Tiskové zprávy
po 22.5.2017 | Redakce

Na Mountfield Cup 2017 dorazí Sparta, Pardubice a Jižní Korea

Bronzový konec, ale dokonce zlatý začátek – taková byla uplynulá sezona hradeckého týmu. Na začátku srpna 2016 totiž vyhrál skvěle obsazený premiérový ročník domácího Mountfield Cupu. Letos se všichni fanoušci mohou těšit na druhé pokračování! Tentokrát bez ruských celků, ale znovu s účastí Pardubic, které doplní další extraligový sok ze Sparty a reprezentační tým Jižní Koreje.

Než přišel loňský turnaj, málokdo by věřil, že začátek srpna může hokejovým příznivcům přinést takovou chuťovku. Mountfield Cup 2016 se vydařil po všech stránkách. Do FORTUNA arény se v létě přišlo zchladit za šest zápasů téměř dvanáct tisíc diváků, kteří viděli na tak brzký termín hokej skvělé úrovně. A co víc, drtivá většina z nich mohla slavit triumf svých barev. Hradecký tým navzdory začínající přípravě skolil oba zástupce Kontinentální ligy – nejprve Ufu 3:1 a následně Omsk 3:2 po prodloužení – a na závěr zdolal také Pardubice 6:2. Krásný pohár pro vítěze tak zůstal doma!

Nyní už je jasné, že v letošním prvním srpnovém týdnu se v Hradci uskuteční druhý ročník turnaje. Z další účasti špičkových ruských týmů bohužel navzdory původním plánům sešlo. Na Mountfield Cupu však znovu nebude chybět krajský rival z Pardubic, první východočeské derby sezony se tak odehraje už v neděli 6. srpna.

Už v loňském roce přislíbil účast další tým Tipsport extraligy. Pražská Sparta prožila rozporuplnou sezonu – nejprve dokráčela až na fantastickou stříbrnou pozici v Lize mistrů, když ve finále prohrála se švédskou Frölundou v prodloužení, ovšem poté se s domácí soutěží loučila už po čtyřech zápasech čtvrtfinále s Kometou.

Čtvrtý tým dodá turnaji nové koření, ale především velkou porci kvality. Extraligové celky totiž poměří síly s národním výběrem Jižní Koreje! Hráči z aktuálně nejlepší asijské hokejové země (nepočítáme-li Rusko) před sebou mají domácí olympijské hry v Pchjongčchangu, navíc vůbec poprvé v historii postoupili do elitní skupiny mistrovství světa.

Právě utkáním s Koreou zahájí Mountfield turnaj v pátek 4. srpna, ve hře je však ještě termín o den dřív. V sobotu se pak utká se Spartou, v neděli s Pardubicemi. Na rozdíl od loňského ročníku se tentokrát všechny zápasy neodehrají pod Bílou věží, svůj tým jednou uvidí doma v akci fanoušci Sparty i Pardubic.

Rozpis Mountfield Cupu 2017

datum domácí hosté místo čas
st 2.8.2017 Sparta Praha Jižní Korea Praha (Holešovice) 17:00
*pá 4.8.2017 Mountfield HK Jižní Korea Hradec Králové  
pá 4.8.2017 Dynamo Pardubice Sparta Praha Pardubice 18:00
so 5.8.2017 Jižní Korea Dynamo Pardubice Hradec Králové 14:00
so 5.8.2017 Mountfield HK HC Sparta Praha Hradec Králové 18:00
ne 6.8.2017 Mountfield HK Dynamo Pardubice Hradec Králové 18:00

*Termín zápasu může být upraven.

Robert Horyna: Motivace nám určitě chybět nebude

Povedený úvodní ročník nastavil laťku vysoko. Jak samotným hokejistům na základě jejich výkonů, tak i celému klubu. Organizační ředitel turnaje a Mountfieldu HK Robert Horyna by v ochozech znovu rád viděl návštěvy jako v minulém roce, zároveň se těší na kvalitu, kterou do hry vnese korejská reprezentace. „Myslím, že budeme překvapeni. Můj názor je ten, že má šanci turnaj vyhrát,“ říká.

Na úvod asi otázka, která fanoušky zajímá nejvíc. Proč turnaj tentokrát proběhne bez účasti týmů Kontinentální ligy?
Po loňském prvním ročníku jsme měli přislíbenou účast stejných týmů, neoficiálně ji máme potvrzenou i písemně. Nicméně v Omsku i Ufě se změnilo vedení a přípravu se rozhodli řešit jiným způsobem. Omsk tentokrát nejede ani na soustředění do Chomutova. Zároveň jsme už měli potvrzené Spartu a Pardubice. Potom jsme se v extralize umístili na třetí příčce a věděli jsme, že budeme hrát Ligu mistrů, ve které nás před startem extraligy čekají čtyři zápasy. Chtěli jsme mít dohromady maximálně devět zápasů, i proto jsme následně upravili turnaj tak, aby ho znovu hrály jen čtyři týmy.

