Akademie ČH
po 21.8.2017 | Martin Voltr | Foto: Eliška Poppelová

Jízdu starších dorostenců zastavilo až finále. Z Pardubic přivezli stříbro

Den poté, co junioři ovládli Mountfield Cup, zapsali povedený výsledek pro hradeckou mládež také starší dorostenci. Na Turnaji hejtmana Pardubického kraje postupně zdolali ve skupině domácí tým a Olomouc, v semifinále pak Liberec a došli až do finále. V odvetném derby nad Pardubicemi znovu vedli, náskok ale neudrželi a prohráli 1:4. Za stříbro se však nemusejí stydět, naopak!

Hradecký starší dorost má srpnový pardubický turnaj dlouhodobě v oblibě. V roce 2014 ho vyhrál, v dalších dvou letech pak skončil druhý. A doba stříbrná nyní pokračuje. Víkendový podnik se tentokrát hrál systémem dvou skupin a vyřazovacích bojů, Lvi v sobotu zdolali domácí Dynamo 2:0 a Olomouc 2:1 po nájezdech. Tříbodové vítězství přitom ztratili pouhých devět sekund před třetí sirénou.

V zápasech hraných na 3x 15 minut úsporné výsledky pokračovaly. Mountfield v neděli ráno otočil semifinále proti Liberci z 0:1 na 2:1 a jakmile Pardubice zdolaly Letňany, všechno bylo nachystáno k druhému derby – finálovému. Hradec poslal do vedení zkraje druhé části Tadeáš Pinkas a celý tým dělal všechno pro to, aby hubené vedení udržel.

To se mu však bohužel nepovedlo. Pardubice před pauzou srovnaly, ve 37. minutě skóre otočily a v euforii přidaly další dva góly. „Myslím, že do půlky byl zápas vyrovnaný. Soupeři jsme trochu pomohli nešťastným druhým gólem, který jsme si dali sami. Potom byl psychicky na koni a závěr jsme malinko nezvládli,“ ví hlavní kouč Libor Pivko.

Na obou stranách už byl znát úbytek sil, Hradečtí tak ve finiši ztěžka hledali zbývající energii. „Program máme náročný, kluci hodně trénovali a v nohách toho mají opravdu hodně. Srážely nás i individuální chyby, kterých jsme měli spoustu. Tolik chyb jsme neudělali v celém turnaji, kolik v tom závěru finále,“ doplňuje hradecký lodivod.

Potud ale hodnocení posledního zápasu. Druhé místo v poli šesti extraligových týmů je rozhodně úspěchem, hradecká parta sehrála povedený turnaj! „Finále je pro kluky škoda, hlavně za to, jak celý turnaj pracovali. Bojovali, makali. Za nás trenéry jsme je pochválili,“ vrací se Pivko ke slovům v kabině bezprostředně po závěrečném ceremoniálu.

„Dodržovali taktiku, kterou jsme si dali. Chtěli jsme hrát hodně aktivní hokej, což se nám podařilo. Měli jsme spoustu šancí, bohužel jsme nebyli tolik produktivní. Ale doufám, že si to schováváme na lepší časy, až začne sezóna,“ usmívá se hradecký kouč a chválí konkurenci na turnaji. „Určitě byla kvalitní. Liberec, Sparta, Olomouc, s těmihle týmy se ve skupině nebudeme potkávat. S Pardubicemi ano, a s těmi jsme sehráli vyrovnané zápasy. Jednou jsme vyhráli my a jednou oni,“ shrnuje.

Trenérské duo Libor Pivko – Pavel Suchý na turnaji rovnoměrně protočilo oba brankáře. Kryštof Ševců a Denis Vacek odchytali každý po dvou utkáních, Vacek (na fotce) si navrch vysloužil cenu pro nejlepšího gólmana – za 90 minut hry inkasoval jen jednou! Prostor ukázat se dostali i všichni hráči v poli. „Snažili jsme se síly rozvrhnout. Až na finále, kde už přece jenom chcete udělat výsledek,“ přitakává Pivko.

Hradečtí mladíci vstoupí do NOEN extraligy v pátek 8. září proti Žďáru nad Sázavou. Do té doby mají něco málo přes dva týdny, aby vyladili všechno, co je potřeba. „Ještě máme čtyři přípravné zápasy, potom nám to začne. Pořád je na čem pracovat a co zlepšovat.“ Třeba i právě na základě poznatků z turnaje. „Když se podívám na množství šancí, co jsme měli, tak je to určitě zakončení a důraz před bránou. Tam nás trochu tlačila bota,“ dodává Libor Pivko k bolesti, která je aktuální pro celý český hokej.

Hradecké výsledky

HC Dynamo Pardubice – Mountfield HK 0:2 (0:0, 0:1, 0:1)
Branky a nahrávky: 30. Pinkas (Sklenář), 31. Sklenář (Pinkas, Kukla).

Mountfield HK – HC Olomouc 2:1sn (0:0, 0:0, 1:1)
Branky a nahrávky: 32. Kuboš (Sklenář, Hrabčák), rozh. nájezd Kukla – 45. Paťava (Krátký, Kořének).

Semifinále: Mountfield HK – Bílí Tygři Liberec 2:1 (0:1, 1:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 22. Poppel (Pěnčík), 43. Šedivý (Pinkas) – 6. Liška (Křepelka).

Finále: HC Dynamo Pardubice – Mountfield HK 4:1 (0:0, 1:1, 3:0)
Branky a nahrávky: 29. Tobiáš (Chára), 37. Šír (Tobiáš, Chára), 40. Chára (Rudy), 44. Chára (Rudy) – 18. Pinkas (Sklenář).

Konečné pořadí turnaje

1. HC Dynamo Pardubice
2. Mountfield HK
3. Bílí Tygři Liberec
4. HC Letci Letňany
5. HC Sparta Praha
6. HC Olomouc

Individuální ceny

Nejlepší brankář: Denis Vacek (Mountfield HK)
Nejlepší obránce: Jakub Žůrek (Bílí Tygři Liberec)
Nejlepší útočník: Tomáš Zeman (HC Dynamo Pardubice)

Fotogalerie