Preview k zápasu
po 16.10.2017 | Šimon Sedlařík, Lukáš Foff

Zkrotí nabuzený Hradec i Bílé Tygry? Extraliga vstupuje do své druhé části

V zářijovém prvním kole Lvi libereckému vicemistrovi nestačili, do úterního duelu však na domácím ledě přesto nastoupí v roli favorita. Po pěti výhrách v řadě se totiž posunuli mezi elitní čtyřku extraligy a její druhou čtvrtinu zahájí se ztrátou pouhého bodu na třetí Třinec, navíc nabuzeni jasnou výhrou v derby. Liberečtí se naopak stále hledají a z posledních čtyř utkání přemohli pouze trápící se Vítkovice. Kdo uspěje ve druhém vzájemném střetnutí, které se tentokrát odehraje pod Bílou věží?

Mountfield HK – Bílí Tygři Liberec, úterý od 18:00: ON-LINE

V hradeckém celku momentálně panuje skvělá nálada. Nedělní derby v ČPP Aréně překonalo představy nejednoho fanouška, když Lvi vyprovodili Pardubice vysoko 6:0, a série výher tak po pátém tříbodovém zisku v řadě pokračuje. „V hale byla super atmosféra, diváci si zaslouží velký dík. Hlavně za ně jsem rád, že jsme dali tolik gólů a zápas zvládli v pohodě,“ pochvaluje si slovenský útočník Tomáš Zigo.

Na žádné větší oslavy však není čas, kolotoč extraligy totiž už v úterý neúprosně pokračuje a Hradečtí přivítají Bílé Tygry. Loňský vicemistr a zároveň i předloňský mistr nicméně prozatím nenavazuje na dominanci z posledních sezón a v tabulce mu patří až jedenáctá pozice. „Mají kvalitní tým a nic nám nedarují zadarmo. Nečeká nás lehký zápas, hráli jsme s nimi letos v lize i v přípravě, takže víme, do čeho jdeme,“ varuje hokejista, jenž si zahrál i na letošním MS ve Francii a Německu, před podceněním Severočechů.

Porce dvou utkání ve třech dnech není ideální, pětadvacetiletý slovenský reprezentant má však jednoduchý recept, jak po Pardubicích zvládnout i úterní duel. „Po zápase s Dynamem jsme si dali regeneraci v posilovně. Teď jen trochu potrénovat, dobře se najíst i vyspat a v úterý jdeme na to,“ přibližuje další program důrazný forvard Tomáš Zigo.

Hradec míří vzhůru, zato Bílí Tygři musejí zabrat

Filipu Pešánovi, hlavnímu kouči Bílých Tygrů, dělá momentálně vrásky venkovní bilance jeho celku. Doma liberečtí hokejisté pětkrát vyhráli a nezvládli pouze duel s Chomutovem, venku však ještě nezískali ani bod a krčí se v této statistice na chvostu tabulky s Litvínovem. Alarmující je rovněž nízká střelecká produktivita – Severočeši se totiž mimo svou halu trefili pouze šestkrát, což je vůbec nejnižší číslo soutěže.

Poslední zápasy Liberce
Sparta – Liberec 7:1
Liberec – Pardubice 4:1
Kometa – Liberec 7:2
Plzeň – Liberec 5:1
Liberec – Vítkovice 2:1

Posledních pět utkání Liberce v extralize čítá dvě vítězství a tři porážky se skóre 10:21. Všechna tři střetnutí, ve kterých Bílí Tygři odešli jako poražení, se odehrála na hřištích soupeřů – na Spartě padli 7:1, v Brně 7:2 a naposledy v Plzni 5:1. Suma sumárum je z toho zatím jedenácté místo s patnácti body.

Po ospalém začátku sezóny a nevyrovnaných výkonech se Východočeši, zdá se, konečně rozjíždějí a pomalu se derou vzhůru tabulkou. Už se totiž nacházejí na čtvrté příčce se ziskem 24 bodů. Radost dělá fanouškům především precizní obrana, která je co do počtu obdržených branek (23) nejlepší v extralize. Hradec k tomu už více než 190 minut neinkasoval a skóre zmíněné série posledních pěti duelů je 15:3.

