Zápasy
pá 22.9.2017 | Lukáš Foff

Hradec doslova vydřel vítězství v Olomouci a slaví první body venku!

Zápasové menu

Konečně to vyšlo. Na třetí pokus Východočeši vezou body z venku, a to rovnou všechny tři. Vítězství se ale nerodilo lehce, cesta k němu byla velmi náročná. Lvi po dvou třetinách prohrávali 0:1, když si nechali dát gól ve vlastní přesilovce. Pak je ale spasily „ošklivé“ góly Ziga a Vopelky a hlavně díky nim porazil Mountfield Kohouty už pojedenácté v řadě. Na závěr do prázdné brány pečetil na 3:1 ještě Jaroslav Bednář.

Na olomoucký led poslali trenéři kompletně jiné složení útoků, než hrálo doma proti Ocelářům. Do sestavy se po otřesu mozku vrátil Lukáš Cingel a hned do prvního útoku se po drobném zranění dostal i Rudolf Červený.

První třetina plná nepřesností skončila bez branek

Úvod zápasu zastihl oba týmy ještě rozespalé a nerozehrané. Hráčům se nedařilo přihrát si puk přesně na hokejku a gólmani dlouho neměli vůbec žádnou práci. Hlavní role hrály obrany až do osmé minuty, kde si obě dvě připsaly slabší chvilky a zachraňovat situaci tak museli právě brankáři.

Nejdříve se do velmi dobré situace dostal Jakub Herman, ale Sedláček jeho střelu z blízkosti vyrazil a rozhodčí poté ztratil puk z dohledu, i když byl na olomouckých holích. Prakticky z protiútoku se hnali do šance členové čtvrté formace Dvořák s Kukumbergem, ale výsledný efekt byl taktéž nulový. Stejně jako o minutu později po tutovce Laše.

Poté následovala opět hluchá pasáž, která diváky pobavit příliš nemohla. Sedláček měl větší práci v 17. minutě, kdy ucpal díru mezi betony proti teči Eberleho. Konec ale jednoznačně patřil Mountfieldu, který se mohl dostat poprvé v sezóně jako první do vedení. Džerinš nejdříve mířil vstříc Konrádovi téměř sám, ale kotouč mu poskakoval. Po následné střele se puk odrazil přesně k Bednářovi, který byl při rozbruslení z totožného místa stoprocentní. Na ostro se mu to však nepovedlo a branku přestřelil.

Mdlý výkon Hradce pokračoval, Mora udeřila v oslabení

Druhá dvacetiminutovka začala v podobném duchu jako první. Dva na jednoho šli Strapáč s Jerglem, ale druhý jmenovaný ztroskotal na hradeckém brankáři. Mountfieldu se nedařilo, což deklarovala i tři zakázaná uvolnění v rozmezí 47 vteřin. Takřka z ničeho se najednou objevil po přihrávce Jarůška v šanci Cingel, ale jeho rána do protipohybu Konráda netrefila zařízení.

Ve 26. minutě Tomáš Houdek spáchal první přestupek v zápase a příznivci Hradce cítili šanci na změnu skóre. Ta se také udála, ale ne taková, jaká by se jim líbila. V oslabení totiž ujel Vilém Burian a nekompromisní ranou o bližší tyč prostřelil Sedláčka – 1:0.

Pro Kohouty to bylo přesně to, co potřebovali. Od té doby se výhradně soustředili na defenzivu a nekomplikovali si život a Hradečtí si s tím evidentně nevěděli rady. Jediným pozitivem na hostující hře tak mohlo být oslabení, při kterém Mountfield nepustil Moru vůbec k ničemu. Lvi nevstřelili branku na ledě soupeře už hrůzostrašných 160 minut.

Skvělá třetí třetina přinesla Hradci první výhru venku

Jenže tahle nelichotivá série se protáhla už pouze o 59 vteřin. Richard Jarůšek totiž navezl puk do brankoviště a Tomáš Zigo v něm byl nejšikovnější a ukončil Konrádovu sérii 167 minut bez inkasovaného gólu – 1:1. Mora vzápětí zahrozila také, ale Holcův pokus vyrazil Sedláček maskou.

Hradečtí byli povzbuzeni venkovním gólem a hnali se hladově za každým pukem. To se nakonec ukázalo jako klíčové. Ve 46. minutě nahodil Graňák na bránu, Dvořák puk dojížděl a rozhodil Konráda, který jej upustil vedle své levé nohy, kam nejrychleji dojel Lukáš Vopelka a došťouchal kotouč do sítě. Olomoučtí sice vehementně protestovali, ale rozhodčí jasně ukázal do brány – 1:2.

Kohouty to vůbec nepoložilo, naopak. Jakub Galvas střílel do odkryté klece, ale na poslední chvíli byla jeho střela přizvednuta. V 51. minutě Jakuba Sedláčka zachránila tyč, která se tentokrát na stranu střílejícího Buriana nepostavila. Hanáci zkusili v poslední minutě hru v šesti, ale to se jim nakonec vymstilo. Jaroslav Bednář totiž vystihl rozehrávku a do prázdné brány pohodlně upravil na 3:1 pro Hradec. Mountfield HK tak porazil Olomouc pojedenácté v řadě a přivezl první body z venkovního kluziště.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Jaroslav Bednář 1 0 1 0 0
Oskars Cibulskis 0 0 0 0 0
Lukáš Cingel 0 1 1 1 0
Rudolf Červený 0 0 0 1 0
Jaroslav Dvořák 0 0 0 1 0
Andris Džerinš 0 0 0 0 0
Dominik Graňák 0 1 1 3 0
Blaž Gregorc 0 0 0 -1 0
Richard Jarůšek 0 1 1 1 0
Bedřich Köhler 0 0 0 -1 0
Petr Koukal 0 0 0 0 0
Roman Kukumberg 0 0 0 0 0
Filip Pavlík 0 0 0 2 0
Martin Pláněk 0 0 0 1 0
Mislav Rosandič 0 0 0 0 0
Jiří Šimánek 0 0 0 0 2
Lukáš Vopelka 1 0 1 1 0
René Vydarený 0 0 0 0 0
Tomáš Zigo 1 0 1 1 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Jakub Sedláček 60 23 1 22 95,65 0 0

Ohlasy k utkání

Zdeněk Venera (HC Olomouc):
Porážka nás samozřejmě mrzí, protože utkání jsme měli dobře rozehrané. Ve druhé třetině, kdy byl Hradec aktivnější, jsme paradoxně dali gól. Rozhodly však dva rychlé góly ve třetí třetině. Pak jsme si sice vytvořili tři velké příležitosti, ale bohužel jsme tentokrát z těch největších šancí nedokázali skórovat. Utkání se lámalo ve druhé třetině a na začátku třetí části.


Tomáš Martinec (Mountfield HK):
Jeli jsme sem s respektem k domácímu týmu a dlouho jsme se nemohli prosadit přes dobře organizovanou hru a výbornou obranu domácích. Navíc jsme inkasovali v naší přesilovce a ve druhé třetině jsme prohrávali. O to těžší to pro nás bylo. Důležitý byl brzký vyrovnávací gól ve třetí třetině, následně jsme přidali druhou branku. Po vydřeném a bojovném výkonu se nám i se štěstím povedlo utkání obrátit. Výsledku si hodně ceníme.