Akademie ČH
st 15.3.2017 | Martin Voltr | Foto: Ronald Hansel / Juniorský hokej

Jak na domácí MČR? Mladší dorostence čeká soupeř nejtěžší: pražská Sparta

Byly to obrovské nervy, ale mladší dorostenci nakonec čtvrtfinálovou sérii s Litvínovem zvládli. Díky gólu v prodloužení rozhodující bitvy postoupili mezi nejlepší osmičku republiky a v cestě na domácí finálový turnaj jim stojí poslední sok. Zato však ten nejsilnější možný – hokejisté Sparty, kteří obhajují titul a v letošní sezóně prohráli jen čtyři zápasy! Semifinále startuje už dnes v Praze.

Svěřenci trenéra Petra Luštince za sebou mají pěkně náročné čtvrtfinále. Za Litvínovem skončili v dlouhodobé části (na rozdíl od A-týmu) o bod, a tak neměli výhodu domácího prostředí. To jim ale vůbec nevadilo, všechny tři zápasy série totiž vyhráli hosté! Nejdřív se Hradec radoval z vítězství 7:4, pak doma naopak neskóroval a padl 0:2. V klíčovém souboji ale slavil díky brance Petra Poppla na 2:1 ve čtvrté minutě prodloužení.

Dlužno říct, že ani Sparta neodehrála snadnou sérii. Ač šla na Liberec v roli jasného papírového favorita, první utkání vyhrála 3:1 až zásluhou dvou tref ve třetí třetině. Pod Ještědem pak dokonce v 10. minutě prohrávala 0:2! Pražané si ale trpělivě došli pro obrat a po triumfu 5:3 si zajistili postup ve dvou zápasech.

Tyto výsledky nebudí nijak přehnaný respekt či strach, ale je na čase připomenout bilanci Sparty během celého roku. České scéně kralovala s neuvěřitelnou suverenitou plných 32 kol, tak dlouho nenašla v extralize přemožitele! Až potom přišly tři porážky v řadě a ještě jedna na závěr nadstavby. Mladíci z hlavního města i tak ovládli skupinu A se ziskem přesné stovky bodů. Druhá Plzeň jich ztrácela dvacet, Hradec 43, lídr druhé skupiny z Jihlavy byl horší o devět bodů.

Mountfieldu se na obhájce titulu taky dlouho nedařilo, nevyšly mu první tři vzájemné zápasy. V tom třetím dokonce vedl 2:0, i tak ale prohrál 2:5. I to mu možná dodalo kuráž do posledního utkání – Sparta zajížděla v únoru do Hradce po prvním výprasku 0:6 v Budějovicích a Lvi jí připravili ještě hořčí pilulku. Na domácím ledě vyhráli neskutečným výsledkem 10:2!

kolodatumdomácíhosté
19. ne 27.11.2016 Sparta Praha Mountfield HK 7:1 (1:1, 3:0, 3:0)
24. so 7.1.2017 Mountfield HK Sparta Praha 1:8 (0:3, 0:1, 1:4)
29. čt 26.1.2017 Sparta Praha Mountfield HK 5:2 (2:2, 0:0, 3:0)
34. ne 19.2.2017 Mountfield HK Sparta Praha 10:2 (3:1, 2:0, 5:1)

S pokorou je potřeba přiznat, že podobné skóre se v semifinále opakovat nemůže. Ale když si hradečtí bojovníci alespoň vzpomenou na výkon a dají do hry všechno, pak budou šance padesát na padesát. Vítěz série se stane jedním ze čtyř účastníků mistrovství republiky, které hostí už příští týden hradecká FORTUNA aréna.

Jméno postupujícího opět určí série hraná na dva vítězné zápasy. Ten první startuje na Spartě ve středečních 15:30, odveta je na programu v Hradci v pátek od 16:30. Pokud by platil stav 1:1, rozhodne se v neděli od 12:30 v Praze.

Petr Luštinec: Musíme z války odejít se vztyčenou hlavou

Jak se můžete ohlédnout za sérií s Litvínovem?
První zápas v Litvínově byl podobný těm, které jsme s nimi odehráli v nadstavbě, kde se moc nebránilo a padalo dost gólů. Nakonec pro nás skončil vítězně 7:4. Ve druhém zápase doma na nás asi nějakým způsobem dolehla tíha postupu. Litvínov tady odehrál parádní utkání do obrany, my jsme úplně propadli střelecky a jim výborně zachytal brankář Klika. Vykrývali všechny možné střely. Samozřejmě se to někdy stane, pak jsme se na to na tréninku i v kabině zaměřili.

