Zápasy
út 10.10.2017 | Redakce | Foto: SC Bern

Hradec vzdoroval Bernu jen třetinu. Po porážce 2:5 v Lize mistrů končí

Zápasové menu

V posledním utkání skupinové fáze Ligy mistrů byl ještě ve hře postup, jenže Mountfield v kombinované sestavě na Bern nestačil. Před fantastickými výjezdníky odehrál první třetinu skvěle, mohl vést víc než 1:0, ve druhé části ale domácí favorit zabral a skóre otočil až do vítězného stavu 5:2. Pro hradecké hokejisty tak premiérová účast v CHL končí.

Mountfield se do Švýcarska vydal v hodně mladé sestavě. V obraně dostali znovu šanci junioři Jakub Muška s Mikulášem Pohlem, v útoku další mladíci hráči hrající WSM Ligu. Přestože všichni měli v nohou dlouhou pondělní cestu, od začátku zápasu předváděli vynikající pohyb.

Skvělá první třetina a zasloužené vedení

Nejnavštěvovanější aréna v Evropě má široký led, i tak ale byli Hradečtí v první třetině lepším týmem! Do první velké šance si najel Rudolf Červený, jeho teč vyškrábl gólman Genoni ramenem nad břevno. Potom se do tlaku dostal i Bern, vysloužil si úvodní přesilovku, jenže v té měl paradoxně gól na hokejce Michal Dragoun. Na modré vypíchl puk Haasovi, Genoni však jeho blafák v sólu přečetl.

Švýcarský favorit se absolutně nemohl dostat do tempa. Až ve třinácté minutě donutil Jakuba Sedláčka k těžkému zákroku, to když se Ebbett z první opřel do pasu Andersona. Skvělý přístup hradeckých bojovníků pak vedl k druhému samostatnému úniku. Mezi obránci se dopředu protáhl Patrik Miškář, ani on ale neuspěl.

Přesto se Mountfield radoval. Přestál těžkou chvilku, kdy Scherwey nedosáhl na puk před prázdnou brankou, a pak šel zaslouženě do vedení: Po levé straně zatáhl puk Červený, nabil před prázdnou bránu Lukáši Vopelkovi, a ten nezaváhal – 0:1! Hektická pasáž ještě nekončila, Sedláčkovo podklouznutí musel zachránit Filip Pavlík, jenž vytáhl kotouč z úplně volné klece.

Uragán Bernu všechno obrátil

Jenže hned od startu druhé části začalo českému zástupci skvěle rozjeté utkání protékat mezi prsty. Naprosto klíčový moment přinesla 22. minuta. V oslabení se k ledu poroučel zraněný Radek Pilař, rozhodčí nepřerušili hru a Thomas Rüfenacht vyrovnal. Navíc ještě rozladěný Mislav Rosandič nechtěně odpálil puk tak, že trefil čárového rozhodčího, a s trestem do konce zápasu se stejně jako Pilař také poroučel do kabin.

Hradečtí od té chvíle museli hrát už jen na pět obránců a deset útočníků. Přesto na chvíli zase ještě zatlačili, v přečíslení pálil Dvořák, potom měl velkou dvojšanci Miškář. Bern ovšem postupně získal převahu a skóre otočil.

Dvakrát mu štěstí přinesl rušný provoz před brankou, kdy Jakub Sedláček nic neviděl. Střelu Ramóna Untersandera mu nešťastně tečoval spoluhráč, nahození Noreaua pak usměrnil Mika Pyörälä. Šestnáct sekund před sirénou pak přišla čtvrtá pohroma, když Hradec nevyužil přesilovku a hned po jejím konci inkasoval z přečíslení zakončeném Tristanem Scherweym – 4:1.

Lvi dohráli zápas bojovně a se ctí

Do třetí části už nenastoupil ani zraněný čárový rozhodčí, domácí Medvědi víceméně s jistotou kontrolovali bezpečné vedení. Arcobello mohl náskok zvýšit, rozhýbal si Sedláčka, jeho branku ale minul. Hned vzápětí šli ovšem Lvi do čtyř, a to už popáté inkasovali. Po rychlé akci Haase snadno zakončil Tristan Scherwey, radoval se ze svého druhého gólu večera – 5:1.

Mountfield však nechtěl nic odevzdat. Měl i jednu výraznou motivaci – úžasné fanoušky. Do Bernu jich dorazilo víc než padesát, a byli slyšet víc než dost! Odvážným sólem se předvedl Richard Jarůšek, svou letošní střeleckou smůlu ale neprolomil.

Jakub Sedláček potom předvedl několik parádních zákroků, Scherwey před ním nedokázal završit hattrick. Hradečtí naopak zakončili letošní pouť Ligou mistrů vstřelenou brankou. Ta může zvednout sebevědomí především jejímu autorovi Jakubu Muškovi. Obránce juniorky nahodil puk od modré čáry, před brankou ho pravděpodobně lízl domácí obránce a Genoni nedokázal zasáhnout – 5:2. Víc ale mladý kádr proti špičkovému evropskému soupeři nezvládl.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Jindřich Barák 0 0 0 -2 0
Lukáš Cingel 0 1 1 -1 0
Zdeněk Čáp 0 0 0 2 0
Rudolf Červený 0 1 1 0 0
Michal Dragoun 0 1 1 1 2
Jaroslav Dvořák 0 0 0 0 0
Richard Jarůšek 0 1 1 0 0
Filip Jirásek 0 0 0 -2 0
Ondřej Kopta 0 0 0 0 0
Patrik Miškář 0 0 0 0 2
Jakub Muška 1 0 1 1 0
Filip Pavlík 0 0 0 0 4
Radek Pilař 0 0 0 0 0
Mikuláš Pohl 0 0 0 -3 0
Mislav Rosandič 0 0 0 0 20
Lukáš Vopelka 1 0 1 0 2
Tomáš Zigo 0 0 0 -1 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Jakub Sedláček 60 32 5 27 84,38 0 0

Ohlasy k utkání

Václav Sýkora (Mountfield HK):
První třetinu jsme odehráli velmi dobře. Bern jsme příliš k ničemu nepustili, a naopak jsme tam měli ještě víc šancí než jenom ten gól. Ve druhé třetině se to změnilo, v jeden moment jsme dostali v oslabení gól na 1:1 a zároveň jsme přitom přišli o dva hráče. V podstatě jsme byli nuceni dohrávat zápas na tři pětky. Trochu se nám tím hra rozpadla a Bern v té třetině zápas rozhodl, dal čtyři góly. Už před začátkem Ligy mistrů jsme říkali, že chceme dát šanci mladším hráčům, aby si zkusili mezinárodní hokej. V tomhle si myslím, že to účel splnilo, dneska měli hodně ice timu a byla to pro ně výborná zkušenost.