Preview k zápasu
út 14.11.2017 | Matouš Soukup, Lukáš Foff | Foto: Jiří Zaňát / Aukro Berani Zlín

Po 24 dnech vlétnou Lvi na svého soka konečně doma! Přijede Zlín

Třikrát sláva. Konečně, takřka po čtyřech týdnech, bude možné podívat se na hradecký seniorský hokej v ČPP Aréně. Dlouhá pauza, zaviněná čtyřmi venkovními zápasy v řadě a reprezentační přestávkou navrch, skončí trošku netradičně ve středu. Přesně v 18:00 vypukne utkání s Berany, jejichž generálním manažerem se od této sezóny stal hradecký rodák Martin Hosták.

Mountfield HK – Aukro Berani Zlín, středa od 18:00: ON-LINE

Před pauzou měli hráči pořádně perné období, takže volno uvítali. Jak jej strávili přibližuje Dominik Graňák. „Po posledním zápase jsme měli dva dny volno a trénovali jen do zbytku týdne. Tréninky byly, jako v každé reprezentační přestávce, více zaměřené na individuální dovednosti a kondičku. Takže jsme makali jak na ledě, tak v posilovně. Člověk může trénovat, jak intenzivně chce, ale zápasy to nenahradí. Situace je ale stejná pro nás i pro soupeře. Věřím však, že nám nebude dlouho trvat, než se dostaneme do správného rytmu. I kdyby nám náhodou hrozilo, že nejsme v tempu, tak se rychle vrátíme, protože těch zápasů teď bude mnoho,“ ubezpečuje fanoušky hradecký bek.

Se Zlínem už Mountfield letos jednou hrál a nedopadlo to příliš dobře. Lvům se na půdě Ševců nedaří, takže i bod za prohru 1:2 v nájezdech se ale počítal. „Už ani nevím, co nám tam dělalo největší problém. Tehdy jsme byli v jiné situaci, než jsme teď. Myslím, že jsme tam odehráli nejlepší první třetinu do té doby. Oni ale hráli velmu slušně a dobře měnili tempo. Chvilku vysoko napadali a chvilku bránili střední pásmo,“ zamýšlí se nad stylem hry Moravanů slovenský obránce.

Aukro se navíc zvedlo a po špatném startu figuruje v tabulce mnohem výš. O vylepšení současného stavu se samozřejmě budou snažit i na východě Čech. „Nevím, jestli se Zlín snaží o stejný hokej doma i venku, ale u sebe hráli opravdu dobře. Nic lehkého nás nečeká. Většina těch zápasů, které jsme vyhráli, byla o gól nebo o dva. Snad kromě toho domácího s Pardubicemi. Jinak je to všechno velmi vyrovnané a rozhoduje jedna branka,“ shrnuje dosavadní průběh Dominik Graňák.

Hradec má Zlínu co vracet

Berani sice vstoupili do nového ročníku výhrou ve Vítkovicích, ale ani jejich bilance z úvodu soutěže jinak nebyla nijak oslnivá. V závěru měsíce září se však tým vedený Robertem Svobodou zvedl a díky sérii výher vystoupal až do klidných vod zajišťujících postup do předkola vyřazovací fáze. Momentálně Zlínským patří s 28. body 8. místo extraligové tabulky.

Poslední zápasy Zlína
Zlín – Liberec 3:2p
Brno – Zlín 2:3sn
Zlín – Jihlava 1:2sn
Litvínov – Zlín 1:3
Zlín – Olomouc 1:3

Zápasy hrané před reprezentační přestávkou přinesly ze strany Moravanů nevyrovnané výsledky. Obecně lze ale říct, že jejich zápasy jsou vyrovnané až do posledních minut a o vítězi posledních třech z pěti duelů musela rozhodovat až prodloužení nebo samostatné nájezdy. Střetnutí, po němž následovala pauza v podobě Karjala Cupu, odehráli Zlínští doma s Olomoucí, na bodový zisk ale kvůli porážce 1:3 nedosáhli.

