Akademie ČH
čt 30.3.2017 | Petr Šatalík

Mistrovství České republiky 8. tříd a mladšího dorostu v Hradci ovládla Sparta

Dny mezi 22. a 26. březnem byly ve FORTUNA aréně věnovány Mistrovství České republiky v ledním hokeji. Své finálové turnaje zde odehráli hokejisté 8. tříd a mladšího dorostu, celkem bylo k vidění během pěti dnů jednadvacet utkání, přičemž v obou kategoriích dominovala pražská Sparta. Akci provázela přátelská atmosféra, fanoušci a rodiče se dobře bavili, takže událost lze považovat za velmi vydařenou. Za zmínku též stojí, že Hradec Králové byl vůbec prvním městem, ve kterém se soutěž konala již podruhé.

Hodnocení akce se ujal vedoucí sportovních tříd Mountfieldu HK a člen organizačního výboru turnaje Martin Stehno. „Organizace turnaje probíhala na vysoké úrovni, se společností Sport Bohemia jsme již tuto akci pořádali před dvěma lety, takže už jsme trochu věděli, do čeho jdeme. Myslím, že spolupráce fungovala velmi dobře a všichni, kterých jsme se ptali, byli spokojení. Byl tu i šéftrenér ČSLH pan Slavomír Lener, se kterým jsem se bavil a i z jeho strany a ze strany Svazu panovala spokojenost. Jsme rádi, že jsme akci mohli uspořádat,“ pochvaloval si.

Celé Mistrovství probíhalo za všeobecného veselí a v dobré náladě. Do města pod Bílou věží přijeli nejen hráči a jejich realizační týmy, ale také fanoušci snad všech mužstev a rodinní příslušníci účastníků. Ceny těm nejúspěšnějším z obou kategorií předávali primátor města Hradce Králové Zdeněk Fink, generální manažer Mountfieldu HK Aleš Kmoníček a šéftrenér Českého svazu ledního hokeje Slavomír Lener.

Za společnost Sport Bohemia, která akci organizovala, se k turnaji vyjádřil Rudolf Lehký. „Po organizační stránce jsme byli v Hradci spokojení. Měli jsme to jednodušší v tom, že jsme zde již byli podruhé. Místní hokejoví trenéři a činovníci, konkrétně pan Tomáš Martinec, nás oslovili, protože byli s akcí před dvěma roky spokojení. Všechno jsme tedy měli již vyzkoušené a pomohl nám také Martin Stehno a celý tým trenérů, kteří nám byli neustále k dispozici,“ byl spokojen mluvčí pořadatelské organizace.

Turnaj 8. třídy ovládla pražská Sparta

Mladší z obou věkových kategorií byla velmi zajímavá a rozuzlení turnaje přinesl až poslední den. Zlato nakonec brala pražská Sparta, která během celého turnaje prohrála jen jednou – s vítkovickou Riderou, jenž skončila na místě druhém. Bronz urvali hokejisté z Přerova. Pomyslná brambora pak zůstala na čtvrtou Plzeň, jejíž vstup do turnaje byl famózní, závěr však už tak povedený nebyl. Pátý skončil Chomutov a šestou pozici obsadili hradečtí hokejisté, kteří během šampionátu zvládli porazit pouze předposlední Piráty.

Právě na výkony svěřenců Jiřího Janouška se nejvíce těšili domácí příznivci. Ti mohli být po prvním dni relativně spokojeni, Mountfield prohrál s Vítkovicemi až po samostatných nájezdech 4:5. Následně však poměrně jasně podlehl Plzni 1:4 a stejným poměrem o den později také Přerovu. V sobotu sice Východočeši porazili Chomutov 3:2 po prodloužení, ale nedělní porážka 0:5 se Spartou odsoudila Lvy k poslednímu šestému místu.

Dostat se na republiku je pro Hradecké úspěch, závěr sezóny se ale nepovedl podle představ, což potvrzuje trenér 8. tříd Jiří Janoušek. „Jsem rád, že kluci bojovali až do konce, i když turnaj pro nás skončil trochu hořce. Před jeho začátkem jsme určitě měli vyšší výsledkové ambice, ale ne vždy se to povede tak, jak si člověk představuje. Chtěl bych klukům do jejich další hokejové kariéry popřát jen to nejlepší a ať na žákovské roky vzpomínají rádi,“ vzkazuje mladý kouč.

Konečné pořadí 8. tříd

1. HC Sparta Praha
2. HC Vítkovice Ridera
3. HC ZUBR Přerov
4. HC Plzeň 1929
5. Piráti Chomutov
6. Mountfield HK

Individuální ocenění 8. tříd

Nejlepší brankář: Tomáš Suchánek (HC ZUBR Přerov)
Nejlepší obránce: Stanislav Svozil (HC ZUBR Přerov)
Nejlepší útočník: Dominik Soukup (HC Plzeň 1929)
Nejužitečnější hráč: Jan Krupička (HC Sparta Praha)

Obhajoba titulu rovněž pro Pražany

Mladší dorostenci vstupovali do neděle za poměrně jasné situace. O bronz se utkaly celky Plzně a Brna. Úspěšnější byli Západočeši, kteří se tak mohli radovat z celkového třetího místa. O titul si to rozdala Sparta s Vítkovicemi. Pražané duel ovládli jasným vítězstvím 7:1 a stali se po právu republikovými šampióny – podruhé v řadě.

Konečné pořadí mladšího dorostu

1. HC Sparta Praha
2. HC Vítkovice Ridera
3. HC Plzeň 1929
4. HC Kometa Brno

Individuální ocenění mladšího dorostu

Nejlepší brankář: Nick Malík (HC Vítkovice Ridera)
Nejlepší obránce: Martin Hugo Haš (HC Sparta Praha)
Nejlepší útočník: Filip Přikryl (HC Plzeň 1929)
Nejužitečnější hráč: Marcel Barinka (HC Sparta Praha)