Aktuální zprávy z klubu
pá 5.5.2017 | Radek Staněk

Představení posil: Graňák, Pavlík, Rosandič – v obraně velké zkušenosti i dravé mládí

První májové dny jsou tradičně spojeny s extraligovými přestupy a výjimkou není ani Mountfield HK, který přivedl hned šest nových hráčů. Výrazné proměny doznala hradecká defenzíva, ke klubu se totiž připojila hned trojice beků. Zkušeného Dominika Graňáka si mohou fanoušci pamatovat ze Slavie, Filipa Pavlíka zase z nedávných čtvrtfinálových bojů proti Litvínovu. Trojici doplňuje slovenský obránce chorvatského původu Mislav Rosandič, čerstvý mistr slovenské extraligy.

Dominik Graňák a jeho 11 světových šampionátů

Dominik Graňák se narodil 11. června 1983 v Havířově. S rodinou se brzy přestěhoval do Třenčína, kde také přišly jeho první hokejové krůčky. V roce 2001 získal s klubem dorostenecký titul. V jednom týmu se potkával i s Mariánem Gáboríkem. Téhož roku se už jako reprezentant do 18 let přesunul do pražské Slavie.

V pražském klubu začal nastupovat za juniory, zároveň zahájil studium na Fakultě tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy. Již ve druhé sezóně se mu podařilo vypracovat do A-týmu, se kterým slavil mistrovský titul. Poté pomohl pražskému klubu ještě dvakrát do finále, v roce 2004 i 2006 však byla Slavia poražena. Rok 2007 pak přinesl přestup do švédského Färjestadu.

Během pražské anabáze si získal pevnou pozici ve slovenské reprezentaci. Na mistrovství světa si poprvé zahrál v roce 2004, celkově nasbíral hned jedenáct startů na světových šampionátech. V roce 2012 se tak podílel i na stříbrné medaili svého celku.

Hned první štace ve Švédsku přinesla Graňákovi titul, konkrétně v ročníku 2008/09. Následující sezónu strávil také v Elitserien, hájil barvy Rögle. Mezi lety 2010 až 2014 působil v Dynamu Moskva, kde si dvakrát sáhl na Gagarinův pohár (2012, 2013). Po konci v Rusku se vrátil do Švédska, tentokrát do Linköpingu, odkud si nakrátko odskočil do švýcarského Fribourgu. Poslední dva ročníky odehrál v barvách Rögle. V květnu 2017 se tento ostřílený obránce rozšířil řady Mountfieldu HK.

Filipa Pavlíka znají Hradečtí moc dobře ze čtvrtfinále

Filip Pavlík se narodil 20. července 1992 v Třinci, kde s hokejem začínal. Barvy Ocelářů hájil ve výběru do 18 let i v kategorii juniorů. V této době také s pravidelností procházel mládežnickými reprezentacemi. První extraligové starty v třineckém dresu zapsal do svých statistik v ročníku 2011/12. Většinu sezóny ale strávil v prvoligovém Ústí nad Labem, které dokráčelo až do finále soutěže. V klubu působil i v následující sezóně, kdy si také zapsal start v KHL v dresu pražského Lva.

V roce 2013 se přesunul do Litvínova, kde si postupně vybudoval silnou pozici. Přelomovou se stala již sezóna 2014/15. V základní části si připsal 25 bodů, které z něho společně s Karlem Kubátem dělaly neproduktivnějšího beka týmu. Pavlíkovi se dařilo i v play off, kde Vervě pomohl k mistrovskému titulu šesti body.

V následujícím ročníku si vyzkoušel Ligu mistrů, v extralize se ale Litvínovu nedařilo a skončil až v baráži. Pavlík si však udržoval vysoký standard. V poslední sezóně se Verva opět vrátila do vyřazovacích bojů. V nich si mladého obránce mohli hradečtí fanoušci dobře prohlédnout, neboť právě proti Mountfieldu Litvínov vypadl ve čtvrtfinále. Pro rok 2017 se upsal Hradci Králové, kde bude chtít uplatnit svůj důraz a dobrou střelu.

Mislav Rosandič – slovenský šikula s chorvatskými kořeny

Mislav Rosandič se narodil 26. února 1995 v Záhřebu. V chorvatské metropoli také začal s hokejem, ke kterému ho společně s bratrem přivedl otec, bývalý hokejista. Ve třinácti letech se přesunul na Slovensko, kde hájil barvy Dubnice nad Váhom. V dorosteneckých kategoriích udivoval vysokou produktivitou, kvůli absenci juniorského mužstva později přestoupil do Banské Bystrice.

Tam si už v první sezóně 2012/13 si vyzkoušel seniorský hokej. Kromě toho reprezentoval Slovensko na MS U18 a dvakrát na MS U20. V roce 2015 se jako asistent kapitána podílel na senzačním bronzu pro naše východní sousedy. Ve stejné sezóně také debutoval v seniorské reprezentaci a bral extraligové stříbro. Jako dvacetiletý patřil mezi opory svého klubu a svými výkony si začal říkat o přestup do kvalitnější soutěže.

Ročník 2015/16 sice ještě zahájil v Banské Bystrici, posléze však přestoupil do Slovanu Bratislava hrajícího KHL. Zde zahájil i následující sezónu a přidal dalších 36 zápasů v elitní lize. Poté, co se Slovan neprobojoval do play off, se vrátil do Banské Bystrice. A návrat to byl vydařený, neboť 10 body v 15 zápasech ve vyřazovacích bojích výrazně přispěl k zisku titulu. Nyní stojí před ofenzivním bekem výzva v podobě české extraligy, neboť se bude bít pod Bílou věží.

FOTO Graňák: www.roglebk.se, SITA/Marián Peiger; FOTO Pavlík: www.hcverva.cz; FOTO Rosandič: www.hc05.sk, Facebook Mislav Rosandič