Přípravný i ostrý zápas rozhodly pokaždé přesilovky

kolodatumdomácíhosté   
1. pá 8.9.2017 Liberec Mountfield HK 3:0 (1:0, 1:0, 1:0)   

Mountfield HK se letos s Bílými Tygry střetnul už dvakrát. Poprvé se tak stalo v polovině srpna v Liberci, kde domácí o vítězství 4:1 v přípravném zápase rozhodli dvěma góly ve čtyřminutové přesilovce zhruba v polovině utkání. Byla to tehdy první a poslední porážka Hradeckých v předsezónních duelech, i tak však měl trenér Václav Sýkora o čem přemýšlet…

… protože ani ne o měsíc později se oba kluby potkaly znovu, tentokrát už naostro. V prvním kole Tipsport extraligy se v Home Credit areně znovu radoval Liberec – a opět díky přesilovkám. Hned první vyloučení Hradce totiž potrestal Filip Pyrochta, a ačkoli hosté bojovali, ke kýžené brance jejich snaha nevedla. Když se navíc ve 37. minutě trefil v další přesilovce Adam Jánošík a krátce po úvodu závěrečné části Jan Ordoš, bylo rozhodnuto.

Liberečtí postrádají bodového tahouna, střelců však mají více

Letošní ročník se pro Severočechy prozatím nevyvíjí úplně nejlépe. Je to možná proto, že sestavě Filipa Pešána chybí bodový lídr, který by strhnul ostatní. Z útočníků si vedou nejlépe zmíněný Michal Bulíř (3+4), dále Martin Bakoš (3+3), Petr Jelínek (3+2) a Lukáš Jašek (2+3). Co však může Liberecké povzbudit je střelecké rozložení sil – v týmu fanoušci najdou hned pět hráčů, kteří nastříleli alespoň tři branky. Kromě výše zmíněných jsou to i Adam Jánošík a Jan Ordoš.

Mezi obránci hraje prim Martin Ševc, který si prozatím připsal 7 bodů za jednu branku a šest přihrávek. Na této pozici mu patří šesté místo v soutěži. Kredit mu však ubírají trestné minuty – těch posbíral už 37 a je třetím nejvylučovanějším hráčem extraligy. Rovněž ve statistice +/- se Ševcovi nedaří tak, jak by si přál. V jeho kolonce totiž svítí cifra -5.

Tyče liberecké branky hlídá Roman Will, jenž prozatím odchytal dvanáct ze třinácti utkání letošního ročníku a je jasnou libereckou jedničkou. Pětadvacetiletý gólman se letos musí hodně otáčet, střelci soupeře na něj totiž prozatím vyslali 328 pokusů, což je páté nejvyšší číslo v extralize. Will chytá s úspěšností 90,24 % a za svá záda průměrně pustí 2,85 branky na zápas.

Statistické okénko – Bílí Tygři…

  • … jsou čtvrtí v počtu odehraných přesilovek, kterých si zahráli už 62. Hradeckým patří sedmá příčka, když si v početní převaze zahráli v 58 případech.
  • … dostali druhý největší počet branek v oslabení, a to 14. Hůře jsou na tom už pouze Vítkovice. Hradec ze své sítě lovil v oslabení 9 puků a je devátý.
  • … jsou týmem s největším počtem trestných minut, jichž nasbírali už 261 a „vládnou“ v této kolonce extralize s náskokem 23 minut na druhé Dynamo. Lvi jsou druhým nejdisciplinovanějším celkem se 118 trestnými minutami.
  • … vstřelili druhý nejmenší počet branek – 22. Hradečtí jsou osmí s 30 góly.
  • … získali nejméně bodů venku. Společně s Jihlavou a Litvínovem totiž venku nebodovali ani jedinkrát! Hradec je v této statistice čtvrtý za tři výhry ze šesti duelů.

Vstupenky na zápas jsou stále v prodeji!

Vstupenky na utkání jsou k dispozici na pokladnách, nebo skrze on-line webovou aplikaci. Pokladny budou otevřeny od 13 hodin až do samotného utkání.

Sestavy z minulého utkání
Rybár – Cibulskis, Gregorc, F. Pavlík, Graňák, Pláněk, Vydarený – Köhler, Dragoun, Šimánek – Jaroslav Bednář, Kukumberg, Cingel – Vopelka, Koukal, Červený – Jarůšek, Zigo, Látal. Trenér: Václav Sýkora.
Will – Havlín, Ševc (C), Jánošík, Šmíd (A), Kolmann, Derner, Pyrochta – Bulíř, P. Jelínek (A), L. Krenželok – Bakoš, Redenbach, Jašek – J. Stránský, Lakatoš, Ordoš – Jeník, D. Špaček, J. Vlach.Trenér: Libor Zábranský.