Aktuální zprávy z klubu
ne 7.5.2017 | Lukáš Štěrovský

Na koho narazí Mountfield HK v Lize mistrů? Losování základních skupin 17. května

Hokejová Liga mistrů je, stejně jako její fotbalová odnož, soutěží, kde se setkávají nejlepší evropské kluby. To pro letošní ročník 2017/18 platí doslova. Nově totiž účast v soutěži nebudou mít zajištěnou celky, které se podílely na založení Ligy mistrů a nastoupily v prvním ročníku, ale pouze výkonnostně nejlepší týmy – a přesně toto kritérium splňuje i hradecký klub!

Zatímco v předcházejících ročnících se Ligy mistrů zúčastnilo hned 48 družstev, letos bude jejich počet omezen na 32, přičemž z každé země může být přítomno maximálně pět družstev. Celkem 24 týmů bude dosazeno z národních lig zemí, jež se zúčastnily prvního ročníku – České republiky, Švédska, Finska, Švýcarska, Německa a Rakouska. Ty doplní dohromady osm mužstev z běloruské, dánské, francouzské, britské, norské, polské a slovenské soutěže. Jistotu startu už bude mít jen vítěz předchozího ročníku – letos se jedná o švédský celek Frölunda Indians.

A jak přesně jsou týmy z jednotlivých soutěží vybírány? Ligy mistrů se zúčastní první nebo druhý tým základní části dané národní soutěže, její celkový vítěz, finalista play off nebo lepší ze dvou zbývajících semifinalistů – což je právě v případě hradeckého klubu, který díky lepšímu postavení ze základní části celkově předčil Chomutov a skončil tak na třetím místě.

Vyjma Mountfieldu tak česká extraliga bude mít v letošním ročníku Ligy mistrů ještě zastoupení v podobě Liberce, Třince a Komety Brno. Všechny týmy budou rozděleny do osmi skupin po čtyřech mužstvech. Losování těchto základních skupin se uskuteční 17. května v Kolíně nad Rýnem.

Jednotlivé celky byly rozděleny do čtyř výkonnostních košů (Mountfield se nachází v koši číslo 3), z nichž se bude losovat obsazení skupin. Týmy ze stejné soutěže proti sobě nemohou být v základní části nasazeny. Soutěž začne v závěru srpna, přičemž každý tým se utká se všemi protivníky ve skupině dvakrát – jednou doma, jednou venku.

Ze všech osmi skupin postoupí dva nejlepší mančafty do vyřazovací části. Ta probíhá stejným dvoukolovým způsobem až na finále, jež se bude hrát na jediný zápas. Jeho termín je stanoven na úterý 6. února.

Rozdělení týmů do výkonnostních košů

Koš 1 (A):
Frölunda Göteborg
HV71 Jönköping
Tappara Tampere
SC Bern
Kometa Brno Red Bull Mnichov
Vienna Capitals
Växjö Lakers

Koš 2 (B):
TPS Turku
ZSC Lions Curych
Bílí Tygři Liberec
Adler Mannheim
Red Bull Salcburk
Brynäs Gävle
KalPa Kuopio
EV Zug

Koš 3 (C):
HC Oceláři Třinec
Grizzlys Wolfsburg
KAC Klagenfurt
Malmö Redhawks
JYP Jyväskylä
HC Davos
Mountfield HK
IFK Helsinky

Koš 4 (D):
HC 05 Banská Bystrica
Stavanger Oilers
Něman Grodno
Esbjerg Energy
Cardiff Devils
Gap Rapaces
Comarch Cracovia
Nottingham Panthers