Zápasy mládeže
pá 17.3.2017 | Petr Šatalík

Mladší dorost padl se Spartou 4:6 a mládežnické kategorie tak v play off končí

Zápasové menu

Svěřenci Petr Luštince mají sezónu za sebou. Po úspěšném čtvrtfinále, kdy dokázali porazit Litvínov poměrem 2:1 na zápasy, se střetli s pražskou Spartou, které podlehli 0:2 na utkání. Po porážce v Praze 1:5 se snažili sérii do hlavního města vrátit, nicméně ve vyrovnaném boji padli ve FORTUNA aréně 4:6 a ve vyřazovacích bojích končí. Bohužel se tak nezúčastní Mistrovství České republiky, jež se bude konat příští týden právě na soutoku Labe a Orlice.

Lvi šli do vedení, Pražané však rychle otočili

Druhý zápas semifinálové série skupiny A mezi Hradcem a Spartou začal ve svižném tempu a oba týmy si rychle vytvořili několik šancí. V čase 4:37 se dostal do úniku Vojtěch Síla, jenž zakončoval z těsné blízkosti. Brankář Škorpík mu sice puk vypíchl, ale z následného závaru na brankovišti vyšla první trefa, kterou měl na svědomí Šimon Junek – 1:0. Pražani odpověděli za necelé dvě minuty, ze skrumáže před svatyní Vacka přišla přihrávka na pravý kruh, odkud nekompromisní ranou srovnal Martin Hugo Haš – 1:1.

Hráči z hlavního města přidali další trefu, když na světelné tabuli svítil čas 8:47. Barinka si z rohu vyjel na levý kruh, poslal přesný křižný pas na Martina Huga Haše a ten bez větší námahy vsítil svůj druhý gól v zápase – 1:2. Sparťané měli v průběhu první dvacetiminutovky převahu, do další příležitosti se dostal Klimo, ale jeho střelu z mezikruží zlikvidoval Vacek. Branka už do první sirény nepadla, pročež si Pražané nesli do kabin nejtěsnější možné vedení.

Hradečtí srovnali krok

Také druhé dějství odstartovalo v divokém rytmu. Svěřenci Jaroslava Nedvěda se dostali do přečíslení dvou proti jednomu, Pšenička poslal Barinkovi ideální pas, ale kapitán mužstva z hlavního města nedokázal zamířit přesně. Na druhé straně si k levému kruhu vyjel Janda, jenže jeho prudký pokus skončil jen v nastavené lapačce brankáře Škorpíka. V další příležitosti se ocitl Junek, který zakončoval krátce po vhazování bekhendem z vrcholu brankoviště, gólmana hostí však trefil pouze do betonu.

Východočeši srovnali krok v polovině utkání. Morong přihrál z rohu kluziště na modrou, odkud tvrdě vypálil Janoušek, Škorpík střelu vyrazil jen k Vojtěchu Zálišovi, jenž z bezprostřední blízkosti rychle vrátil puk do brány – 2:2. I nadále se hrál atraktivní hokej, který nešetřil důrazem, a obě mužstva se střídala ve vytváření gólových příležitostí. Víc branek však už v této třetině nepadlo, pročež se do třetí části vstupovalo za nerozhodného stavu.

Východočeši bojovali do poslední chvíle, leč marně

Pražané vstoupili do třetí periody lépe, již po osmadevadesáti vteřinách skórovali. Barinka dokázal ze skrumáže před bránou Mountfieldu poslat puk na mezi kruhy stojícího Ondřeje Pšeničku, který tvrdou ranou procedil kotouč do sítě – 2:3. S Hradeckými byli ještě hůř v čase 46:31, když Erik Čermák dostal přesnou přihrávku na levou stranu k útočné modré, sjel si mezi kruhy a přesnou trefou o vzdálenější tyč klece Lvů skóroval – 2:4.

Východočeši se ale nevzdali a o minutu a osmadvacet sekund později snížili. Lvi vytvořili závar před klecí Sparty, Síla poslal křižnou přihrávku na pravou stranu a Matěj Morong se svou ranou nemýlil – 3:4. Uběhlo přesně padesát vteřin od trefy kapitána Hradce a skóre bylo znovu srovnané. Szymon Bieniek vlétl podél levého mantinelu do třetiny Pražanů a přesnou ranou z kruhu na vzdálenější tyč vyrovnal na 4:4.

