Zápasy mládeže
čt 16.11.2017 | Adam Pavlíček, Matouš Soukup

Starší dorost přetlačil v boji o první příčku České Budějovice. Motor porazil 4:3

Zápasové menu

Před staršími dorostenci hradeckého týmu stál v rámci 19. kola nelehký úkol. Lvi totiž zamířili do jihočeské metropole, kde svedli přímý souboj o první místo s tamním Motorem. Východočeši se ale příležitosti nezalekli a z vedení se radovali jako první. Postupem času odskočili soupeři dokonce o tři branky a kráčeli sebevědomě za vítězstvím. Budějovice v závěru sice snížily na rozdíl jediného gólu, body na domácí půdě ale neuhájily.

Zápas načali lépe Hradečtí, ujali se vedení

První třetina přítomným divákům nabídla vcelku zajímavou podívanou. Jako první dostali obrovskou příležitost jít do vedení hráči domácího týmu. Po dvou za sebou jdoucích faulech Mountfieldu měli k dispozici dvojnásobnou početní výhodu, jenže ta zůstala neproměněna. Největší šanci měl Jakub Čížek, z dobré pozice ale trefil jen brankovou konstrukci Vackovy branky. Další šanci poté měli Královéhradečtí, jmenovitě Petr Poppel. Ten se dostal po bídné rozehrávce domácích do samostatného úniku, se kterým si ale Daniel Svoboda dokázal poradit.

Nakonec to však stejně byli hosté, kdo se dočkal. V přečíslení dostal parádní přihrávku přesně před branku aktivní Petr Poppel, jenž se nemýlil - 0:1. Nezbývalo mnoho a mohlo to být od dva góly, avšak hlavní sudí po domluvě s brankovým rozhodčím branku neuznali, neboť kotouč brankovou čáru nepřešel.

Tři branky vyústili v dvougólový náskok Mountfieldu

Jednu z vážnějších příležitostí měl na začátku prostřední periody Ondřej Vaculík, jenž svou střelu zápěstím výborně schoval za obránce. Dobře chytající Denis Vacek ale jeho pokus uschoval v lapačce. V polovině utkání měl možnost zvýšení skóre Matěj Síla, avšak jeho střela z otočky proplachtila jen těsně nad pravou tyčí. Po této situaci nastala v domácím brankovišti výměna brankářů. Daniel Svoboda přenechal v brance místo Marku Dvořákovi.

Právě Dvořáka přivítal na ledové ploše Samuel Hrabčák, který ho dokázal prostřelit a poslal svůj tým do vedení 2:0. Domácí příznivce poté rozradostnil Jakub Čížek, jenž dostal v přečíslení ideální přihrávku od Aleše Řezáče a neměl problém puk zasunout do hostující klece. Poté však přišla přesilovka pět na tři, kterou disponovali hráči Hradce Králové. Ti s ní naložili nejlépe, jak mohli, a opět odskočili do dvoubrankového vedení. Jmenovitě to byl Dominik Šedivý, jenž určil stav po čtyřiceti minutách hry – 1:3

Budějovice dotahovaly, Hradec ale ubránil výhru

Dobrý nástup do poslední dvacetiminutovky potvrdili hosté vstřelenou brankou. Opět se prosadil velmi dobře hrající Petr Poppel, který si zapsal už třetí bod v utkání – 1:4. Poté přišla další přesilová hra Motoru, jež už byla zužitkována Vojtěchem Krchem – 2:4. O velmi napínavý závěr se poté postaral Milan Petřík, jenž procpal kotouč za Vackova záda a snížil na rozdíl jediné branky – 3:4.

Dvě minuty před koncem základní hrací doby opustil Marek Dvořák svou branku a na ledovou plochu naskočil za českobudějovické hokejisty šestý hráč do pole. Odkrytou klec málem trefil Samuel Hrabčák, avšak ze středního pásma trefil jen tyč. O chvíli později na brankovišti hostů došlo k veliké skrumáži, ze které nakonec vzešel faul Královéhradeckých a bylo nařízeno trestné střílení ve prospěch českobudějovických hráčů.

Toho se ujal Matěj Šafář. Ze všech sil napálil puk z mezikruží, Denis Vacek si ale proti jeho pokusu povyjel a dokázal ho zneškodnit, čímž rozradostnil svůj tým. Poté se ještě ve středním pásmu stihla ztrhnout strkanice, která ale na osudu zápasu už nic nezměnila. Hradec Králové si tak z jihu Čech odvezl tříbodovou výhru za těsný výsledek 4:3.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Samuel Hrabčák 1 0 1 1 0
Tadeáš Jakubec 0 0 0 -1 4
Tomáš Janoušek 0 0 0 -1 0
Jaroslav Kašpar 0 0 0 1 0
Maxmilián Komma 0 0 0 0 0
Petr Kuboš 0 0 0 0 2
Jakub Kynčl 0 0 0 0 0
Kryštof Lang 0 0 0 -1 0
Jakub Naar 0 1 1 1 0
Martin Pěnčík 0 2 2 1 2
Tadeáš Pinkas 0 0 0 1 2
Petr Poppel 2 1 3 1 4
František Řehák 0 0 0 -1 0
Vojtěch Síla 0 2 2 1 0
Matěj Síla 0 0 0 -1 0
Dominik Šedivý 1 1 2 1 0
David Voňka 0 0 0 2 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Denis Vacek 60 40 3 37 92,50 0 2

Ohlasy k utkání

Libor Pivko (Mountfield HK):
Byl to těžký zápas s těžkým soupeřem, v podstatě o první místo ve skupině. Jeli jsme do Budějovic s tím, že jsme věděli, že soupeř má velkou útočnou sílu, takže jsme se snažili hru ne tak tlačit dopředu jako spíš myslet na zadní vrátka. To kluci plnili na sto procent. Dali jsme i nějaké góly, pak jsme ale při špatném střídání dostali soupeře zpátky do hry. V závěru bylo strašně těžké je udržet, protože měli velký tlak. Vyzdvihnu ale výborně chytajícího brankáře Vacka, který nás v zápase podržel.