme co nejrychleji. Jsem rád, že jsme to udělali už na tři zápasy.

Co jste si vůbec říkali, když jste se dozvěděli jméno soupeře?
Určitě jsme věděli, že to není špatný soupeř. Mají tam šikovné hráče, kteří hrají i za juniory. Ale my jsme hráli výborně jako tým, a proto jsme postoupili.

Co bylo klíčem k postupu? Že jste začínali doma?
No, taky hrálo velkou roli, že jsme začínali doma. Venku by to určitě bylo horší. Ale jak říkám, hlavní bylo, že jsme hráli jako tým.

První zápas pro vás přitom nevypadal dobře, prohrávali jste, ale v poslední třetině přišel obrat...
Je pravda, že ten obrat nás asi nakopl. Potom jsme se semkli.

Moje nájezdy? Dal jsem všechny góly stejné

Jaký vůbec byl poslední zápas na Spartě?
Měli jsme hrát v malé hale, ale tam byly nějaké komplikace, že jim nešla rolba. Tak nás asi hodinu přesouvali do té hlavní. Říkali jsme si, ať se hlavně nenecháme rozhodit. Ze začátku zápasu jsme ale byli lepší, podle mě jsme byli lepší i celý zápas. Pět minut před koncem jsme si bohužel nechali dát gól. Ale jsem rád, že jsme to udělali aspoň na ty nájezdy.

Jaké to byly nervy?
Byly to hodně velké nervy. Jeli jsme jich dvanáct, až pak jsme vyhráli.

Vzpomenete si na všechny své nájezdy? Proměnil jste tři, což je parádní kousek.
Tři jsem proměnil a jel jsem čtyři. Dal jsem všechny góly stejné, všechno jsem mezi kruhy střílel pod vyrážečku. Mám víc variant, ale tady jsem to zvolil takhle. Pan trenér mi říkal, ať střílím, tak jsem střílel a povedlo se to.

První gól jste dal ve čtvrté sérii, druhý pak v osmé. To jste byl ale pod tlakem a musel jste proměnit. Jak jste se cítil?
Bylo to trochu nepříjemné, ale naštěstí jsem ho dal.

Jak jste se na střídačce domlouvali? Přece jenom, když už je dvanáctá série, kdo tam má pořád chodit...
No, my jsme si říkali, kdo si věří. Tak jsem jezdil hlavně já s Filipem Jiráskem. Pak mi trenér řekl, ať jdu na ten poslední, tak jsem řekl, že jo. A dal jsem ho.

Je to váš nejdůležitější gól dosavadní kariéry?
Asi je nejdůležitější. Před rokem jsem tady hrál v play off jenom dva zápasy, pak jsem byl zraněný. Takhle důležitý a postupový gól jsem nikdy nedal.

Teď jste ve čtvrtfinále. Kam směřují vaše ambice, na co si jako tým věříte?
Ambice máme, abychom celou soutěž vyhráli! Myslím, že máme super tým, s klukama si rozumíme. Čekáme, jak budou v sobotu hrát Plzeň s Vítkovicemi. Když vyhraje Plzeň, tak jdeme na Brno, a když Vítkovice, tak jdeme na Jihlavu.

Můžeme se spolehnout na oba dva gólmany

Asi byste si přáli spíš Jihlavu...
Jihlava by asi byla lepší. Ale když chceme vyhrát všechno, tak je jedno, na koho půjdeme.

Kometa obhajuje loňský titul, její sílu asi znáte.
Tu známe všichni. Jsou tam reprezentanti, kluci, co hrají za áčko... I kdybychom to Brno chytli, musíme se semknout a vyhrát.

Je dobře, že máte mezi zápasy týden a stihnete si odpočinout?
Jo, je to super, máme klid a tréninky jsou takové volnější. O víkendu máme trénink až v neděli a hrajeme pak v úterý.

Máte ještě na čem pracovat?
Zatím to asi není nic konkrétního, spíš hrajeme. Až v neděli nebo pondělí se asi budeme připravovat na soupeře, kterého dostaneme.

Na postupu přes Spartu se podíleli oba brankáři: Štěpán Kouba chytal doma, Dan Dvořák venku. V dorostu není zrovna obvyklé, aby se tým mohl opřít o dva gólmany, že?
Chytají oba dva výborně. Jak Koubič, tak Dvořka předvedli super výkony. Je pravda, že většinou chytá spíš jen jeden, ale my máme dva stejně dobré. Můžeme se spolehnout na oba dva.