Rozhovory
čt 6.7.2017 | Matouš Soukup, Jan Vavřina

Hradec si všichni pochvalovali, vysvětluje důvody přestupu Lukáš Cingel

Další novou tváří v hradeckém dresu se před nadcházející sezonou stal pětadvacetiletý forvard Lukáš Cingel. Odchovanec slovenské Žiliny přestoupil pod Bílou věž ze Sparty Praha, a to s jasným úkolem posílit útočné řady. Hráč se zkušenostmi ze zámoří, KHL nebo nedávného světového šampionátu přiznává, že jeho ambice v dresu Mountfieldu jsou vysoké.

Jak se celá akce kolem vašeho přesunu z Prahy pod Bílou věž vlastně seběhla?
Bylo to dost rychlé. Odehrálo se to už během přípravy a následného mistrovství světa. Víceméně jsme se dohadovali hlavně přes agenta, já do toho moc nezasahoval. Všichni nakonec souhlasili, že půjdu sem a jsem rád, že to vyšlo.

Byly kromě Mountfieldu ve hře i jiné týmy, se kterými se ve spojení s vámi jednalo?
Já měl se Spartou po sezóně stále smlouvu. Podepsaná byla tak, že s přestupem musí souhlasit jak klub, tak i já. Společně jsme se dohodli právě na Hradci. Nevím, jestli tam byly ve hře i jiné kluby, ale největší zájem byl asi právě odtud.

Hledal jsem novou výzvu, za šanci jsem Hradci vděčný

Měl jste vy osobně po uplynulé sezóně chuť změnit své působiště a zamířit do jiného klubu?
Na Spartě jsem strávil tři roky, a tak jsem chtěl zkusit i něco jiného – novou výzvu. Jsem vděčný, že mě Hradec chtěl a klub mi nabídl smlouvu a dal šanci. Další sezóna bude velká výzva a uvidíme, co přinese.

Rozhodoval jste se i na základě názorů a zkušeností svých spoluhráčů nebo okolí?
Hradec už jsme dříve trochu znal, stejně tak i trenéra Sýkoru, který mě dokonce trénoval. Volal mi a ptal se, jestli bych sem chtěl jít a já souhlasil. Na Hradec Králové jsem se ptal a všichni si ho pochvalovali, hlavně fanoušky i chod celého klubu.

Potkal jste při prvním vstupu do kabiny nějakou známou tvář?
Ano, určitě. V extralize hraji už třetí rok a tváře se víceméně opakují. Z týmu jsem tak poznal většinu hráčů.

Čech nebo Slovák? Žádné rozdíly v tom nevidím

V kádru se stejně jako v minulé sezóně zabydlelo větší množství slovenských hráčů. Pomohl při výběru nového týmu i tento fakt?
Pro mě je Čech jako Slovák (usmívá se). I na Spartě bylo dost Slováků a myslím si, že to vyjde nastejno. Žádné rozdíly v tom nevidím.

Během své kariéry jste působil v zámoří, kontinentální lize, na Slovensku a v poslední době i tady. Dá se říct, který styl hokeje vám nejvíce vyhovuje?
To se těžko řekne. Nejde ani tolik o zemi, jako spíše přímo o tým. To přesně bylo vidět i v loňské Lize mistrů. Například některé švédské kluby směřovaly vše do útoku, jiné naopak vycházely z pevné obrany a moc nenapadaly. Myslím si, že nejvíc záleží hlavně na týmu, trenérovi a taktice.

S jakým cílem a ambicemi přicházíte do východočeského celku?
Ambice budou určitě vysoké. Minulá sezóna byla pro Hradec skvělá a myslím si, že se na to bude chtít určitě navázat a posunout se ještě o kousek dál. Byl bych moc rád, kdyby se nám to podařilo.

V pěti dopředu i zpět – proti Mountfieldu je těžké hrát

Když jste v dresu Sparty nastupoval proti hradeckému týmu jako soupeř, byli jeho hráči něčím typičtí?
Hradec hrál vždy celoplošný hokej, to znamená v pěti hráčích vpředu i vzadu. Bylo těžké proti nim hrát, protože nebyli rozlítaní a přes jejich obranu moc gólů nepadalo.

Poprvé v kariéře jste ve národních barvách okusil atmosféru mistrovství světa. Jak jste si, i přes nepříliš povedené výkony Slovenska, celou akci užil?
Bylo to super. Zprvu jsem byl nadšený, že jsem se dostal do nominace. Po příjezdu na mě ale trošku padla nervozita, která po prvním zápase opadla. Škoda jen, že nám výsledky moc nevycházely, hlavně v prvních třech zápasech, kde jsme měli získat více bodů. Takhle jsme se museli trápit až do posledního zápasu, a navíc čekat na výsledky ostatních. Moc se to užít nedalo, když jsme byli pod tlakem. Doufám ale, že už půjdeme jenom nahoru a nadcházející mistrovství si užijeme víc.

Před nedávnem vám skončila první část letní přípravy. Jaká byla příprava pod vedením Mariána Vody?
S Mariánem už jsem dříve trénoval, takže jsem věděl, co od něho čekat. Podle mě má podobný styl, jakým jsme trénovali i na Spartě pod dohledem Martina Iterského. Oba patří mezi mladé trenéry a zkouší mnoho nových věcí. Přinášejí stále něco moderního a tréninky jsou díky tomu pestré. Soustředění pro mě bylo dost náročné, protože jsem dorazil z ničeho nic, ale postupně jsem se do toho dostal a teď máme navíc dva týdny volna. Plánuji nějakou dovolenou a poté začnu už zase trénovat.

Turnaj přes vánoční svátky? Spengler cup bude dobrý zážitek

Máte už naplánované, kam vyrazíte a jakým způsobem budete odpočívat?
Ano, letíme s přítelkyní na deset dní na karibský ostrov Dominica.

Poté vás čeká finále přípravy v podobě Mountfield Cupu, kde narazíte i na Spartu. Jak se na vzájemný duel těšíte?
Těším se. Hlavně tedy na led, protože letní přípravu moc nemusím, ale pro hokej je potřebná. Určitě se těším i na Spartu a sám jsem zvědavý, jaké to bude.

Letos vás čeká náročná sezóna, ve které se kromě Ligy mistrů a extraligy zúčastníte také Spengler Cupu. Už jste si právě o této akci něco zjišťoval?
Ne nijak podrobně, ale kluků v kabině už jsem se ptal. Říkali, že turnaj je super. I když je plánovaný přes vánoční svátky, bude to dobrý zážitek.