Akademie ČH
út 7.3.2017 | Martin Voltr

Play off startuje i mladším dorostencům, ve čtvrtfinále vyzvou Litvínov

Loňskou famózní účast všech čtyř týmů ve vyřazovacích bojích sice letos nedokázal hradecký hokej zopakovat, i tak má ale v play off tři zástupce, kteří chtějí dojít co nejdál. Po starších dorostencích startují i ti mladší, které čeká stejný soupeř jako potom A-tým – tedy Litvínov! Série na dvě vítězná utkání startuje ve středu na ledě Severočechů, do Hradce se přesune v pátek.

Všechno nasvědčuje tomu, že by mělo jít o nesmírně vyrovnanou sérii. Vždyť oba soupeři bojovali o výhodu domácího prostředí až do posledního kola a nakonec je v tabulce nadstavbové skupiny A dělil jediný bod. Litvínov skončil čtvrtý s 58 body, Mountfield pátý. Pro zajímavost – první Sparta zaokrouhlila svůj zisk na rovné stovce.

Trend litvínovských zápasů je naprosto jasný, v jeho zápasech padalo suverénně nejvíc gólů napříč celou soutěží – celkem 358, tedy průměrně 9,4 na zápas! V hradeckém případě to bylo o čtvrtinu míň. Ofenizvní hody nabídly i všechny vzájemné duely z nadstavby. Chemici slavili třikrát ze čtyř případů, a to po výsledcích 6:5 v nájezdech, 4:3 v prodloužení a 7:5. Mountfield přiklonil na svou stranu třetí zápas, a to rovněž divokým skóre 6:5.

Pokud chtějí Východočeši zkrotit útočné choutky soupeře, pak musí zkrotit především Jana Myšáka. Hokejista mladšího ročníku 2002 letos nasbíral ve 37 zápasech 89 bodů za 57 gólů a 32 asistencí, což byl napříč soutěží druhý nejlepší výkon. O jeho kvalitách svědčí třeba i 10 bodů ve čtyřech zápasech za starší dorost, tedy proti borcům starším o tři roky. V play off ale nebudou rozhodovat individuální schopnosti, nýbrž ty týmové.

Série hraná na dvě vítězná utkání startuje ve středu v 17:30 na ledě Litvínova, odveta je na programu pod Bílou věží v pátek od 15:00. Případný třetí, rozhodující zápas by se odehrál v neděli od 13:30 v Litvínově.

kolodatumdomácíhosté   
20. čt 1.12.2016 Mountfield HK Litvínov 5:6sn (0:2, 0:2, 5:1 - 0:0)
25. so 17.12.2016 Litvínov Mountfield HK 4:3p (0:0, 1:2, 2:1 - 1:0)
30. ne 29.1.2017 Mountfield HK Litvínov 6:5 (3:2, 2:1, 1:2)
35. čt 23.2.2017 Litvínov Mountfield HK 7:5 (3:1, 2:3, 2:1)

Petr Luštinec: Myslím, že zápasy budou opatrné

Jak jste spokojeni s průběhem dlouhodobé části soutěže?
Základní část jsme prošli dobře, splnili jsme první cíl a postoupili jsme do nadstavbové skupiny. Vítězné zápasy se rodily těžko, ale podržel nás gólman Vacek. Většinu zápasů jsme vyhráli.

Zato v nadstavbě přišel výsledkový pád…
Ze začátku jsme nevěděli sílu ostatních mančaftů v nadstavbě, trochu jsme tápali a v zápasech jsme se hledali. První dvě kola jsme si poradili jen s Letňany, na ostatní jsme nedokázali najít recept. Až potom, když jsme se ve skupině trochu rozkoukali, jsme si ve druhé polovině začali trochu plnit úkoly. Začali jsme si na soupeře věřit a už jsme je dokázali porážet.

Měli vaši soupeři velkou sílu?
Nebyla až tak velká, ale byla neznámá, a to z jednoho důvodu. Herní styl byl jiný než v naší skupině, tam většinu mančaftů známe i předešlých sezón. Na tyhle, co jsme měli v nadstavbě, jsme narazili poprvé.

Jak do vaší hry zasáhly problémy se sestavou?
Samozřejmě jsme měli kluky nemocné, občas jsme to nějakým způsobem doplňovali i kluky z ročníku 2003, kteří v zápasech nezklamali.

Věříte, že už jste dokázali sestavu vyladit?
Celou nadstavbu jsme společně s panem Štohanzlem hledali vhodné dvojice a trojice v útoku, dvojice v obraně. Nakonec se nám to vykrystalizovalo a myslíme si, že máme mužstvo připravené na středční start play off.

Kategorie mladšího dorostu je hodně specifická přechodem z žákovského hokeje, viďte?
Mezi dvěma ročníky v téhle kategorii jsou velké rozdíly. Samozřejmě bereme zřetel, že někteří kluci jsou ještě ve vývinu. Ale musí se s tím vypořádat, musí se vypořádat s tempem staršího ročníku.

Ve čtvrtfinále se utkáte s Litvínovem. Co od něj očekáváte?
Litvínov je určitě vyznavačem útočného hokeje. Budou to asi zápasy ne nervózní, ale z obou stran takové opatrné. Myslím, že ani Litvínov nebude tolik útočit. Hrajeme na dvě vítězná utkání, takže jedno zaváhání může ovlivnit celou sérii.

Máte pravdu, že ve vašich zápasech letos padá opravdu hodně gólů. Myslíte tedy, že se to změní?
Nevím, jestli se to změní. Nebudeme předbíhat, s čím na Litvínov vyrukujeme, to si zatím necháme pro sebe. Ale určitě ta série bude zajímavá.

Jak jste na play off natěšení?
Měli jsme společnou večeři, kde jsme kluky ještě namotivovali. Vymysleli si i motivační pozvánku na web. Myslím, že do toho mají chuť a těší se.

Jaký jste si stanovili cíl?
Cíle s kluky samozřejmě máme, chtěli bychom se dostat co nejdál.

Rozpis zápasů čtvrtfinálové série

kolodatumdomácíhosté   
ČF1 st 8.3.2017 Litvínov Mountfield HK 17:30    
ČF2 pá 10.3.2017 Mountfield HK Litvínov 15:00    
Příp. ČF3 ne 12.3.2017 Litvínov Mountfield HK 13:30