Před sérií jsme klukům s panem Štohanzlem vyrobili takový totem, který se skládal z formy na bábovku, na kterou pan Štohanzl navařil kliku. Po prohře 0:2, kdy jsme nedali ani gól brankáři Klikovi, jsem klukům řekl, že ta klika musí z naší formy pryč. Takže ji pan Štohanzl uřízl a jeli jsme do Litvínova jenom s formou (směje se). Přineslo nám to štěstí.

Třetí zápas jsme odehráli slušně do obrany. Oboustranně se střídaly útoky s obranou, výborně zachytali oba gólmani. V prodloužení se k nám přiklonilo štěstí, proměnili jsme přesilovku čtyři na tři a zvítězili.

Bylo rozhodující utkání nervózní?
Před zápasem jsme klukům říkali, že bude hodně záležet, kdo dá prvního góla. To se nám podařilo a v první třetině jsme vedli 1:0. Bohužel jsme ve druhé třetině dostali po chybě vyrovnávací gól, ale pořád jsme drželi kluky zkrátka. Museli si plnit obranné činnosti, bekčekink. Domlouvali jsme se, že u nás ve třetině se nebudeme moc zdržovat s kotoučem, posouvali jsme ho do středního a útočného pásma. Kluci to plnili a myslím, že zaslouženě vyhráli.

Vítězný gól dal v prodloužení Petr Poppel. U něj jste přitom před play off ještě ani pořádně nevěděli, jestli vůbec nastoupí…
Trošku jsme měli takovou neznámou, jestli Petr nastoupí, nebo ne. Měl dlouhodobé zranění, ale nakonec s námi odjel. Říkali jsme mu, že dostane nějaký prostor v přesilovkách. V prvním zápase tam nechodil tak často, ale když jsme viděli, že je v pořádku, tak jsme ho od druhého zápasu začali využívat častěji.

Máte za sebou polovinu cesty na mistrovství republiky. Ale shodneme se, že ta druhá bude těžší…
Samozřejmě, čeká nás Sparta, která má v soutěži dlouhodobě kvalitní výsledky a vyhrála skupinu. Trošku se jí nepovedl závěr, kdy prohrála tři zápasy za sebou a pak ještě čtvrtý. My jsme byli jedním z těch mančaftů, které je porazily, a to vysoko 10:2. Na to teď ale nesmíme vůbec myslet, zápas začíná za stavu 0:0. Myslím, že první utkání bude zajímavé. Chceme samozřejmě vyhrát, a uděláme pro to maximum.

I přes zmiňované porážky byla dominance Sparty v dlouhodobé části extraligy velká. V čem spočívá její největší síla?
Sílu mají v tom, že mají vyrovnané tři pětky. My samozřejmě taky máme tři pětky, nemáme je tolik vyrovnané, ale když budeme držet při sobě a hrát jako tým, tak věřím, že je můžeme porazit.

Může ale poslední výhra 10:2 z nadstavby pomoci vašemu sebevědomí? Že jste si dokázali, že Spartu můžete zdolat?
Sparta určitě bude připravená, je silná, navíc bude v prvním zápase doma. My jsme tam v nadstavbě odehráli slušné zápasy, myslím, že jsme Spartu potrápili. Ještě se poradíme, jak na ni půjdeme. Určitě budeme vycházet ze zabezpečené obrany, hrát poctivě, a uvidíme.

Cítíte z hráčů, že je dopředu žene vidina mistrovství republiky na domácí půdě? Je to něco navíc, co by je mohlo nakopnout k ještě lepším výkonům?
Motivace je samozřejmě veliká. Říkali jsme klukům, že se to může povést, nemusí se to povést, ale musíme z té války se Spartou odejít se vztyčenou hlavou.

Rozpis zápasů semifinálové série

kolodatumdomácíhosté   
SF1 st 15.3.2017 Sparta Praha Mountfield HK 15:30    
SF2 pá 17.3.2017 Mountfield HK Sparta Praha 16:30    
Příp. SF3 ne 19.3.2017 Sparta Praha Mountfield HK 12:30