Zápasy
pá 17.3.2017 | Lukáš Foff

Ztracený bod je zpátky! Na ledě Litvínova zvítězil Hradec po týmovém výkonu 4:1

Výborně! Důležité třetí čtvrtfinále si Hradec pohlídal a po perfektním týmovém výkonu se ujal vedení v sérii 2:1. Rozhodujícím prvkem utkání byla hlavně hra Mountfieldu při nestandardním počtu hráčů na ledě. Dvě branky vstřelili Východočeši v přesilových hrách, jednu do prázdné brány a jednu dokonce v oslabení. Byl to teprve třetí gól Lvů v této herní činnosti v letošní sezóně a hned se ukázal být vítězným!

Hradečtí trenéři se rozhodli pro třetí čtvrtfinálový duel ponechat naprosto totožnou sestavu, která vybojovala vyrovnání série na 1:1. Pro zranění opět chyběl Rudolf Červený, místo něhož se do sestavy zařadil Lukáš Nedvídek.

V třetině byly pouze dvě šance. Jedna se však ujala

V bouřlivé atmosféře na Zimním stadionu Ivana Hlinky, o kterou se starali velkou měrou i hradečtí fanoušci, začal zápas velmi opatrně. Hradec měl jasný cíl, a to přestát úvodní nápor Severočechů. Ten se trochu překvapivě ani nekonal. Lvi hráli ze zabezpečené obrany a snažili se soupeře vůbec nepouštět přes modrou čáru. To se jim vcelku dařilo, ale k vidění nebyly šance ani na jedné straně.

V 9. minutě Daniel Sörvik vysokou holí poslal Alexandra Picarda rovnou na ošetřovnu a zinkasoval za to hned čtyři trestné minuty. Mountfield hrál početní výhodu skvěle. Dlouho držel soupeře v pásmu a kombinoval, až se nakonec podařilo Dragounovi najít Romana Kukumberga a ten se v čase 11:40 postaral o vůbec první využitou přesilovku této série – 0:1.

V 15. minutě mohlo být pro Hradec ještě o něco veseleji, protože Džerinš s Jarůškem ujížděli dva na jednoho. I když se zdálo, že lotyšský forvard může přihrávat, vzal to na sebe a trefil pravý beton Jaroslava Januse. Necelých pět minut před koncem se na ledovou plochu vrátil Picard a společně se svými spoluhráči ubránil oslabení po faulu Dietze. Po první třetině tak měl Mountfield slibný náskok jednoho vstřeleného gólu.

Paralela v oslabení. Tentokrát ale skóroval Hradec

Do druhé dvacetiminutovky vstoupil Hradec Králové dobře a vybojoval si početní výhodu. Tu však zdaleka nesehrál tak dobře jako tu první, a tak přišel litvínovský trest. Ve 25. minutě našel volný puk za Gregorcem František Lukeš a rozjásal žlutočerné ochozy – 1:1. Krátce po gólu šel navíc Hradec do tří a nevypadalo to s ním vůbec dobře. Na trestnou putovali Jarůšek s Gregorcem.

Jenže Hradečtí i s trochou štěstí tato oslabení ustáli. Jednou za Patrikem Rybárem dokonce zaduněla tyč. Poté však předvedl heroický výkon Bedřich Köhler, který po návratu Richarda Jarůška z trestné lavice v sobě ještě našel sílu a zabral do brejku. Předložil mu puk a hradecký vousáč přehodil beton Jaroslava Januse – 1:2. Vervu to dokonale zmrazilo a trvalo notnou chvíli, než se zase dostala do herní pohody.

Další hráč, který musel jít na šití, byl Rastislav Dej po zásahu vysokou holí od Karla Kubáta. Opět z toho byly čtyři trestné minuty, ale přesilovku si Mountfield příliš dlouho neužil. Jake Newton totiž hrubě chyboval při rozehrávce na posledním a hasil svůj kiks faulem. V závěru třetiny ještě našlápl Roman Kukumberg, podřadil, vyvinul neskutečnou rychlost a sám před Janusem zakončil těsně mimo. Diváci na vyprodaném Zimním stadionu Ivana Hlinky tak odcházeli ke stánkům s občerstvením za stavu 2:1 z pohledu hostujícího celku.