Krátce po olovině třetiny fauloval Haš unikajícího Jandu a sudí nařídil trestné střílení. Útočník Mountfieldu zamířil na vzdálenější tyč, jenže tam se zjevila hbitá vyrážečka gólmana Škorpíka. V čase 55:41 Spartě vrátil vedení Patrik Prymula, jenž z levého kruhu zužitkoval nahrávku Pšeničky a Vackovi nedal svou ranou šanci – 4:5. Lvi dělali svému jménu čest, bojovali až do konce, ale při hře bez brankáře znovu inkasovali z hole Patrika Prymuly. Po porážce 4:6 jim tak sezóna skončila, finále play off zůstalo uzamčeno.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Szymon Bieniek 1 1 2 -1 2
Martin Janda 0 0 0 -1 0
Tomáš Janoušek 0 1 1 -3 0
Šimon Junek 1 0 1 0 0
Jan Jušta 0 0 0 0 0
Jaroslav Kašpar 0 0 0 -1 0
Matěj Morong 1 2 3 0 0
Tomáš Müller 0 0 0 -1 2
Tomáš Perička 0 0 0 -1 0
Petr Poppel 0 0 0 -2 0
František Řehák 0 0 0 1 0
Vojtěch Síla 0 2 2 -1 0
Martin Soukup 0 0 0 -1 2
Vojtěch Záliš 1 0 1 0 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Denis Vacek 59 40 5 35 87,50 0 0

Ohlasy k utkání

Petr Luštinec (Mountfield HK):
V dalším kole play off jsme narazili na Spartu Praha. Věděli jsme o ní, že je to hodně silný tým. Za sezónu prošla mnoha výhrami, proher měla minimum. Nám se podařilo je tady v Hradci v nadstavbě porazit, čímž jsme si před play off trošičku zvedli sebevědomí. V play off jsme přešli Litvínov a šli na Spartu. Série se nám začala bortit už v Praze, když jsme prohráli 1:5, přičemž zápas jsme ztratili v první třetině ve třech minutách, kdy jsme si nechali dát zbytečné tři góly. Tam se to zlomilo a v tom jsme si ten zápas prohráli. Co se týče utkání zde, kluci si šáhli na samé dno svých sil, smekám před nimi klobouk, protože bylo deset minut do konce, když jsme prohrávali 2:4 a my dokázali srovnat na 4:4. Bohužel jsme pak neproměnili penaltu, která nás možná stála bod, ale takový je sport, v něm může vyhrát jen jeden a my byli ti druzí. Sparta byla šťastnější, my jí gratulujeme k postupu, ale poděkování mají naši kluci, protože to tentokrát odmakali a ze série mohou odejít se vztyčenou hlavou.

Jaroslav Nedvěd (HC Sparta Praha):
Myslím si, že jsme viděli, co se týče tohoto zápasu, fantastický duel z obou stran. Bylo to otevřené utkání, jak pro nás, tak pro Hradec. Myslím, že jsme měli větší vůli a odhodlání utkání dovést do vítězného konce. Utrhli jsme se ve třetí třetině na 4:2, pak jsme trochu zkratovali, ale musíme sportovně uznat, že Hradec si zasloužil, aby se vyrovnalo na 4:4. Poté byl důležitý moment za stavu 4:4, kdy nás podržel gólman při trestném střílení. My pak bohudík čtyři minuty před koncem dali branku na 5:4, a následně do prázdné brány na 6:4. Co se týče série, myslím, že favorit nebyl předem daný, zápasy s Hradcem jsou vždy vyhrocené. Nejspíš rozhodla vyrovnanost útoků, kterou máme vysokou, je v nás velká útočná síla. Zároveň také máme vynikajícího gólmana, což je v play off určitě rozdílové. Určitě ale musím pochválit celé mužstvo, které dobře pracuje celou sezónu. Měli jsme cíl se sem dostat na republiku, mezi čtyřku. Teď už jen doufám, že tu za týden zanecháme dobrý dojem a že něco cinkne.