Jak se vám podařilo zajistit Jižní Koreu?
Všechno proběhlo na základě komunikace s Patrikem Martincem, který v Jižní Koreji působí. On byl za tým Koreje stěžejní koordinátor. Chtěli jsme sehnat někoho atraktivního, což se nám myslím nad očekávání podařilo. Korea bude zaprvé pořádat olympijské hry, kde bude ve skupině s naším národním týmem. Zadruhé fanoušci, kteří hokej sledují, jistě vědí, že se probojovala do elitní skupiny mistrovství světa. Nechala za sebou Kazachstán, Ukrajinu nebo Polsko.

Jakou hokejovou úroveň v podání Jižní Koreje očekáváte? Troufnete si tipnout, jak by mohlo dopadnout její srovnání s extraligovými kluby?
Já si myslím, že budeme překvapeni. Kdo sledoval zápasy na mistrovství světa divize IA, určitě viděl, jakou sílu jejich tým má. Můj názor je ten, že má šanci turnaj vyhrát. Samozřejmě bude záležet na tom, jestli budou kompletní, jestli nebudou nějak extra míchat sestavou... Mají v týmu několik Kanaďanů a myslím, že budou silní.

I bez ruských účastníků se tedy dají na turnaji znovu očekávat parádní zápasy.
Spartu nemusím představovat, je to loňský finalista Ligy mistrů. A Dynamo Pardubice? Derby na tomto turnaji nesmí chybět. Loni na zápas přišlo přes čtyři tisíce diváků, podobnou návštěvu očekáváme i letos.

Proč jste se letos rozhodli neodehrát všechna utkání turnaje na jednom místě?
Hradec bude hrát všechna utkání doma, a navíc se zde odehraje i zápas Jižní Koreje s Pardubicemi. Korea absolvuje první část soustředění na Spartě, v holešovické Tipsport areně, proto tam odehraje první zápas turnaje. Následující den po zápase se přesune do Hradce, kde bude mít od čtvrtého do šestého srpna další část soustředění. A Pardubice nejspíš odehrají utkání se Spartou doma.

Termín na začátku srpna je hodně specifický, loni hráči naskočili do turnaje po deseti dnech na ledě. Jak berou takhle ostrou prověrku hned zkraje přípravy?
Loni jsme z toho měli obavy, ale když jsme ta utkání viděli, měla dost vysokou úroveň. Navíc tým Omsku přijel rozehraný ze soustředění v Chomutově, i Ufa měla něco za sebou. Kluci měli velkou motivaci – přišlo hodně lidí, byl to první ročník a měli jsme kvalitní soupeře, takže naši kluci hráli výborně. Začátek srpna je na takový turnaj určitě těžký. Ale kdybychom ho chtěli uspořádat ve druhé polovině srpna, tam už týmy dolaďují přípravu a chtějí hrát třeba jenom dva zápasy v týdnu, a ne takový turnaj.

Ještě ale budeme jednat o tom, jestli bychom první zápas neodehráli už ve čtvrtek, abychom v pátek měli před dalšími dvěma zápasy den volna. Když Jižní Korea přijede do Hradce už ve čtvrtek třetího, možná bychom s ní mohli rovnou hrát. V sobotu pak se Spartou a v neděli s Pardubicemi.

Věříte, že motivace na straně vašich hráčů bude stejná jako loni? Turnaj před domácími fanoušky, navíc i zmiňované derby...
Přesně tak. Už kvůli tomu, jak turnaj loni dopadl a jak ho brali fanoušci, hráči a soupeři, nám motivace určitě chybět nebude. Po turnaji máme týden volno, potom dva přípravné zápasy. 15. srpna hrajeme doma s Olomoucí, 17. jedeme do Liberce. Pak začínáme Ligu mistrů. Částečně i proto, že nás v Lize mistrů i na Spenglerově poháru čekají mezinárodní soupeři, jsme do přípravy zvolili víc konfrontace s českými týmy, abychom s nimi také něco odehráli.

Hráče letos čeká opravdu velká zátěž. Zato si ale budou moci odpočinout v olympijské přestávce, že?
To se může zdát. Nicméně stejně jako loni si musíme někam přeložit tři zápasy z vánočního období, kdy budeme na Spengler Cupu. A když se podíváme na naši termínovou listinu extraligy, Ligy mistrů a Spengler Cupu, může se stát, že těmi zápasy budeme muset zaplnit některý z reprezentačních termínů. V týmu ale máme reprezentanty a mohlo by se nám stát, že bychom museli zápasy odehrát bez čtyř nebo pěti hráčů... Budeme to mít náročné. Na odpočinek moc času nebude.