Rozhovory
čt 9.3.2017 | Lukáš Štěrovský, Jan Vavřina

Hradec čeká silný protivník. Dobře trénovaný a organizovaný, ví Václav Sýkora

Dvaapadesát kol základní části je minulostí, na dveře už klepe play off a s ním pojící se čtvrtfinálový soupeř – Litvínov. Jak jsou Hradečtí spokojeni s dosavadním průběhem soutěže, co očekávají od protivníka a jak by mohla vypadat sestava pro pondělní duel? Nejen na to odpovídal hlavní kouč Václav Sýkora.

Panuje se čtvrtým místem po základní části spokojenost?
Spokojenost je, protože základním cílem bylo dostat se do šestky, přímo do čtvrtfinále, a přitom se snažit o co nejlepší výchozí umístění. Dosažením čtvrtého místa v základní části jsme tento cíl splnili, proto spokojenost je.

Kalkulovali jste v závěru nějakým způsobem s tím, na koho byste mohli nebo i chtěli v play off narazit?
Kalkulovat je jedna věc, druhá věc je pak realita. Nekalkulovali jsme, protože jsme chtěli v každém zápase vyhrát. Liga je vyrovnaná a výsledky nelze s velkou přesností předvídat, takže nezbývalo nic jiného, než uhrát maximum v každém zápase.

Jak velkou výhodou pro vás může být fakt, že začnete čtvrtfinále na domácím ledě?
Nebral bych to jako velkou výhodu. Je to lepší v tom, že v úvodu série budeme mít domácí prostředí, nemusíme nikam cestovat, budeme mít podporu svého publika. Víc bych v tom neviděl, protože když se podíváme na tabulku, tak úspěšnost Litvínova je i na cizích hřištích velká. Co se týče nás, tak jsme ze začátku základní části měli problémy s tím, že jsme málo bodovali venku. Postupně se to ale zlepšilo. Myslím, že to bude vyrovnaná série a výhodu jednoho nebo druhého týmu v domácím prostředí až tak nevidím.

Pro atmosféru při přípravě je poslední vítězný zápas pozitivní

Přijde vám, že Litvínov je ze špičky tabulky možná nejhratelnější soupeř? Třeba oproti Spartě, Třinci...
Vůbec jsme takhle neuvažovali. Chtěli jsme dosáhnout co nejlepšího umístění, jak už jsem říkal. Jak tabulka bude poskládána po posledním kole, šlo jen těžko předpokládat. Některé věci pár kol před koncem byly samozřejmě jasné: že Liberec bude obhajovat prezidentský pohár a Sparta se nemůže posunout nahoru ani dolů. To co se nás týkalo, bylo čtvrté, páté a šesté místo. Neměli jsme o čem přemýšlet a v závěru základní části jsme chtěli dosáhnout nejlepšího možného umístění, a to bylo čtvrté místo.

Je pro vás určitou morální vzpruhou to, že jste základní část zakončili vítězstvím?
Vždycky je to vzpruha pro mužstvo, když zakončí nějakou část výhrou, ať už je to v sezóně před reprezentační přestávkou nebo teď před čtvrtfinále. V závěru základní části jsme se trošku potýkali s formou, postrádali některé zraněné a nemocné hráče. Pro atmosféru při přípravě před play off je poslední vítězný zápas pozitivní.

Litvínov si prošel velmi turbulentním obdobím. Po zisku titulu vloni spadl až do baráže, aby se letos vrátil na špici tabulky. Překvapuje vás to?
Nemyslím si. Mužstvo se zas tolik nezměnilo vzhledem k mistrovské sezóně. Překvapením byla spíš možná loňská sezóna, ale ta letošní už ne, protože kostra je stejná. Mužstvo je dobře trénované a hraje organizovaně.