Hradec v přesilovce odskočil a konec pohlídal

Podle očekávání vstoupil Hradec do třetí třetiny velmi opatrně a nikam se nehnal. Základním cílem bylo bránit dobře obrannou modrou čáru, což se svěřencům Václava Sýkory dařilo náramně. Ve 47. minutě si navíc Chemici nepohlídali počet hráčů na ledové ploše a kvůli jednomu muži navíc šli do čtyř. Za to je stihl trest. Alexandre Picard ukázal velkou pohotovost při zakončení a s přispěním minimálně jedné tyče zvýšil na 3:1 pro Hradec, a pomstil se tak za krvavé zranění v obličeji.

To byla samozřejmě voda na hradecký mlýn. A mlýnské kolo se točilo náramně, protože Hradec bránil znamenitě. Verva si navíc sama pod sebou podřezávala větve. Nejprve nechala uniknout Jaroslava Bednáře poprvé, ten si ještě vylámal zuby na Janusovi. Napodruhé už však byl zahákován Kubátem a Mountfield HK dostal výhodu dalších dvou klidných minut. V nich se mu i přes šance však nepodařilo přidat definitivní pojistku.

Severočeši to logicky zkusili bez gólmana, a to více než dvě minuty před koncem. Nejprve dostali puk do brankoviště a Rybár byl chvíli dezorientovaný, pak si ale kotouč našel Tomáš Knotek a střelou přes celé kluziště zamířil naprosto neomylně doprostřed prázdné brány. Hradec tak poprvé od úplně první čtvrtfinálové série se Zlínem zvítězil v play off na venkovním kluzišti. Vervu Litvínov zdolal 4:1 a ujal se vedení v sérii.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Jaroslav Bednář 0 0 0 0 0
Rastislav Dej 0 0 0 0 0
Stanislav Dietz 0 0 0 -1 2
Michal Dragoun 0 1 1 -1 0
Andris Džerinš 0 1 1 1 2
Blaž Gregorc 0 0 0 -1 2
Richard Jarůšek 1 0 1 1 2
Tomáš Knotek 1 0 1 1 0
Bedřich Köhler 0 1 1 0 0
Roman Kukumberg 1 1 2 0 0
Lukáš Nedvídek 0 0 0 0 0
Jake Newton 0 0 0 1 2
Aleš Pavlas 0 0 0 0 0
Radovan Pavlík 0 0 0 0 0
Alexandre Picard 1 0 1 1 0
Martin Pláněk 0 0 0 1 0
Jiří Šimánek 0 0 0 -1 0
Martin Štajnoch 0 0 0 2 0
René Vydarený 0 0 0 0 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Patrik Rybár 60 21 1 20 95,24 1 0

Ohlasy k utkání

Radim Rulík (HC Verva Litvínov):
Hradec to dneska odbránil a odbrejkoval, vyšlo mu to. Blahopřejeme, zítra v sérii pokračujeme.





Václav Sýkora (Mountfield HK):
Chtěli jsme navázat na výkon z druhého utkání v Hradci. Připravovali jsme se hlavně na úvod zápasu, abychom ho zachytili, protože jsme čekali, že do nás Verva půjde hodně agresivně. Myslím, že se nám to podařilo. Další plus bylo, že jsme dali první gól. Litvínovu se podařilo vyrovnat, ale nám se naštěstí víc než v předchozích zápasech povedly přesilovky. Dali jsme v nich dva góly a další dva v nerovnovážném stavu, důležitý byl gól v oslabení a pak při hře bez brankáře. Myslím, že jsme si vytvořili i dost dalších šancí. Ale podstatné je, že jsme zápas udělali, že jsme si splnili to, co jsme si před ním řekli. Mužstvo k tomu přistoupilo výborně a hráčům zase patří poděkování.

Fotogalerie