Zápasy
ne 24.9.2017 | Lukáš Foff

Hrubé chyby v obraně stály Hradec body. Lvi prohráli se Spartou 2:3

Čtvrté vítězství v řadě hradečtí hokejisté nepřidali. Se Spartou podali bojovný výkon a na ledě ji místy dokonce přehrávali, ale srazily je velmi hrubé chyby v obraně. Mountfield opět prohrával, utkání však otočil na 2:1, ale deset vteřin před koncem prostřední třetiny potrestali Pražané faul a srovnali na 2:2. Ve třetí části měla šance obě mužstva, ale sportovní štěstí se tentokrát přiklonilo na stranu hostů.

Po velmi dlouhé době se do sestavy konečně dostal Patrik Rybár, který však pouze kryl záda Jakubu Sedláčkovi. Složení útoků se oproti Olomouci lehce obměnilo. Ve čtvrté lajně se objevil Jiří Šimánek.

Hradec znovu inkasoval jako první, rychle ale srovnal

Začátek první třetiny v ČPP Aréně byl v režii Mountfieldu HK, který chtěl na soupeře vletět. Sami Aittokallio však působil velmi jistě a puky si nacházel. V osmé minutě si dvě minuty za faul vysokou holí vykoledoval Robert Říčka a Hradec byl v přesilovce hodně nebezpečný.

Richard Jarůšek měl během ní hned dvě skvělé příležitosti, ale Aittokallio proti němu zasáhl oběma svými rukavicemi. Nejdříve skvěle lapačkou, o chvilku později srazil puk vyrážečkou do ochranné sítě. Jak už jsou tedy fanoušci Východočechů zvyklí, do vedení šel soupeř. Obrovskou hrubku udělal Roman Kukumberg, který nabil přesně na hokejku Robertu Říčkovi, jenž z mezikruží švihem nedal Sedláčkovi šanci – 0:1.

V další přesilovce Lvi znovu tlačili, ale Gregorc, Džerinš ani Cibulskis skulinku ve výstroji pražského brankáře nenašli. V čase 14:18 se to ale povedlo Romanu Kukumbergovi, který dokonale odčinil svoji první chybu a vstřelil vůbec první gól Mountfieldu v první třetině v letošní sezóně. Těsně před koncem poté ještě nebezpečně zahrozila Sparta, ale ani jeden z brankářů už nekapituloval.

Lvi otočili, ale deset vteřin před koncem Sparta srovnala

Druhou dvacetiminutovku začali lépe Pražané. Na Sedláčka vystřelili Uher a po něm i Forman, ale oba pochodili s prázdnou. Další přesilovku sehrál Hradec opět kvalitně. Bednář našel před bránou Köhlera, ale tradiční spolupráce této dvojice skončila sraženou střelou mimo. Hradecký kapitán se do střely položil i sám, ale Aittokallio jí nastavil svojí náruč.

Mountfieldu už tak trochu tradičně fungovala oslabení. Dokonce se v něm mohl dostat i do vedení, protože Džerinš skvěle našel Šimánka, jehož bekhendový blafák gólman Sparty přečetl. Stejný hokejista našel spoluhráče ještě dvakrát v krátkém rozmezí, ale luxusní přihrávku neproměnil v gólovou asistenci ani Červený. Hradec přece jen otočil duel, zásluhou Lukáše Vopelky, jenž dostal pas od Kukumberga, napoprvé promáchl, ale reparát složil na výbornou a prostřelil finského brankáře – 2:1.

Východočeši hráli opravdu dobře, Bednář našel před bránou Rudolfa Červeného, ale ten odmítl pojistit náskok, a to Hradec mrzelo. Poslední minutu Pražané zamkli Lvy v pásmu a vynutili si přesilovku. Tu využili bleskurychle. Petr Zámorský dostal namazáno od Jaroslava Hlinky a svojí ranou příklepem téměř protrhl síť – 2:2.

Jediná branka rozhodla o vítězství hostů

Třetí perioda začala velmi opatrně, ani jeden z týmů se totiž neměl kam hnát. Ve 46. minutě přišel faul Andrise Džerinše, takže Sparťané mohli znovu zahrozit. Jediným náznakem však byla střela Zámorského od mantinelu, kterou Sedláček pohodlně zlikvidoval, jinak se Hradečtí ubránili znamenitě.

V čase 50:13 však nepochopitelně hradecká defenziva zaspala a přišel krutý direkt. Dominik Uher si všiml najíždějícího Jiřího Černocha, který v plné rychlosti poslal hradeckého brankáře na druhou stranu a do prázdné branky s klidem zametl – 2:3. Prakticky vzápětí fauloval Aittokallio vysokou holí Jarůška a poslal tím hradeckému útoku pozvánku do útočného pásma. Tu přijal Bedřich Köhler, jenže o několik decimetrů minul tyč.

Hradec už musel hrát vabank, takže se z toho rodila různá přečíslení. Vyjímalo se zejména to Uherovo, které se rozhodl zakončit sám střelou na lapačku, ale byl příliš přesný a trefil se do ní přesně. Konec utkání přinesl ještě slušný závar před hostujícím brankářem, ale Sparta už si náskok pohlídala a potřetí v sezóně tak zvítězila o jednu branku.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Jaroslav Bednář 0 1 1 0 2
Oskars Cibulskis 0 0 0 0 2
Lukáš Cingel 0 0 0 0 0
Rudolf Červený 0 1 1 0 0
Jaroslav Dvořák 0 0 0 0 0
Andris Džerinš 0 0 0 -1 4
Dominik Graňák 0 0 0 0 0
Blaž Gregorc 0 0 0 0 0
Richard Jarůšek 0 1 1 1 0
Bedřich Köhler 0 0 0 -1 0
Petr Koukal 0 0 0 0 0
Roman Kukumberg 1 1 2 1 0
Filip Pavlík 0 0 0 0 0
Martin Pláněk 0 0 0 0 2
Mislav Rosandič 0 0 0 0 0
Jiří Šimánek 0 0 0 0 0
Lukáš Vopelka 1 0 1 0 0
René Vydarený 0 0 0 0 2
Tomáš Zigo 0 0 0 0 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Jakub Sedláček 59 29 3 26 89,66 0 0

Ohlasy k utkání

Václav Sýkora (Mountfield HK):
Sparta šla v zápase cílevědoměji za vítězstvím, byla dynamičtější a lepší na puku. Spoustu kotoučů na nás vybojovala. Největší problém byl ale v tom, že jsme udělali hrubé chyby, po kterých padly všechny tři góly. Asi nejdůležitější byl ten na 2:2, kterým Sparta vyrovnala deset vteřin před koncem druhé třetiny v přesilovce. I tam jsme udělali chybu, tu situaci jsme měli zvládnout líp. Myslím, že Sparta si vítězství víc zasloužila.

Jaroslav Nedvěd (HC Sparta Praha):
Měli jsme od minulé neděle čas na to, abychom si po dvou prohraných zápasech něco řekli. Mohli jsme na některých věcech zapracovat a některé změnit. Přijeli jsme sem s jasným cílem bodovat, a to se nám povedlo. Musím strašně poděkovat všem klukům za obrovské nasazení a perfektní výkon. Jak taktický, tak co se týče osobní statečnosti v závěru, kdy padali do střel. Porvali jsme se o to jako jeden muž, byl to super playoffový výkon.

Fotogalerie