Akademie ČH
po 6.3.2017 | Martin Voltr

Starší dorostenci si odfrkli a jedou dál: Na Kometě zahajují čtvrtfinále

Nad očekávání rychle a skvěle si starší dorostenci poradili v prvním kole play off s pražskou Spartou. Po výhře 3:0 na zápasy měli skoro týden času na odpočinek, ale teď už jdou zase do boje: V úterý zahajují čtvrtfinále proti Kometě Brno, druhému týmu základní části a obhájci mistrovského titulu! Série se hraje už jen na dvě vítězná utkání a startuje na jihu Moravy.

Jak hradecká parta zakončila dlouhodobou část, tak vstoupila do vyřazovacích bojů. Na tři výhry v řadě navázala stejnou mincí i v osmifinále, jehož výsledek 3:0 ale může klamat: Sparta byla rozhodně silným soupeřem! Lvi stoprocentně využili výhodu domácího prostředí, kde získali první dvě výhry – 4:2 a 7:4 –, postup pak dokonali vítězstvím 3:2 ve dvanácté sérii nájezdů na Spartě.

Kometa sehrála v sérii s Mladou Boleslaví o jedno utkání víc, nezvládla totiž samotný úvod. První zápas prohrála 2:5, až pak se zvedla a díky výsledkům 4:0, 5:3 a 3:0 šla také dál. Velkou zajímavostí je, že v její bráně se vystřídali rovnou tři gólmani!

Proti Hradci Králové stojí soupeř, který v NOEN extralize staršího dorostu obhajuje titul. To vzhledem k ročníkové obměně nehraje až tak zásadní roli, ale Kometa má každopádně znovu ty nejvyšší ambice. V dlouhodobé fázi soutěže nasbírala 91 bodů, o dva body zaostala za prvními Pardubicemi, sedmý Hradec však zůstal ve vyrovnaném poli pouze o sedm bodů pozadu. Po Spartě můžeme očekávat další parádní sérii!

Vzájemná bilance z nadstavby je vyrovnaná, pro Mountfield může být povzbuzujícím faktem, že oba zápasy vyhráli hosté. Lvi nejdříve otočili souboj v DRFG Areně a odvezli si triumf 2:1, pak ale na své půdě nestačili a padli vysoko 1:5. Brňané mohou čerpat ze široké základny kvalitních hráčů, včetně spousty reprezentantů ročníků 1999, 2000 i 2001; řadu z nich přilákali z jiných klubů. Juniorka ale také bojuje v play off, takže je otázkou, s jakou sestavou vyrukuje do boje starší dorost.

Tento otazník se narovná se startem prvního duelu v úterních 18 hodin na brněnském ledě. Série se hraje na dva vítězné zápasy. Hradečtí bojovníci přivítají druhou bitvu ve čtvrtek rovněž od 18:00, případný třetí, rozhodující zápas by se odehrál na Kometě v sobotu od 12:30.

kolodatumdomácíhosté   
33. pá 6.1.2017 Kometa Mountfield HK 1:2 (1:0, 0:2, 0:0)
41. čt 2.2.2017 Mountfield HK Kometa 1:5 (0:2, 1:2, 0:1)

Libor Pivko: Víme, že to pro nás bude strašně těžké

Máte za sebou skoro týdenní pauzu. Je pro vás hodně pozitivní, že jste z osmifinále postoupili tak rychle?
Abych pravdu řekl, ani jsme nečekali, že to zvládneme tak rychle. Bylo to pro nás příjemné překvapení. Jenom dobře, že jsme nabrali síly na další sérii, která bude určitě těžká.

Co jste si pomysleli, když jste Kometu dostali?
Víme, že nás čeká velmi těžký soupeř. Potvrdil to jak v základní části, tak potom v nadstavbě. Trochu mě mrzí, že je to jenom na dva vítězné zápasy. Myslím, že pro kluky je to takové nespravedlivé, že by se spíš mělo hrát klasicky na tři vítězné. Každopádně do série jdeme s pokorou a začínáme od nuly. Uvidíme, co nám přinese.

Považujete Brno podle tabulky za favorita série, nebo se v téhle fázi sezóny už úplně všechno maže?
Myslím, že to vůbec. Favoritem může být v play off kdokoli, je to jiná soutěž. Můžete mít tým, který sice vyhraje základní část, ale v play off vám rozhodují maličkosti, detaily. Hodně záleží, jaký máte tým, jak se kluci semknou.

Ze všech osmifinálových sérií postoupily lépe nasazené týmy, to se v minulých sezónách zdaleka nestávalo... Čím to?
Já si nemyslím, že třeba my jsme byli papírově silnější než Sparta. Moc jsme na ni neuměli zahrát a byla to pro nás opravdu těžká série, i když to tak podle výsledku nevypadá. Sparta určitě měla velkou kvalitu a byly to krásné play off zápasy. Proč postoupily ty ostatní týmy, to nemůžu hodnotit.

Co jste si s hráči o Kometě říkali?
Samozřejmě jsme si udělali rozbor. Víme, kolik kluků hraje v juniorce, která teď hraje sérii s Jihlavou. Víme, co na nás můžou a nemůžou postavit, víme, jakou sílu jejich tým má. Uvidíme, s čím přijdou. Ale jak už jsem říkal, víme, že to pro nás bude strašně těžké.

V první sérii jste dal prostor oběma brankářům a oba vás podrželi, což je skvělá zpráva. Dál platí, že před každým zápasem je otevřené, koho nasadíte?
Určitě. S trochou nadsázky můžu říct, že co jsme viděli v celé lize, máme asi nejlepší dvojici, co se týče vyrovnanosti gólmanů. Jak Koubič, tak Dvořka v sezóně chytali. Neznali jsme je, já i Míra (Krupka) jsme přišli noví, takže jsme nevěděli, co od nich můžeme čekat. Proto jsme je na začátku dali na stejnou startovní čáru. Takhle v tom hodláme pokračovat. Víme, že oba dva jsou kvalitní a oba jsou schopni tým podržet.

Po zdravotní stránce jste v pořádku?
Jsme v pořádku, akorát David Voňka má trochu pochroumané rameno, klíční kost. Jinak jsme připraveni.

Připraveni pobít se o postup?
Hlavně v play off se musí jít zápas od zápasu, dívat se dopředu nemá smysl. Jdeme do prvního zápasu s tím, že se chceme porvat o vítězství. A co bude dál, uvidíme.

Rozpis zápasů čtvrtfinálové série

kolodatumdomácíhosté   
ČF1 út 7.3.2017 Kometa Mountfield HK 18:00    
ČF2 čt 9.3.2017 Mountfield HK Kometa 18:00    
Příp. ČF3 so 11.3.2017 Kometa Mountfield HK 12:30