Hradec vstoupil do pauzy na čtvrté příčce s 36 body. Velmi důležité bylo, že toto postavení udržel i po čtyřech venkovních utkáních v řadě. Z tohoto tripu nakonec přivezli Lvi pod Bílou věž pět bodů a k tomu dvě extra těsné prohry 0:1. Vršek tabulky je navíc velmi vyrovnaný, takže svěřenci Václava Sýkory stále mohou vzhlížet k prvnímu místu z velké blízkosti, neboť ztrácí pouze čtyři body.

První zápas Hradec prohrál v nájezdech

kolodatumdomácíhosté
8. pá 29.9.2017 Zlín Mountfield HK 2:1sn (0:0, 1:1, 0:0 – 0:0)   

Východočechům se dlouhodobě na Zimním stadionu Luďka Čajky nedaří a nejinak tomu bylo i tentokrát. Hradečtí sice předvedli herně nejlepší první třetiny do té doby, ale ke kýženému gólu to nevedlo. Branky padaly až v prostřední části, a protože každý tým dal jednu, dospěl duel až do nájezdů. V tom selhali všichni střelci Mountfieldu a vítěznou branku si připsal Roberts Bukarts.

Lotyši vládnou zlínským statistikám

Při pohledu na statistiky kanadského bodování Zlína můžeme v jeho řadách najít tři hlavní opory. Největší hrozbu pro defenzívu soupeře zatím představuje šikovný křídelník Roberts Bukarts. Ten je s patnácti body (9+6) lídrem svého týmu. O jediný bod za ním zaostává David Šťastný se čtrnácti body (6+8). Třináctibodový je pak hráč se zkušenostmi z hradeckého působení Antonín Honejsek (9+4).

Angažování Lotyšů do týmu se Beranům vyplácí i v obranných řadách. Tam totiž nejvíce vyčnívá Ralfs Freibergs, který je kromě dosavadních devíti bodů (2+7) zároveň třetím nejvytěžovanějším hráčem celé soutěže. Na ledě v průměru stráví 23 minut a 8 sekund za zápas. Na druhém místě mezi zadáky se drží Martin Matějíček s bilancí 1+6.

Jasnou jedničkou v brankovišti Zlína je s odchytanými devatenácti zápasy Libor Kašík. Díky procentuální úspěšností zákroku 92,75 % se tyčí na čtvrté pozici mezi svými extraligovými kolegy. Záda mu kryje zkušený Tomáš Štůrala, který ale v letošní sezóně odchytal pouze osmdesát minut s úspěšností zákroků 86,27 %.

Statistické okénko – Zlín…

  • … hrál třetí největší počet oslabení – 99. Hradec je pro změnu třetí nejlepší se 76 oslabeními.
  • … zároveň má ale druhé nejlepší procento ubráněných početních nevýhod – 89,9 %. Východočeši mají 85,53 %.
  • … rozdal třetí nejmenší počet hitů, a to 189. Nejdrsnější jsou v Litvínově s 292 hity.
  • … nechal úplně nejvíckrát vystřelit soupeře. Na jeho gólmany letělo už 646 střel. Hradec této statistice naopak vládne s 489 ranami
  • … má čtvrté nejlepší procento zákroků brankářů – 92 %, a to zejména díky Liboru Kašíkovi. Východočeský tým je na tom ale díky Rybárovi ještě lépe, protože má 93,3% úspěšnost.

Vstupenky na zápas jsou stále v prodeji!

Vstupenky na utkání jsou stále k dispozici na pokladnách, nebo skrze on-line webovou aplikaci. Nově je však možnost zakoupit lístek on-line až do samotného začátku zápasu! Pokladny ČPP Arény budou ve středu otevřeny od 13 hodin. Další informace o výhodnějších vstupenkách se dozvíte ve speciálním článku.

Sestavy z minulého utkání
Rybár – Gregorc, Cibulskis, Graňák, F. Pavlík, Rosandič, Pláněk, Čáp – Jarůšek, Dragoun, Köhler – Látal, Džerinš, Bednář – Červený, Koukal, Cingel – R. Pavlík, Kukumberg, Vopelka. Trenér: Václav Sýkora.
Kašík - Ferenc, Freibergs, Matějíček, Valenta, Petran, Žižka, Řezníček - J. Ondráček, P. Sedláček, Kubiš - D. Šťastný, Honejsek, Roberts Bukarts - Okál, Fořt, O. Veselý - Popelka, Fryšara, Klhůfek. Trenér: Robert Svoboda.