Od vnějších tlaků se musíme oprostit

V Litvínově jste i vy sám strávil nějaký čas. Jak na toto období vzpomínáte?
Vzpomínám na to velmi rád. Když jsem tam přišel poprvé, byl generálním manažerem Ivan Hlinka, který mi nabídl možnost tam pracovat. Litvínov má obrovskou hokejovou tradici a vždycky byl znám velkou produkcí talentovaných hráčů. Samozřejmě práce tam měla svoje specifika, ale mně se tam pracovalo dobře a byl jsem tam moc spokojený.

Jak vypadá příprava před startem play off? Předpokládám, že herní styl moc měnit nebudete...
To ani není moc možné, na to je krátká doba. Připravovali jsme se vždycky, na každý zápas i soupeře v základní části, takže některé věci máme rozebrané. Ještě se to budeme snažit aktualizovat z posledních zápasů Litvínova od doby, kdy jsme s ním hráli naposledy.

Příprava na play off je v plném proudu! #MHKvLIT #MountfieldHK #Hradec #HradecKralove #vbojovychbarvach

Příspěvek sdílený Mountfield HK (@mountfieldhk),

Vnímáte tlak na mužstvo? Na postup přes čtvrtfinále se tu čeká čtvrtým rokem...
Nevím, jaký tlak byl třeba v první sezóně. Myslím, že pak byl tlak pokaždé a je i teď. Podle mého by měl přicházet i zevnitř, kdy by mužstvo samo chtělo dosáhnout postupu i dobrého výsledku. To k tomu patří a je to celkem přirozené.

Cítíte z mužstva, že má touhu udělat letos slušný výsledek, úspěch?
Očekávání jsou každou sezónu. Když jde mužstvo do čtvrtfinále, tak se ještě stupňuje. S tím je spojený i tlak, ale to si nesmíme připouštět. Důležitější je pozitivní tlak, který by v sobě měli mít všichni hráči, a to dosáhnout dobrého výsledku v každém zápase. Od vnějších tlaků se musíme oprostit.

Věříme, že všichni hráči budou moci hrát

Do týmu se nedávno připojil Petr Štindl, v pátek přijede Jan Berger. Jaké s nimi máte plány?
Budeme stahovat i další hráče z Litoměřic, přepokládáme i hráče ze Slavie, kde máme Martina Baču a Petra Beránka. Ti ale samozřejmě ještě hrají, takže to bude aktuální později. Důvodem je mít kádr co nejširší. Hráči samozřejmě musí trénovat, takže budou zapojeni do tréninkového procesu. Organizačně budeme mít dvě skupiny, které budou trénovat zvlášť. Jednak to bude samotný tým, jenž půjde do zápasů, pak to budou hráči, kteří budou připraveni pro případ, že by bylo potřeba doplnit sestavu.

V závěru základní části měl Hradec ne úplně malou marodku, která čítala pět jmen. Jak to bude na začátku play off?
Doufáme, že do pondělního zápasu budou prakticky všichni připraveni nastoupit. Nemáme ještě úplně všechny k dispozici na tréninku, protože se doléčují, ale věříme, že budou moci hrát. Sestava vykrystalizuje ve třech dnech před utkáním – to znamená během pátečního, sobotního a nedělního tréninku. Tam uvidíme. Samozřejmě bychom nechtěli dělat nějaké razantní změny, to určitě ne.

Trénujete nějaké speciální prvky, například samostatné nájezdy, které mohou rozhodovat?
Nájezdy jsou samozřejmě zařazeny do programu tréninku. V prvních čtyřech zápasech na ně může dojít, ale byl bych rád, kdyby se spíše rozhodovalo v základní hrací době.

Využili jste pauzu k nějaké speciální akci před play off, proběhl či proběhne nějaký teambuilding?
Řešili jsme to. Přestávka je hodně krátká, není moc prostor na nějaké větší akce, takže bylo společné sezení a večeře, kterou si organizují hráči. Celý realizační tým byl samozřejmě pozván, takže to je společná akce. Jinak proběhnou tréninky tak, jak jsme si je naplánovali.